Самостоятелна програма Румъния (с автомобил) – част II

Част I  на статията Самостоятелна програма Румъния (с автомобил) ще откриете ТУК.

Ден 5 Сигишоара, Клуж Напока

Целта е в края на петия ден да се озовем в района на Турда, за да може програмата на следващия ден да започне със солната мина. Затова следващата спирка е пъстрата Сигишоара.

Идея: По пътя към Сигишоара може да се отбиете да разгледате укрепените църкви в Вискри (Viscri) и Саскиз (Saschiz).

Сигишоара

Градчето се намира в Трансилвания, на 117 км. от Брашов. Основано е през 12 век от саксонски заселници, когато е носило името Castrum Sex. Днес историческият център е част от списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и съм сигурна, че ще ви хареса да се изгубите безцелно между нейните над 160 пъстри постройки и да се разходите по тесните калдъръмени улички на Сигишоара. Точно пред крепостните стени има паркинг, на който да оставите колата си. 

Всяка от по-богатите занаятчийски гилдии през Средновековието спомага за издигането на по една от защитните кули в Сигишоара. Така цитаделата се сдобива с Часовникова кула (на главния вход на крепостта), Въжена кула, Месарска кула (с осмоъгълна конструкция, издигната върху шестоъгълна основа), Обущарска кула, Шивашка кула, Обущарска кула, Кожарска кула, Тенекеджийска кула и Кулата на ковачите, построена през 1631г. зад манастирската църква върху основите на старата Бръснарска кула.

Посетете манастирската църква в готически стил, която се намира в непосредствена близост до часовниковата кула. Построена е в началото на 13 век. Не пропускайте предполагаемия дом на Влад III Цепеш, намиращ се на улица Cositorarilor № 1. Обядът ще ви завари именно в Сигишоара и в Casa Vlad Dracul ще откриете ресторант в средновековен стил. 

От Сигишоара следват още 150 км. (около 2 часа) път до Клуж Напока. Ако възнамерявате да добавите още един ден в програмата и да разделите отсечката между Брашов и Клуж Напока с допълнителна нощувка, може да се отбиете и до солна мина Прайд (Salina Pride), намираща се на около 1 час от Сигишоара.

Клуж Напока

Клуж Напока е историческата столица на областта Трансилвания, основан през 13 век и един от най-красивите градове на Румъния. Ако разполагахме с повече време, с удоволствие бихме останали тук още 1-2 дни. Няма как да не усетите унгарския чар на града. Това е и родния град на унгарския крал Матияш Корвин (1443 – 1490г.). През по-голямата част от своето съществуване Клуж Напока е част от Австро-Унгарската империя. Едва на 4 юни 1920г. става част от територията на Румъния. Между 1940 и 1947г. за малко отново е върнат на Унгария, но след подписването на Парижкото споразумение до днес е част от Румъния и културен център на унгарското малцинство в страната.

Едно от първите неща, който ще ви направят впечатление е младежкия дух на града. Той е вторият по големина университетски център в Румъния и по улиците му е пълно с млади хора. Ето кои забележителности да посетите в Клуж Напока:

  • Площад „Обединение“
  • Дворците Телеки и Банфи, където се подвизава Националният музей на изкуствата
  • Църквата „Свети Михаил“
  • Статуя на Матияш Корвин
  • Централният парк – приятно място за разходки сред прохлада и зеленина
  • Университетската ботаническа градина
  • Музеят на фармацията
  • Площадът на музеите
  • Францисканската църква
  • Прословутото Enigma Cafe с кинетичен стиймпънк дизайн

Нощувка в Клуж Напока.

Къде да отседнете в Клуж Напока? Ето няколко идеи за хотели и места за настаняване: Briana Luxury Studio, Briana Luxury Sky View Studio, AD Apartments, ZEN Central Apartments, Hampton by Hilton Cluj-Napoca, TCI Apartments, Fabrica Apartments 13.

Ден 6 Солната мина Турда, Музей Астра, Сибиу

Солната мина Турда

Солна мина Турда (Salina Turda) е най-извънземното място, на което може да попаднете в Румъния. Намира се в покрайнините на семплото градче Турда, на 30 км. от Клуж-Напока. Това беше и най-северното и далечно място, до което задължително искахме да стигнем по време на нашата автомобилна обиколка на Трансилвания. Пътят до там се оказа напълно оправдан.

солна мина Турда, Румъния

Съветвам ви да сте на паркинга по-рано, защото обектът е силно посещаван. Това е и единственото място, за което е добре да си вземете предварително билети онлайн. 

Важно: Внимавайте с информационните табели в Турда, защото могат да ви отведат до стария вход на мината. Оставям ви GPS координати на главния вход: 46°35’16.1″N 23°47’14.8″E (46.587811, 23.787444)

Официално, мината в Турда е спомената за пръв път през 1271г. в унгарски документи, макар да се знае, че сол тук се добива много по-отдавна. Работата в най-старата галерия, която може да бъде посетена днес – мина Тереза, започва през далечната 1690г., когато Трансилвания прекъсва васалните си отношения с Османската империя и става част от Австрийската империя.

Малкият посетителски център в края на големия паркинг изобщо не ви подсказва, че под краката ви ви очакват чудовищно големи галерии с обща дълбочина от 120м.  На 30 етажа под земята може да откриете модерен развлекателен парк с панорамен стъклен асансьор, виенско колело, солено езеро с лодки и остров, детска площадка и място, където да играете тенис на маса, докато вдишвате благотворен за дробовете “солен” въздух. И освен всичко, в мината е повече от прохладно. Всички подробности за солна мина Турда може да откриете ТУК.

Етнографски музей Астра

Астра е един от най-големите музеи на открито в Европа и една от най-значимите етнографски експозиции в Румъния. Разположен е в покрайнините на Сибиу, сред очарователна защитена горска зона. 10-километровите алеи ще ви преведат през едно истинско румънско село. Ще имате възможност да се пренесете десетилетия назад и да надникнете в автентично изградени селски домове, занаятчийски работилници, дървени църкви, крайпътни светилища, селскостопански дворове, водни и вятърни мелници. Добре запазеният оригинален интериор ще ви разкаже и потопи в простия селски живот на стара Румъния.

Идея: В съседство на етнографски музей Астра се намира и зоопарка на Сибиу.

Сибиу

Сибиу е очарователен и много кокетен град, известен с емблематичните си покривни прозорци във формата на очи. Мястото изглежда наистина е специално, защото тук за първи път в Румъния са се случили толкова много неща. Сибиу може да се похвали с  първия румънски театър, първата болница и аптека, първата фабрика за хартия, първия музей, първия зоопарк, първата отпечатана книга на румънски език и първото използване на електричество в Румъния.

Sibiu, Сибиу, Румъния

Ето кои от най-емблематичните му забележителности да не пропускате: 

  • Старият град (Centrul Vechi): Старият град на Сибиу е известен със своите красиви улички, средновековни сгради и архитектурни паметници. Това е едно от най-посещаваните места в града.
  • Големият площад (Piața Mare) – пъстрите сгради, глъчката и множеството заведения ще ви пренесат неусетно в романтиката на 15 век.
  • Дворецът Брукентал (Palatul Brukenthal) – бароковият дворец, построен от Самуел фон Брукентал, се е превърнал в първия музей на Румъния, в който ще откриете богата колекция от изкуство.
  • Малкият площад (Piață Mică)
  • Мостът на лъжите (Podul Mincinosilor) – това е първият метален мост (1859г.) в Румъния. Наречен е така заради суеверието, че ако изречете лъжа докато сте върху него, мостът ще се срути. 
  • Кулата на общината (Turnul Sfatului)
  • Православната църква Света Троица (Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime)
  • Катедралата на Сибиу – готическата църква датира от 14 век и е дна от най-старите катедрали в Румъния
  • Средновековните крепостни стени и кулите на Сибиу
Sibiu, Сибиу, Румъния

Нощувка в Сибиу.

Къде да отседнете в Сибиу? Ето няколко идеи за хотели и места за настаняване: Kleines Hotel, Rabbit Hole, Jules Home, KONAK-sibiu, Via Del Centro, Plaza35, Artisans Boutique Villa, Casa Astronomului.

Ден 7 Алба Юлия, Замъка Корвин

Алба Юлия

Алба Юлия с нейната звездовидна форма и седем бастиона е една от най-красивите крепости, които съм посещавала. Някога е носила името Белград (“Белият град”), Gyulafehérvá (“Белият град на Гюла” визирайки унгарския военачалник от средата на 10 век Гюла II) и Карлсбург. 

Тук на 1 декември 1918г. е прокламирана декларацията за присъединяването на Трансилвания към Румъния с Трианонския договор. По този повод, в периода 1921 – 1922г. в западната част на Алба Юлия е изградена православната катедрала посветена на Света Троица и светите архангели Михаил и Гавраил, в която на 15 октомври 1922 г. Фердинанд I и съпругата му Мария са короновани като владетели на Румъния. Затова и храмът е известен под името Катедралата на коронацията. 

Първата астрономическа обсерватория в Трансилвания е основана в Алба Юлия през 1792 г. Тук се намират и Залата на обединението и Музея на обединението.

Римокатолическата катедрала е построена през 10 и 11 век и е считана за най-представителната сграда в средновековния романски стил в Трансилвания. В нея са изложени саркофазите с тленните останки на личности като Янош Хуняди, Ласло Хуняди, Изабела Ягелонска и Янош II Заполски.

Цялата крепост е много приятно място за разходка и ако имате късмет може да станете свидетели на парадна военна процесия с коне, знамена и униформи от едни отдавна отминали времена.

Замъкът Корвин (Хуняди)

В покрайнините на гр. Хунедоара се намира замъкът Корвин, познат още и като замъкът Хуняди. Видът му е като излязъл от легенда за вампири, средновековни рицари и кръстоносни походи. Островърхите кули на замъка и впечатляващият мост над река Злащи, ще ви отведат отвъд крепостните стени, където неусетно ще се пренесете назад във времето. 

Замъка Корвин (Хуняди), Румъния

Средновековният замък започва да се свързва в фамилията Хуняди през 15 век, когато през 1409г. унгарският крал Сигизмунд го подарява на главния си дворцов офицер Войку. Получавайки крепоста Хуняди, семейството приема и неговото име. Названието Корвин крепостта получава заради гарвана, носещ златен пръстен в човката си, изрисуван върху фамилния герб. 

Един от най-известните му обитатели е Янош Хуняди (1407 – 1456г.), член на Ордена на Дракона и рицар в двора на крал Сигизмунд и член на кралския съвет, а по-късно и регент губернатор на кралство Унгария. По-късно той помага на полския крал Владислав III Ягело (Варненчик) да заеме унгарския престол. Януш Хуняди играе ключова роля в кръстоносните походи срещу Османската империя и в опита им тя да бъде отблъсната от Балканския полуостров. Всичко за замъка Корвин ще откриете ТУК.

 Нощувка в Сибиу.

Ден 8 Глиненият замък в Долината на феите, Трансфагарашан, Манастира Куртя де Арджеш

Глиненият замък в Долината на феите (Castelul de Lut, Valea Zânelor)

Толкова замъци вече имаше в румънската ни програма, че нямаше как да пропуснем един от най-приказните – Глиненият замък в Долината на феите (Castelul de Lut, Valea Zânelor). Постройката е съвременна, предвидена да функционира като хотел. Собствениците го изграждат изцяло с еко материато али като глина, пясък и дърво. Стените са варосани и снежнобели, приютени под сламените покривни конструкции с причудливи форми. Не липсват и приказни кули изградени от речни камъни, в които може да се качите и да погледнете района отгоре. Дворът е озеленен и предлага приятна почивка на масички и пейки пръснати край потока, който ромоли наблизо. 

Полезно: За предпочитане е да пристигнете рано, особено през уикенда. Преди обекта има достатъчно платени паркинги. За самия замък също има такса. Официалния сайт може да откриете ТУК.

Трансфагарашан и езерото Бъля (Balea)

Трансфагарашан категорично е едно от най-атрактивните шосета в света и дори да ви плашат множеството планински завои, ви препоръчвам да не го пропускате! 150 км. ултра, мега як път през Карпатите! Така твори пътища Чаушеску през 70-те години на миналия век (+ 6000 тона динамит). Ако сте любители на спортните коли или просто на шофирането сред величествени гледки, вярвам, че високо ще го оцените. 

Откакто през 2009г. Джереми Кларксън обяви в Топ Гиър Трансфагарашан (Transfăgărăşan) в Румъния за един от най-атрактивните пътища в света, шосето рязко придоби международна слава. И това е напълно разбираемо, след като съчетава в едно божествената природа на Карпатите и безброй серпентини, за които си мечтаят много шофьори и мотоциклетисти. Съветвам ви, ако имате възможност, да избягвате уикендите, когато по пътя е най-натоварено.

Полезно: В по-ниските части на Трансфагарашан, където все още има гора, много често се срещат мечки, които за разлика от родните, директно идват и надничат през прозорците на спрелите автомобили. Така че, бъдете внимателни!

В най-високата точка по трасето, на 2034 мнв, се намира ледниковото езеро Бъля (Balea). На 17 април 1977г. лавина убива край бреговете му 23 скиори, повечето от които гимназисти. Заради туристите за съжаление мястото се е превърнало в малък панаир с паркинги, заведения и безброй скари и сергии.

Идея: Може да се отбиете и до водопадите Бъля (Balea), като за целта си отделете около 1ч и 30 мин.

Манастира Куртя де Арджеш (Curtea de Argeș Monastery)

Манастирът Куртя де Арджеш (Curtea de Argeș Monastery) е първият православен влашки манастир, основан основан от Нягое I Басараб между 1514 и 1517 г. Посветен е на Успение Богородично. Облицовката от варовик му придава вид като обгърнат от фина дантела. В светата обител са погребани румънските крале Карол I, Фердинанд I, крал Карол II, както и кралица Елисавета и кралица Мария. Манастирът пази и мощите на Св.Филотея Търновска.

Photocredit: wikimedia
Photocredit: wikimedia

Легендата разказва, че църквата е построена от майстор Маноле, който следвал обичая в основите на строежа да бъде зазидана жена, за да бъде той здрав. Работниците се разбрали да изберат първата, която дойде сутринта при тях. Единствен майстор Маноле не предупредил жена си и тя била пожертвана за изграждането на храма.

Разстоянието между манастира Куртя де Арджеш и София е около 400км., но тъй като не ни се пътуваше през нощта след поредния уморителен от обиколки ден, решихме да пренощуваме в близкото градче Питещи.

Къде да отседнете в Питещи: Pitesti Residence, Modern and Cozy Apartment, Luxury Desing Apartment,La Strada Boutique Villa, Dany Luxury Apartments.

Ден 9 Питещи – България

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар