Синьо лято в Кефалония

Честно казано, Гърция никога не е присъствала в списъка ми с мечтани дестинации. Но поради близостта й, понякога я включваме в плановете. Миналата година попитахме децата къде искат да ги заведем. Инструкциите бяха да е на море. Не помня кой предложи Гърция, но си помислих, че никак не си се представям да лежа на препълнени плажове и да се чувствам като част от колония тюлени, припичащи се на слънцето. Успяват да ме изкушат само плажове, които могат да ми осигурят относително спокойствие и красиви гледки. Ходенето на море не ми е самоцел и по-скоро бих се лишила от това преживяване, ако не предполага да е пълноценно. Всички тези размисли се случват през март по време на нашата ски ваканция. Докато разпускахме на чаша горещ чай с ром, ни отне около 5 минути да решим, че през лятото ще се почива на Кефалония и да запазим вила на острова (по-долу вижте някои идеи с места за настаняване).

Myrtos beach, Kefalonia, Кефалония, Гърция
Myrtos beach, Kefalonia

Къде се намира о-в Кефалония?

Маршрутът никак не е кратък. Потеглихме в 4:30ч. сутринта, за да може децата да проспят по-голямата част от пътя. Събудиха се час преди ферибота, изгледаха един филм и пропуснахме стандартни въпроси като “Кога ще стигнем?”. По обяд вече бяхме в Нидри (о. Лефкада), където направихме кратка почивка в таверна край морето и се натоварихме на ферибота. Пътуването до Фискардо (о. Кефалония) по море отне около час и половина. Корабът плава на юг покрай източния бряг на о. Лефкада, където малки заливчета приютяват частни яхти. Когато излязохме на открито между двата острова, разбрах защо сърфистите биват привлечени от западните плажове на о. Лефкада. Вятърът на моменти е доста силен, а късите роклички са най-неподходящото облекло за района.

Кефалония, Гърция

Вилата, която наехме ни очакваше в южната част на най-големия Йонийски остров.

Кефалония, Гърция

Къде да отседнете: Няколко предложения за апартаменти, хотели и вили на остров Кефалония – Canale Hotel & Suites, Natural Stone Villas Kefalonia, Forget me not Villa No 2, Superior Boutique Studios, Poesia Hotel Only Suites, Chromata Assos Villas Kefalonia, Elite Luxury Apartments, Kefalonian Villas Collection, Balhambra Suites (Adults Only). Имайте предвид, че цените могат драстично да се различават според периода на настаняване и колко месеца по-рано е направена резервацията.

Забележителностите на Кефалония

Последва една седмица изпълнена със спокойствие и пълен релакс. Всяка сутрин бяхме на различен плаж (и седмица не стига да ги обиколиш), последван от обилен обяд по гръцки в ранните следобеди, разходка до някое селце или забележителност, а в края на деня отмаряхме край басейна на вилата чак до залез слънце. Красотата на Кефалония е световноизвестна. Все още сравнително дива и непренаселена, с вилички пръснати из целия остров, осигуряващи пълно уединение. А плажовете са перлата в короната на Кефалония. Тюркоазено-сини води с толкова наситен цвят, че чак не ти се вярва, че е реален.

Кефалония, Гърция

ПЛАЖ АНТИСАМОС

Антисамос, Кефалония, Гърция
Antisamos Beach, Kefalonia

На около 5км от Сами се намира известният плаж Антисамос, отличен със син флаг. Популярността си придобива след снимките на филма “Мандолината на капитан Корели” с Никълъс Кейдж и Пенелопе Круз през 2000г. Антисамос предлага шезлонги и чадъри, под чиято сянка могат да ви сервират разхладителна напитка от заведенията наблизо. Брегът е покрит с малки бели камъчета. В спокойните и кристалночисти води на залива направихме най-вълнуващия шнорхелинг през седмицата. Успяхме да видим различни видове по-едри риби, както и цели пасажи дребни рибки, които като облаци се движеха из по-дълбоките места.

Антисамос, Кефалония, Гърция
Antisamos Beach, Kefalonia

ПЛАЖ МИРТОС

Миртос, Кефалония, Гърция
Myrtos Beach, Kefalonia

На север от столицата Аргостоли се намира най-фотографираният плаж на Кефалония,  обявен за един от най-красивите плажове в Гърция – Миртос. Дълга брегова ивица от бели камъчета и най-изумителната тюркоазено синя вода, която съм виждала. И всичко това заобиколено от високи варовикови скали и много зеленина. До плажа се стига по стръмен криволичещ планински път, а гледката отгоре от хълмовете е зашеметяваща. Заради малкото места на паркинга, желателно е човек да се позиционира по-рано на плажа. На Миртос няма шезлонги, чадъри или заведения. Поради западната си ориентация, заливът е по-ветровит и в морето често се образуват вълни.

Миртос, Кефалония, Гърция
Myrtos Beach, Kefalonia
Миртос, Кефалония, Гърция
Myrtos Beach, Kefalonia
Миртос, Кефалония, Гърция
Myrtos Beach, Kefalonia
Миртос, Кефалония, Гърция
Myrtos Beach, Kefalonia
Myrtos Beach, Kefalonia

АСОС

Асос, Кефалония, Гърция
Asos, Kefalonia

На север от плажа Миртос е разположено градчето Асос, притежаващо атмосфера с колоритен италиански привкус и потънало сред натежали бугенвилии и рододендрони. Тук направихме кратка разходка и вкусен обяд в таверна край морето. Няма как да не ти стане лежерно на душата при гледката на леко поклащащите се лодки насред лазурното море и мързеливите котараци, излегнали се тежко под сянката на съседните маси.

Асос, Кефалония, Гърция
Asos, Kefalonia
Асос, Кефалония, Гърция
Asos, Kefalonia
Асос, Кефалония, Гърция
Asos, Kefalonia
Асос, Кефалония, Гърция
Asos, Kefalonia

ПЛАЖ АВИТОС

Близо до село Свороната се намира плаж Авитос. Като повечето южни плажове, брегът е пясъчен с жълто-червен цвят. В непосредствена близост до плажа има таверни, където човек може да се наслади на традиционната гръцка кухня, когато слънцето започне силно да напича. Водата е плитка, прозрачна и спокойна. Много подходящо за деца. Отсреща се вижда малкият остров Диас.

Авитос, Кефалония, Гърция
Avithos Beach, Kefalonia

ПЕЩЕРАТА МЕЛИСАНИ

Мелисани, Кефалония, Гърция
Melissani Lake Cave, Kefalonia

Задължителна точка в програмата ни беше разходката с лодка в подземното езеро в пещерата Мелисани, известна като Пещерата на нимфите. Според гръцката митология, тук красивата нимфа Мелисани се е хвърлила във водите на езерото, след като бог Пан не отвърнал на чувствата й. На мен лично Мелисани ми напомни на мексиканските “cenote”. През 1953г., по време на голямото земетресение в района, таванът на пещерата е пропаднал и сега на негово място се е образувал красив скален ореол, през който в обедните часове на деня слънчевите лъчи влизат вертикално през него и създават наистина мистична атмосфера. Въпреки че на места дълбочината достига 40м., дъното се вижда съвсем ясно през кристално прозрачната вода (смесица от морска и сладка). В езерото са открити множество древни артефакти, които понастоящем се намират в археологическия музей в столицата на острова – Аргостоли. Не знам дали заради древните предания, но бяхме притаили дъх, слушайки плясъка на греблата по водата и припяването на лодкаря, което ехото разнасяше около нас из пещерата.

Мелисани, Кефалония, Гърция
Melissani Lake Cave, Kefalonia
Мелисани, Кефалония, Гърция
Melissani Lake Cave, Kefalonia

ПЛАЖ ПЕТАНИ

Петани, Кефалония, Гърция
Petani Beach, Kefalonia

“Petani” в превод означава място с изобилна вода през цялата година. И то каква вода! Най-красивите нюанси на синьото чак до точката, където морето целува небесните синева. Плажът, носител на син флаг, се намира в западната част на Кефалония на полуостров Палкики. Тук може да се разхладите с коктейл под сянката на сламени чадъри, наслаждавайки се на хипнотизиращите води на Йонийско море. Брегът е покрит от фини бели камъчета, примесени с пясък и заобиколен от високи варовикови скали. В близост таверни изкушават с прясна морска риба и октоподи на скара.

Петани, Кефалония, Гърция
Petani Beach, Kefalonia
Петани, Кефалония, Гърция
Petani Beach, Kefalonia
Петани, Кефалония, Гърция
Petani Beach, Kefalonia
Петани, Кефалония, Гърция
Petani Beach, Kefalonia

ПЛАЖ КСИ

Кси, Кефалония, Гърция
Xi Beach, Kefalonia

На 8км южно от Лишури ни посрещна един от най-разпознаваемите плажове на острова. Плажът Кси е изцяло пясъчен, но усещането ми беше като да стъпвам по влажна смес за джинджифилови сладки. Това е най-странният плаж, на който съм била. За съжаление, заради канеления цвят на пясъка, водата губи своето тюркоазено очарование. Кси се оказа твърде оживен за нашия вкус, може би поради наличието на много хотели и заведения в близост. Водите са плитки и перфектни за семейства с деца. Тук срещнахме и единствените българи на острова. На Кси не успях да усетя магията на Кефалония, но беше интересно преживяване като цяло.

Кси, Кефалония, Гърция
Xi Beach, Kefalonia

ФИСКАРДО

Фискардо,Кефалония, Гърция
Fiskardo, Kefalonia

В най-северната част на Кефалония се намира Фискардо – малко китно градче с пъстри къщи и бели яхти, поклащащи се в синхрон в пристанището. Тук пристигат и от тук заминават фериботи за съседните острови. Фискардо е единственото градче пощадено от разрушителното земетресение през 1953г., унищожило повечето постройки на Кефалония. Затова тук са съхранени най-старите на острова гръцки къщи, потънали сред водопади от цветя. По крайбрежната улица се кипрят магазинчета и малки таверни, които примамват с прясна гръцка храна. Тук беше и краят на нашата морска ваканция.

Пред гледките на Йонийско море човек трудно може да остане равнодушен. Нас ни плени категорично и завинаги!

Разгледайте и другите Йонийски острови – Корфу и Лефкада!

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар