Лефкада – ваканция по време на пандемия

Гиалос, Лефкада, Гърция
Gialos beach, Lefkada

Ако миналата година по същото време някой ми беше казал, че тази година ще живеем в световна пандемия, щях високо да оценя чувството му за хумор. Но ето, че се случи! Ясно е, че всички планове след началото на март 2020г.  пропаднаха и на мен лично ми се наложи да се уча в движение как се планира и пътува last minute. Преди да затворят границите, никога не бих допуснала, че Гърция някога ще започне да ми изглежда като далечна и екзотична дестинация.

Мегали Петра, Лефкада, Гърция
Megali Petra beach, Lefkada

Гърците бяха обещали да отворят общата ни граница за туристи на 15 юни. Едновременно с това, по картата на България ден след ден разцъфтяваха нови огнища на COVID-19. Да резервираме почивка в чужбина в тази ситуация си беше направо хазартно. Но решихме, че може би шансът ни е сега или никога. Всичко показваше, че скоро може отново да се въведат нови ограничения или границите за пореден път да бъдат затворени. И скочихме в неизвестното. Натоварихме колата с капели, бански и слънцезащитни и потеглихме. След около час на границата и без никакви особени проверки, вече бяхме на гръцка територия.

Гиалос, Лефкада, Гърция
Gialos beach, Lefkada

На всички, които ми казаха, че няма начин да се отиде на почивка по време на световна пандемия и да се спазва социална дистанция, мога само да им кажа, че начини има, стига да ги потърсиш. За да избегнем качването на ферибот и струпването на хора, избрахме Лефкада – остров свързан с континента чрез мост. Е, мостът впоследствие се оказа, че липсва и се наложи да минем транзит през търбуха на празен ферибот, който беше закотвен напречно на канала. 

Решихме да сме социално отговорни и наехме самостоятелна вила извън населено място. Както е известно, най-незабравимите и красиви плажове на Лефкада са концентрирани по западния бряг на острова. Затова се позиционирахме около средата на западното крайбрежие, където планирахме всеки ден да релаксираме на различен плаж. 

Гиалос, Лефкада, Гърция
Gialos beach, Lefkada

Тесният и добре асфалтиран път се виеше край интересна зелена смесица от иглолистни дървета, лозя, маслинови насаждения и протегнали се към небето тънки, елегантни  кипариси. На места планинските хълмовете се оголваха до храсти и лилави петна от нацъфтяла мащерка, а свободно пасящите козички по сколоновете добавяха допълнителен натурален щрих към пасторалната картина. Рядко се разминавахме с други коли, което правеше атмосферата на острова още по-уединена и уютна. 

Мегали Петра, Лефкада, Гърция
Megali Petra beach, Lefkada

И ето я нашата малка романтична вила, обградена от плодни дръвчета и зелени хълмове. Над главите ни прелитаха лястовици, свили гнезда под навеса на терасата, а пред нас се разливаше безкрайното море, докосващо нежно хоризонта. Все още нямахме представа колко тихи огнени залези ще изпратим с чаша охладено вино, сервирано на верандата. Вечерите са особено атрактивни на западния бряг на Лефкада. Действа умиротворяващо да наблюдаваш как слънцето бавно се стопява във всички нюанси на червеното и потъва за сън във водите на Йонийско море. В полумрака остават да се чуват единствено щурците и никакъв намек дори за градски шум и суета.

Казват, че всеки медал има две страни. Знаете ли коя е положителната страна на световната пандемия – липсата на тълпи от туристи из известните дестинации. Заварихме Лефкада без обичайната навалица и без ежедневните корабчета, разтоварващи стотици летовници по плажовете. Едва ли друг път ще имаме изключителната възможност да се насладим насаме на подобни места. Километри брегова ивица и най-синьото море, което някога съм виждала само на наше разположение! Островът е като луксозна бонбониера от тюркоазени плажове на световно ниво. Трудно е да избереш само няколко от тях, но всеки избор ни оставяше във възторг и невъзможност да ги подредим в класация.   

Къде да отседнете на остров Лефкада

Не знам за вас, но почивайки на остров, ние предпочитаме всеки ден да сме на различен плаж. Любимите ми плажове на Лефкада са разположени по цялото западно крайбрежие на острова. По тази причина, избрахме да отседнем някъде по средата му.

Полезно: Ето няколко идеи от мен къде да отседнете на остров Лефкада: Ilianthos Apartments & Rooms, Two bedroom villa with a private pool- Eleni, Zenvillas, Ble on Blue, Villa Calleste, Villa Agapi, Alessia Villa Lefkada, Inorato – Luxury Villas with Private Swimming Pool, Althea Studios, Horizon Villas.

Плажовете на Лефкада

Плаж Гиалос (Gialos beach) 

Гиалос, Лефкада, Гърция
Gialos beach, Lefkada

Това е най-дългата плажна ивица на Лефкада. Отбивката за Gialos beach започва от село Атани. Пътят е много тесен и около 3 км. се къдри надолу по хълма завой след завой докато ви отведе до обширно място за безплатно паркиране до самия плаж. Няколко малки заведения поддържат неголяма зона с шезлонги, а по-голямата част е оставена за свободно плажуване. Морето е зашеметяващо нереално синьо, а вълните мият една след друга златистия пясъчен бряг.

Плаж Егремни (Egremni beach) 

Егремни с право е един от най-красивите плажове в Европа, който участва в класацията на най-сините плажове в света. 2,5 км. бяла брегова ивица и божествена тюркоазена вода. В задната му част се издига висока отвесна скална стена. За съжаление, след силното земетресение през 2015 г. сухопътният достъп до Егремни е напълно прекъснат. Може да го посетите с лодка или корабче, които обикновено може да наемете от Нидри, Василики или Лефкада.   

Егремни, Лефкада, Гърция
Egremni beach, Lefkada

Местните власти отдавна обещават да възстановят пътя до това невероятно морско бижу. Пътят трябваше да е отворен този февруари, но през юни новоасфалтираният участък все още беше преграден. 

Плаж Порто Кацики (Porto Katsiki beach)

Порто Кацики, Лефкада, Гърция
Porto Katsiki beach, Lefkada

Нямаше как да подминем един от най-забележителните плажове на Гърция – Porto Katsiki beach. Намира се в югозападния край на острова. Пътят свършва при безплатен паркинг, заведения и магазинчета, намиращи се на върха на скалите обграждащи плажа. До брега се стига надолу по 99 стабилни и широки стъпала. Цялата зона беше без чадъри и шезлонги и тъй като брегът се състои от едри обли камъни, желателно е да си носите собствени (или поне по един надуваем дюшек). Препоръчително е да се позиционирате по-близо до водата поради опасност от падащи камъни, ако стоите непосредствено до скалната стена. Морската вода и тук е с хипнотизиращ тюркоазен цвят. 

Порто Кацики, Лефкада, Гърция
Porto Katsiki beach, Lefkada

По ръба на хълма, заграждащ плажа от дясно, има изградени стълби и наблюдателна площадка, които за съжаление, към днешна дата са опасно повредени и с невъзможен достъп. Но и в най-добрите си дни изглежда, не са били подходящо място за хора със страх от височини. 

Порто Кацики, Лефкада, Гърция
Porto Katsiki beach, Lefkada

Поради ограниченото място за паркиране, особено в силния сезон през юли и август, ви препоръчвам да пристигнете на плажа сравнително рано.

Порто Кацики, Лефкада, Гърция
Porto Katsiki beach, Lefkada

Ако продължите още на юг (на около 30 мин. от Порто Кацики), ще стигнете до нос Лефкада (Cape Lefkada), където стои самотен бял морски фар.

Плаж Микро Гиалос (Mikros Gialos beach)

Микро Гиалос, Лефкада, Гърция
Mikros Gialos beach, Lefkada

Ако търсите плаж със спокойна плитка вода, подходяща за малки деца, плаж Микро Гиалос е точно за вас. Както подсказва името, намира се в малък дълбоко врязан в сушата залив в югоизточната част на Лефкада, близо до с. Порос. На гърба има разположени таверни, които обслужват две зони с чадъри. Оставено е и доволно много място за свободно плажуване. Брегът е постлан с едри обли камъни, които предполагат носенето на аква обувки. Водата е кристално чиста, като на всеки един от плажовете, но както и на съседния остров Кефалония, на юг започва да губи тюркоазено синьото си очарование. Въпреки това, Микро Гиалос заслужено носи  отличието “син флаг”.

Микро Гиалос, Лефкада, Гърция
Mikros Gialos beach, Lefkada

Плаж Катизма (Kathisma beach)

Катизма, Лефкада, Гърция
Kathisma beach, Lefkada

Една от перлите на остров Лефкада е прословутият плаж Катизма, намиращ се близо до с. Агиос Никитас. Тук ще намерите просторна и дълга пясъчна плажна ивица с много заведения и таверни на гърба. Макар да е един от най-благоустроените плажове на острова, място има за всички. Платени са единствено покритите с платнища паркинги (5Е), а тези под слънцето са на разположение за безплатно ползване. Неустоимо синьото море рязко става дълбоко, поради което децата и хората с недобри умения в плуването трябва да са внимателни.

Катизма, Лефкада, Гърция
Kathisma beach, Lefkada

Плаж Мегали Петра (Megali Petra beach)

Мегали Петра, Лефкада, Гърция
Megali Petra beach, Lefkada

Научихме, че недалеч от нашата вила има скрит див плаж, носещ гръмкото име Мегали Петра (“голяма скала”). Отклонението започва от с. Каламици и в продължение на 4,5 км. се вие с безброй завои над синьото море. Табелите насочват към плаж Каваликефта (Kavalikefta beach), но 100-тина метра преди паркинга, на един от поредните завои, започва пътечка, проправена сред дървета и треви, която ни отведе до целта.

Мегали Петра, Лефкада, Гърция
Megali Petra beach, Lefkada

Озоваваме се на божествен, див и огромен пясъчен плаж. А в плитчините, сякаш от небето, са паднали няколко големи камъка. И понеже тук няма нито паркинг, нито заведения, целият плаж  и невероятното море в пленително йонийско синьо, бяха само на наше разположение. Определено се превърна в едно от любимите ни места на острова.

Мегали Петра, Лефкада, Гърция
Megali Petra beach, Lefkada

Лежейки на пясъка на абсолютно празния плаж, сърцето ми се пълни с благодарност и смирение. Морето прави лежерен опит след опит да се протегне, за да прегърне глезените ми и в този миг си мисля каква благословия е да съм тук и сега с любимите хора.

Определено, добре ни се отрази малкото ни бягство. Неусетно бяхме забравили съвсем за теми като COVID-19 и всякакви пандемии. Обожавам ваканциите, които ме карат да не помня кой ден от седмицата е и когато телефонът губи обхват и връзката ти с действителността е само по твое желание. А целият свят се свежда само до слънце, сол по кожата и вятър в косите. 

Лефкада, Гърция

Разгледайте и другите Йонийски острови – Корфу и Кефалония!

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар