Солна мина Турда (Salina Turda), Румъния

мина Тереза, солна мина Турда, Румъния
Мина Тереза в солна мина Турда

Солна мина Турда (Salina Turda) е най-извънземното място, на което може да попаднете в Румъния. Намира се в покрайнините на семплото градче Турда, на 30 км. от Клуж-Напока. Това беше и най-северното и далечно място, до което задължително искахме да стигнем по време на нашата автомобилна обиколка на Трансилвания. Пътят до там се оказа напълно оправдан.

Солна мина Турда

Преди милиони години районът е бил дъно на море. Когато след време водата се оттеглила, тук е останала само солта. Както знаете, в древността тя е била по-ценна от златото и много по-практически полезна от него в ежедневието на всеки човек. При липса на хладилници, храната основно е била консервирана чрез осоляване. Днес суровината значително се е обезценила. Установено е, че солните залежи на мина Турда днес надхвърлят 38 тона и могат да задоволят нуждите на цялото човечество за следващите 60г. 

Официално, мината в Турда е спомената за пръв път през 1271г. в унгарски документи, макар да се знае, че сол тук се добива много по-отдавна. Работата в най-старата галерия, която може да бъде посетена днес – мина Тереза, започва през далечната 1690г., когато Трансилвания прекъсва васалните си отношения с Османската империя и става част от Австрийската империя.    

Малкият посетителски център в края на големия паркинг изобщо не ви подсказва, че под краката ви ви очакват чудовищно големи галерии с обща дълбочина от 120м.  

Главният вход на мина Турда
Главният вход на мина Турда

Галерия Франц Йосиф

Първото подземно помещение, което се достига, слизайки по добре осолените стълби, е галерия Франц Йосиф, кръстена на едноименният австрийски император (1830-1916г.). 

Още в началото на коридора лъхва осезаем хлад, което през лятото е много освежаващо. Температурата в солна мина Турда целогодишно е 10-12 градуса. Дори и в най-големите жеги, е желателно да разполагате с някаква връхна дреха, за да си осигурите комфортна разходка из недрата на земята.

Галерия Франц Йосиф представлява дълъг почти километър коридор (917м). Първите 780м. са прокопани в периода 1853 – 1871г. с цел да се улесни транспортирането на солта от околните камери. Каменната сол е била пренасяна в кожени торби на гърбовете на коне, а в по-късен период и с вагони с животински впряг. Първите 526м. са укрепени с дебели 40см. каменни стени, тъй като тунелът в тази си част преминава през глинест слой на почвата. В края си, галерията завършва при стария вход на мина Турда (все още действащ, с малък паркинг отпред). Мина Турда е електрифицирана едва през 1910г.

Галерия Франц Йосиф в солна мина Турда
Галерия Франц Йосиф в солна мина Турда

През Втората световна война тунелите на галерия Франц Йосиф са използвани като бомбоубежище. В периода 1948 – 1992 г. те се превръщат в склад за телемеа (традиционно румънско сирене направено обикновено от овче или краве мляко). В края на миналия век са прокопани и последните 137м. от коридора, а през 1992г. мина Турда отваря врати за посетители.

Галерия Франц Йосиф в солна мина Турда

Мина Йосиф

В едно от разклоненията на галерия Франц Йосиф се намира мина Йосиф, получила своето име в чест на император Йосиф II (1741г. – 1790г.), син на императрица Мария Тереза. Добивът на бялото злато тук започва през 1740г. Както всички камери в мина Турда от по-ранния й период, тази също е оформена като камбана. Диаметърът при основата й е 67м. 

Мина Йосиф в солна мина Турда
Мина Йосиф в солна мина Турда

Днес тази зала се разглежда само от балконите и човек трудно придобива представа, че  помещението е с дълбочина цели 115м. Стените са красиво нашарени от криволичещите по тях пластове сол, оцветени в бяло и различни нюанси на сивото. Мина Йосиф е наречена и “Ехо камера”, заради невероятния екот, който сами може да се уверите, че се повтаря до 20 пъти. 

Зала Кривак (Crivac)

Зала Кривак в солна мина Турда
Зала Кривак в солна мина Турда

В осмоъгълна зала ще откриете “кривакът”. Той представлява огромна дървена лебедка с вертикална ос, а с нейна помощ кожените чували пълни с каменна сол са били изтегляни с въже от дъното на мина Рудолф до транспортната галерия. От нея стърчат четири хоризонтални лоста за впрягане на конската сила, като на всяко рамо са работили по 1-2 коня. Животът им в мината никак не се вписва в днешната ни представа за хуманно отношение към животните. Поради оскъдната светлина и всекидневното въртене в кръг, изпратените под земята коне ослепявали само след две седмици работа. 6 месеца по-късно трудовата им кариера в мина Турда приключвала окончателно.

Зала Кривак в солна мина Турда
Зала Кривак в солна мина Турда

“Кривакът” е монтиран през 1881г., заменяйки по-малка лебедка поставена на същото място през 1864г. Смята се, че това е единственото подобно съоръжение във всички солни мини в Европа, запазено на оригиналното си място. 

Екстракционна шахта

В съседство на залата с лебедката се намира екстракционната шахта, служила за  транспортирането на солта от мина Рудолф до нивото на галерия Франц Йосиф. Дълбочината й е 87м. От екстрационния кладенец солта поема към разтоварващата рампа, след което с вагони, теглени от коне, се пренася по теснолинейката до складовете в Турда.

Солна мина Турда

Балконите над мина Рудолф и мина Тереза

Категорично ще ви секне дъха, щом стигнете до парапета на балконите над мина Рудолф и мина Тереза. Ще може да направите 360-градусова обиколка покрай стените, точно под самия таван, обсипан със сталактити от чиста сол (над 99,9% NaCl). На година образуванията нарастват с цели 2 см. и достигат максимална дължина от 3м. Височината на балконите определено е зашеметяваща и не е подходяща за хора с акрофобия.

От балконите се разкрива сюрреалистична панорама към двете галерии, изпълнени с безброй светлини и различни авангардни съоръжения. Новият си облик мина Турда получава в периода 2008 – 2010г., когато тук са инвестирани над 6 млн. евро за реновация.

Мина Рудолф

От нивото с балконите може да слезете до дъното на мина Рудолф, намиращо се 13 етажа по-надолу. Това може да направите с панорамен стъклен асансьор или по едно от двете дървени стълбища. В първия случай, вероятно ще ви се наложи да изчакате търпеливо реда си, поради многото желаещи да се повозят на него. Съоръжението е монтирано в мина Турда през 2009г. и ви препоръчвам да го използвате поне в едната посока. Ако все пак не ви уплашат 172-те дървени стъпала и предпочетете да слезете пеша, ще забележите, че на всеки от етажите е отбелязана съответната година, в която нивото е било достигнато.

Панорамният асансьор в мина Рудолф
Панорамният асансьор и стълбището в мина Рудолф
стълбището на солна мина Турда

Мина Рудолф е наречена така в чест на сина на император Франц Йозеф – Рудолф, който се самоубива през 1889г. Работата в тази галерия започва през 1854г.

Мина Рудолф в солна мина Турда
Мина Рудолф в солна мина Турда

До средата на XIX век галериите за добив на сол са били оформяни като камбана, стесняваща се в горната си част. След този период, камерите като тази приличат на ясно оформен паралелепипед. При основата си мина Рудолф е с размери 85м. на 50м. Добивът се е извършвал чрез хоризонтален разрез на солните блокове, постепенно увеличил дълбочината на камерата до 40м. За да се облекчи натискът на земните маси, подпокривното пространство е оформено трапецовидно. От тази зала са извадени изцяло с ръчен труд и последните количества каменна сол, преди мината да бъде официално закрита през 1932г. 

Мина Рудолф в солна мина Турда
Мина Рудолф в солна мина Турда

Тук, на 120м. под земята, противно на всякакви очаквания (относно която и да било солна мина по света), ще откриете истински увеселителен парк. Под искрящите светлини на мина Рудолф ви очакват 20-метрово виенско колело (вероятно единственото в света намиращо се под земята), спортно игрище, билярд, две алеи за боулинг, мини голф с шест писти и баскетбол, шест маси за тенис, детска площадка с катерушки и пързалки. Отредено е място за сувенирен щанд, изложбен кът и пейки за релакс. Мината разполага и с подземен амфитеатър, оборудван с 180 отопляеми места, където периодично се провеждат представления, прожекции на филми и др.

Мина Рудолф в солна мина Турда
Мина Рудолф в солна мина Турда

Мина Тереза

Единствения начин да слезете до мина Тереза е по дървените стълби, които ще ви отведат още 13 етажа под нивото на мина Рудолф. Със сигурност още от балконите сте забелязали авангардното светещо съоръжение на дъното на камерата, намиращо се насред соленото езеро. 

Мина Тереза в солна мина Турда
Мина Тереза в солна мина Турда

Галерията е кръстена на императрица Мария Тереза (1717г. – 1780г.) и е най-старата в солна мина Турда. Експлоатирана е в периода 1690-1880г. и типично за тези времена, има формата на камбана с диаметър при основата 75м. и дълбочина 112м. Добивът се е извършвал чрез методът на хоризонтално разрязване на солните блокове. Когато екстракцията на сол се прехвърля към съседните камери, мина Тереза е превърната в място за депониране на отпадните материали, останали от разширяването на галерия Франц Йосиф.

Мина Тереза в солна мина Турда
Мина Тереза в солна мина Турда

След наводняването на мината, на дъното на камерата се образува подземно езеро, в центъра на което се появява “солен” остров. До него може да стигнете по дървен мост и да се полюбувате на екстравагантните беседки наоколо. Максималната дълбочина на водата е 8м., а концентрацията на сол достига 260г./л. Ако не сте карали гребна лодка в саламура, това е мястото, на което да опитате. Лодките са двуместни (максимум за 3 души) и могат да бъдат наети срещу 30 леи за 20 мин.

Мина Тереза в солна мина Турда
Мина Тереза в солна мина Турда

Едва когато забележите колко са малки хората, застанали горе на балкона при върха на камерата, осъзнавате в действителност колосалните размери на мина Тереза. В тази част на солна мина Турда въздухът е най-чист и с най-ниска концентрация на микроорганизми (4 – 10 микробни тела / m 3).

Мина Тереза в солна мина Турда

От тук до нивото на изхода ви очакват 26 етажа изкачване (освен ако половината не изминете с панорамния асансьор). 

Мина Гизела

Малко преди изхода на солна мина Турда се намира и мина Гизела (Ghizela). Сравнително малката (в сравнение със съседните) подземна камера през 1992г. е превърната в зала за халотерапия. В нея може да се отпуснете и да вдишвате благотворния солен въздух, за който се смята, че повлиява благоприятно различни белодробни и кожни заболявания. 

Ако сте почитатели на солните мини, може да отскочите и до Сланик Прахова (Slanic Prahova) и Прайд (Salina Praid) в Румъния. Препоръчвам ви и най-старата солна мина в света, намираща се в Халщат, Австрия.

Полезна информация:

Къде се намира солна мина Турда:

Солна мина Турда се намира в покрайнините на гр. Турда, на около 30 км. от Клуж-Напока, в трансилванската част на Румъния.

Адрес:

Aleea Durgăului 7, Turda 401106, Romania

GPS координати:

46.5878111,23.7874444

Паркинг:

Пред централния вход на мина Турда има голям платен паркинг (вход 5 леи на час), заобиколен от сергии за сувенири, а преди него има и неплатен такъв. 

Официален сайт на солна мина Турда:

https://www.salinaturda.eu

Работното време на мината проверете ТУК:

понеделник – неделя от 9:00 до 19:00ч., като  последното влизане е в 18:00ч. (актуално към 2021г.)

Цена на билета може да откриете ТУК.

Билети за солна мина Турда може да закупите и онлайн от ТУК.

По време на пандемията се оказахме първи на касата, но в “нормални” времена може би е добра идея да се сдобиете с билет предварително, за да избегнете опашката, която обичайно се образува при касата.

Цени на атракционите (към 2021г.):

Виенско колело (8 мин) – 15 леи; мини голф – 20 леи за 20 мин.; тенис на маса – 20 леи за 30 мин; боулинг – 20 леи за 20 мин.; билярд – 1 леа/1 мин; спортно игрище – 100 леи за 1 час; наем на амфитеатъра – 500 леи за 1 час; наем на лодка – 30 леи за 20 мин. Плащанията под земята се извършват само в кеш! 

Цена за мина Гизела (Ghizela) – 20 леи

Време за разглеждане:

Отделете си поне 2-3 часа, за да разгледате мината и допълнително време, ако възнамерявате да използвате атракционите;

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар