Топ 18 забележителности в Барселона подходящи за деца (част II)

Нашата разходка в каталунската столица продължава. Чудя се каквa ли щеше да е Барселона без най-емблематичните си сгради, проектирани от архитектурния гений Антони Гауди.

Част I на статията ще откриете ТУК.

Къде да отседнете? Препоръчвам ви да наемете хотел или апартамент в кварталите El Born, Gothic Quarter или Eixample. Така много от забележителностите, ресторантите и заведенията в Барселона ще са на пешеходно разстояние и ще може максимално да се насладите на нощния живот в каталунската столица. Ето и някои предложения от мен: Maldà Singular Hotel, Casa Mathilda, Decô Apartments Barcelona-Diagonal, Hotel Jazz, limehome Barcelona Rector Triadó, Forget Me Not Barcelona, The Corner Apartments by Aspasios. Не предпочитам хостелите, но тези двата са с добър рейтинг и много отзиви – Primavera Hostel, Onefam Ramblas.

9. Casa Vicens

Casa Vicens е първият мащабен проект на Антони Гауди, възложен му от произовдителя на тухли и керамика Мануел Висенс. Построена в периода 1883 – 1888г., сградата впечатлява с ярката си пъстра фасада, кръглите кули по ъглите и орнаментиката, заимствана от ориенталската архитектура. Децата я оприличиха на малък LEGO дворец.

Casa Vicens, Барселона, Испания
Photo credit: Casa Vicens

Билети за Casa Vicens може да вземете от ТУК.

10. Casa Batlló

Преминавайки по Пасаж де Грасия, със сигурност ще забележите на номер 43, причудливата фасада на Casa Batllo. Сградата представлява жилищен блок с апартаменти, без ъгли и нито една права линия, с балкони, наподобяващи черепи. И сами бихте се досетили, че е дело на гения Антони Гауди. Красив образец на каталонския модернизъм!

Casa Batlló, Барселона, Испания

Историята започва през 1903г., когато крупният индустриален магнат Josep Batlló купува сградата. На Антони Гауди се пада честта през следващите две години да я преобрази до неузнаваемост. Ако трябва да изберете да посетите само една от къщите, проектирани от гениалния архитект, съветвам ви да бъде тази. Ще се озовете в съвсем различно приказно измерение, където иновативни решения се преплитат с естетически такива и превръщат сградата в произведение на изкуството. 

Финалът на обиколката е не по-малко впечатляващ. Ще се озовете в Gaudi Cube, където ще се потопите в смайващо аудиовизуално 3D изживяване и то без очила за виртуална реалност. С помощта на изкуствен интелект, авторът на презентацията ни позволява да надникнем в изключителния ум на Антони Гауди.

Билети за Casa Batllo може да вземете от ТУК.

Полезно: Имайте предвид, че забележителностите на Барселона са пръснати върху доста голяма площ. Дори да се позиционирате в центъра на града, за да ги обиколите ще са ви нужни или здрави крака, или градски транспорт. Добра идея са и туристическите автобуси Hop on hop off, които спират точно пред основните забележителности и предоставят слушалки с интересна информация на много езици. Ние ги използвахме при всяко посещение на Барселона.

11. Casa Milà (La Pedrera)

Съвсем наблизо се намира и Casa Mila – осем етажен блок с апартаменти. Това е последния завършен шедьовър на Гауди, построен в периода 1906 – 1912г. е Заради голямото количество камък, използвано при фасадата, получава името “каменоломната” (La Pedrera). 

Casa Mila, Барселона, Испания

Типично за стила на архитектурния гений и тук той е заложил на мозаечната техника, използвайки натрошена цветна керамика. Casa Mila притежава един от първите подземни гаражи за файтони. Сградата няма носещи стени, а цялата тежест е понесена от колоните.

Билети за Casa Mila може да вземете от ТУК.

12. Парк Гюел

И малки, и големи ще оценят лежерната разходка в красивия парк Гюел, намиращ се на един от хълмовете над Барселона. Вниманието на децата ще бъде грабнато още на входа, където се намират двете приказни къщички (музей и магазин), сякаш направени от джинджифилови бисквити и украсени с бонбони и захарна глазура.

Макар днес това да е един от най-цветните и атрактивни градски паркове в света, някога идеята за неговото построяване е била съвсем друга. Инвеститорът Еузеби Гюел поверява на Гауди терен с площ от над 17 хектара, за да го превърне в луксозен комплекс от къщи, обгърнати обилно от зеленина. Двамата работят по реализацията му в периода 1900 – 1914г. и дори се нанасят да живеят в новия квартал.

Ексцентричността на идеята и отдалечеността й от центъра на Барселона по онова време, стават причина за липсата на интерес към проекта. От планираните 60 къщи са построени само две. Архитектът купува и живее в мострената къща, а днес тя е превърната в къща-музей на Гауди. Начинанието е окончателно прекратено след смъртта на Еузеби Гуел през 1918г. Неговите наследници продават целия имот на общината, която през 1926г. го превръща в обществен парк.

Разходете се по алеите с надвиснали отгоре палмови дървета и прелитащи между тях зелени папагали. Запазени са оригиналните виадукти, стъпала и системи за събиране на дъждовна вода и напояване, проектирани от Антони Гауди. Много от иновативните му архитектурни решения имат не само естетическо, а и гениално практическо приложение. Огромната тераса, носена от множество дорийски колони, някога е трябвало да бъде пазар за жителите на комплекса. Днес това е място, от което се разкрива една от най-красивите гледки над Барселона. В далечината ще видите ясно морето и Саграда Фамилия. Пъстрата пейка облицована с шарена керамична мозайка се вие като змия по цялата обиколка на терасата. Точно срещу главния вход, в средата на голямото двойно стълбище, е застанал като пазител на парка голям разноцветен саламандър.  

Парк Гюел, Барселона, Испания

От 2013г., част от парка е с безплатен достъп, а за другата е желателно предварително да закупите билети от официалния сайт!

13. Парк Цитадела и Триумфалната арка на Барселона

Паркът получава своето име от съществувалата някога на това място голяма цитадела, издигната през 1715г. от крал Филип V, за да удържи контрола над превзетия от него град. Крепостта е разрушена през 19 век, а на нейно място се появява парка, който цели да впечатли гостите на Барселона, пристигнали за Световното изложение през 1888г.

Парк Цитадела, Барселона, Испания

Днес на територията на красивия парк ще откриете сградата на каталунския парламент, няколко музея, внушителна барокова каскада с фонтани, статуи, езеро, естрада, гигантски мамут и оранжерия.

Съвет: Ако не сте отседнали в центъра и се налага да използвате градски транспорт, препоръчвам ви да използвате карта Т-10 за десет пътувания. Такситата също са на приемливи цени.

Триумфалната арка в единия край на парка напомня тези в Париж и Рим, макар да е построена като вход за Световното изложение. 

14. Зоологическата градина на Барселона

Върху част от територията на парк Цитадела се намира едно от най-любимите на децата забележителности на Барселона – зоологическата градина. Открита е през 1892г., използвайки някои от сградите останали празни след Световното изложение. Днес тя разполага с богато разнообразие от животински видове, а основната й дейност е насочена към тяхното опазване и изследване. Разработени са и различни образователни програми, които целят да възпитат у посетителите отговорно отношение към природата.

В Земята на драконите ще срещнете страховити комодски варани, а терариумът подслонява различни змии, костенурки, крокодили и гущери. В различните волиери живеят над 70 пернати вида от цял свят, включително лешояди, пеликани, ибиси, жерави и няколко вида грациозно фламинго. Зоопаркът на Барселона се гордее с успешната си размножителна програма, която дава шанс за съществуване на различни застрашени от изчезване птици. 

В селскостопанския двор децата имаха възможност да се докоснат до кози, крави, прасета, зайци, магарета. В царството на папагалите ни посрещнаха различни видове ара, какаду и по-дребни техни цветни събратя. Ще се изненадате и от голямото разнообразие от свободно живеещи птици в района. Някои от тях бяха накацали по върховете на високите дървета, а папагали се подаваха от гнездата си високо по палмите. По алеите се разхождаха пауни и един дори реши да напусне зоологическата градина през самия параден вход.

Естествено, огражденията на бозайниците предизвикаха у децата най-голяма еуфория. Тапири, антилопи и сурикати живеят редом до хипопотами, слонове и грациозни жирафи.

Дълго време прекарахме да наблюдаваме всекидневието на приматите – като се започне от палавите макаци, орангутани, горили, тамарини, и се стигне до деликатните мармозетки. Някога зоопаркът е бил дом на известаната горила албинос Снежинка, починала през 2003г.

Не е необходимо да се сдобиете предварително с билет за зоологическата градина, но ако все пак искате, може да го направите през официалния сайт.

Следва Част III.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар