Водните градини Тирта Ганга (Taman Tirta Gangga), о-в Бали

Кой не обича спокойните разходки сред пищни зелени градини, езерца и фонтани?! На о-в Бали (Индонезия) освен безброй хиндуистки храмове, може да откриете и прекрасни градини, където да се потопите в хармония и да потърсите душевен баланс.

В източната част на острова, сред оризовите тераси близо до малкото градче Амлапура, на площ от 1,2 хектара, се простират водните градини Тирта Ганга (Taman Tirta Gangga). 

Този зелен тропически рай е построен през 1948г. по поръчка на Анак Агунг Англура Кетут Карангасем, последният балийски раджа от династията Карангасем. Самият той е учил архитектура в Холандия и не само е участвал лично в проектирането на обекта, а и дейно е участвал наравно с работниците в процеса по неговото изграждане. 

Градините Тирта Ганга представляват интересно съчетание на индонезийска с китайска архитектура. Тук всеки елемент се стреми към симетрия и постигане на съвършения баланс, като всяко езерце, фонтан, каменна пътечка или мостче носи своята символика.

Градините са изградени на три нива, символизиращи съответно света на демоните (Bhur), света на хората (Bwah) и този на боговете (Swah).

В сърцето на комплекса, на най-горното ниво (Swah), се намира естествен извор, извиращ от свещеното дърво Банян (бенгалски фикус). От санскрит, името Tirta Gangga, се превежда като “свещените води на река Ганга”, най-сакралната от всички реки за хиндуистите, течаща от сплетените коси на Шива. За тях водата е един от петте елемента, които съставляват Вселената и има силата да пречиства духа. Изградена е сложна система за водоснабдяване, която като истинска кръвоносна система поддържа живота на градините и осигурява питейна вода за близкото градче Амлапура.

На същото ниво се намират дворецът на раджата, кът за медитация, чийто вход пазят два каменни дракона, плувен басейн и няколко по-малки езерца. Наоколо са разположени множество статуи на хиндуистки божества. Местните вярват, че къпането при пълнолуние носи вечна младост. За съжаление, този факт няма как да бъде проверен, тъй като градините са затворени за посетители след 18:00ч.

В центъра на целия комплекс, на средното ниво (Bwah), символизиращо света на хората, се издига красив фонтан (Nawa Sanga) на 11 нива, заобиколен от статуи, езерца и много зеленина. Изграден е съобразно традициите на Рамаяна и символизира хиндуисткия бог Sang Hyang Widhi Wasa, пазител на свещената вода.

В най-долното ниво на комплекса (Bhur), каменна пътечка се вие през един от водните басейни и създава усещането, че човек върви по самата водна повърхност. Във водата плуват големи и цветни риби кои. На входа може да се сдобиете и със специална храна, с която да ги нахраните. От всеки ъгъл гледат множество статуи на демони и божества, а зеленината прелива наоколо. 

През 1963г., по време на грандиозното изригване на вулкана Агунг, продължило 10 месеца, градините били сериозно разрушени. Това, което вулканът не е успял да унищожи, е разграбено от хората. Макар и с много ограничени финанси, раджата се опитва да възстанови комплекса, но умира през 1966г. и работата е преустановена. Едва в края на 20 век, с помощта на дарения, градините са върнати към предишния им блясък, а възстановяването продължават и днес.

Полезна информация:

  • Адрес: Ababi, Abang, Karangasem Regency, Bali 80852, Indonesia; (на 8км. северозападно от гр. Амлапура)
  • Вход: 40 000 IDR
  • Работно време: 8:00-18:00ч.
  • В двата плувни басейна може да се плува срещу допълнително заплащане, за това си носете бански; 
  • На територията на градините Тирта Ганга може да се пренощува. Комплексът разполага и със заведения за хранене;
  • Очаква ви разходка предимно на открито, така че се запасете с вода и вземете всички мерки, за да се предпазите от силното екваториално слънце (шапка, шал, слънцезащитно). За предпочитане е да планирате посещението си сутрин или късния следобед.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар