Предложенията на българските травъл блогъри за пролетни разходки

Изпращаме март, зимата вече е зад гърба ни и предположих, че сигурно ще имате нужда от идеи за пролетни разходки? Освен с много истории травъл блогърите винаги разполагат и с много предложения по подобни въпроси. Дали търсите къде да отскочите само за уикенда или искате да си подарите едно заслужено бягство някъде из Европа и околностите, с колегите от АСТОМ (Асоциацията на българските травъл блогъри) сме ви подготвили някои свежи дестинации.

Маса Маритима, Тоскана, Италия

Петя от Travel with history

Какво по-хубаво от Тоскана през пролетта? Но, не тази Тоскана, която всички познават, а онази, в която са оцелели древните традиции и е съхранена тосканската култура. Извън утъпканите туристически маршрути се крие Маса Маритима. Малкият град не идва с мигащи неонови светлини, луксозни хотели или модерни дискотеки. 

Маса Маритима, Тоскана, Италия
Маса Маритима, Тоскана, Италия


Маса Маритима е толкова специална, че няма нужда от разкрасяване, блясък и излишен лукс. Древен, очарователен истински средновековен град, в който много знаци от миналото са все още разпознаваеми в идеално запазените градски стени, тесни улички и архитектурни шедьоври, а завоят в „грешна“ посока със сигурност ще се окаже неочакван късмет. А знаете ли, че Маса Маритима крие вековна еротична тайна?

Маса Маритима, Тоскана, Италия
Маса Маритима, Тоскана, Италия

Забележителностите около село Ситово

Елена от Друми в думи

Край родопското село Ситово могат да се видят три интересни забележителности: Ситовският водопад, древен загадъчен надпис и тракийският скално-култов комплекс Щутград. Аз ви препоръчвам да ги посетите точно в този ред. Самото село също е живописно. Разположено е в пролома на река Ситовска на двата ѝ стръмни бряга и много от къщите му са стари и каменни. Ранната пролет е подходящ сезон за посещение, тъй като тогава водопадът е в силата си. Имайте предвид, че трябва да тръгнете с туристически обувки със стабилна подметка. Щеките ще ви бъдат от голяма полза, особено по път към надписа и към водопада.

Ситовският водопад, село Ситово, Родопи
Ситовски водопад, Родопи

Ситовският водопад е изключително живописен с двата си пада и мостът над него. Намира се на около 30 км от Пловдив и на 3 км преди село Ситово при разклона за Лилково. Ситовският надпис представлява поредица от руноподобни знаци на неизвестна писменост от неизвестен период. Разположен е на няма и километър след водопада на стръмния баир вляво от шосето. До него води тясна и стръмна пътечка. Щутград е местност до село Ситово, в която е била изградена тракийска крепост и древен тракийски скално-култов комплекс. Той представлява неголямо скално плато на две нива. Руините от крепостта са разположени на горното ниво. До обекта се стига за около един час пеша, като се тръгва от малък площад в западната част на село Ситово.

 Щутград, село Ситово, Родопи
Местност Щутград, Родопи

Пролетно пътешествие из северозападни Родопи

От Sun and Sany

Едно от любимите ми пътешествия през пролетта е в северозападните части на Родопите. Докато върховете на Пирин в далечината все още се белеят, в ниското пролетта е разцъфнала с уханните си цветове и свеж пролетен въздух. Първа спирка е нашумялото село Рибново, където препоръчвам да намерите тракийското селище Герилица. В района може да посетите още ландшафтно-исторически парк Градище и да пренощувате на заслон Велийца над най-високо разположеното село в България – Орцево. Накрая може да завършите пътешествието с посещение на крепостта Цепина и залез от Славеева скала.

Родопи, село Рибново, тракийско селище Герилица, Градище, заслон Велийца, село Орцево, крепост Цепина, Славеева скала
село Рибново, Родопи

Загреб

От Sun and Sany

От красиви катедрали през вековни църкви, квартали и улици с история, внушителни площади, паркове с панорамни гледки, до тесни улички, в които времето е спряло, хърватската столица предлага спокоен, но не и скучен градски туризъм. Ако искате да избягате някъде за дълъг уикенд, Загреб е чудесно предложение. Разгледайте загребската катедрала, която се счита за една от най-впечатляващите катедрали в готически стил на югоизток от Алпите. Посетете открития пазар Dolac в центъра, където ще откриете домашни продукти, паста, месо, риба от Адриатическо море и други. Разходете се в парк Opatovina в един от най-старите квартали в града. Разбира се, няма как да пропуснете църквата Св. Марк, върху чийто покрив са изобразени настоящият герб на града и гербът на Хабсбургското хърватско кралство. Ул. Tkalčićeva пък е пешеходна улица с малки бутици, традиционни магазини, ресторанти и барове. Интересен е фактът, че тук почти всяка къща била публичен дом, а Загреб е първият град в Европа с истински квартал на червените фенери.

пролетни разходки, Загреб
Загреб, Музей на разбитите сърца

Екопътека „Живата вода“ край с. Боснек

Митко от Mitko on Trip

Изворът със змейската глава, извор „Живата вода“ или „Чешмата на Щастието“ са различни наименования за това прекрасно място край село Боснек. Намира се на едва 45км от София и е част от екопътеката на Боснешкия карст, която ще ви разкаже за най-интересните места от региона, растителните и животински видове, които се срещат тук, за историята на мястото и още много интересни неща.

Екопътека "Живата вода" край с. Боснек, пролетни разходки

Пътеката се изминава за около час и ще ви отведе до извора със змейската глава. Водата се захранва от река Добри дол, а самият извор спада към така наречените „спорадични“ (действащи с прекъсване) извори. Това означава, че той извира на интервали с различна продължителност. В България не е известно за друг такъв извор, а в Европа има още един – във френските Алпите.

Женева и Jet d’Eau – най-високият фонтан в Европа

Митко от Mitko on Trip

Jet D’eau (в превод „фонтан/водна струя“) може да изстрелва вода във въздуха на 140 метра височина. За справка, най-високата сграда в България е Капитал Форт с височина 126 метра и цели 28 етажа.

Фонтанът е най-високият е Европа и е един от най-високите в света, а е и доста привлекателен. Всяка секунда се изстрелват по 500 литра вода във въздуха със скорост 200км/ч. Jet D’eau е толкова впечатляващ, че може да се забележи от самолет, когато прелитате над Женева.

Jet D’eau – най-високият фонтан в Европа (Женева)

А знаете ли, че този фонтан можеше изобщо да не съществува? Оказва се, че е създаден за да реши механичен проблем, но впоследствие се е забелязал голям интерес към него и е оставен като атракция на брега на езерото.

Йордания

Дарио от Exploring beyond Sofia

Йордания, страна от Близкия изток, която в действителност е на една ръка разстояние от България, или по-точно на 2 часа и малко полет. Една изключително интересна и достъпна дестинация, в която може да се разгледат от исторически световно известни атракции, като античния град Петра, мозайките в Мадаба и внушителните римски руини на град Джераш, до сюрреалистични пейзажи на червената пустиня Вади Рум, впечатляващите гледки от Небо планина и неповторимото Мъртво море.

Йордания,

Това е Йордания, една истинска идилия за всеки приключенец, който търси различното, оригиналното и най-вече топлото време, което варира значително от най-северните части на страната от столицата Аман до най-южните части до Акаба с крайбрежието на Червено море. В зависимост от какви са твоите предпочитания спрямо времето, пролетта и есента температурите варират от 18-25 градуса, а лятото се повишават значително, а и никога не подценявай пустинята и Петра, където температурите може да са много по-ниски от останалата част на страната.

Село Лещен

Мариана от Nomads Time

Вероятно всеки е чувал за китното малко селце Лещен с белите възрожденски къщички, накацали по планинския склон, уютно сгушени сред нацъфтелите овошки. Тук много бързо се забравя градския шум и суета и човек просто се оставя тишината и спокойствието да нахлуят дълбоко в него. Kъщите в Лещен са запазени в автентичния си вид от Възраждането (18-19 век), a някои са напълно реставрирани и превърнати в къщи за гости. Селото е с едва 10 постоянни жители, останалите хора тук са приходящи покрай туризма. Обикалянето по тесните калдаръмени улички е като разходка в миналото и за миг забравяш, че си в 21 век. Тук, през седмицата, е изключително спокойно и само мобилният телефон в джоба ти напомня, че идваш от едно друго, твърде забързано измерение. Минаваме покрай малки магазинчета за сувенири, високи дувари и дървени порти, които те примамват да надникнеш зад тях. Бялата камбанария на църквата Св. Параскева, построена в далечната 1833г., се извисява над центъра на селото.

Лещен, пролетни разходки

Истанбул

Джорджа от Съветите на Джорджа

Ако се чудите накъде да се запътите през пролетта, Истанбул е перфектният избор. Градът на два континента ще ви очарова с разнообразието, което предлага: история, гостоприемство, вкусна храна и интересни забележителности. А през април месец може да се насладите на цветна приказка в повечето паркове и градинки в града и на площад Султан Ахмед. Тогава се провежда световноизвестният Фестивал на лалетата, който и аз самата нямам търпение да посетя.

Истанбул, пролетни разходки

Вярвам, че все сте си харесали някоя идея от предложенията на българските травъл блогъри за бягство през пролетта. Самата аз ще си открадна няколко и живот и здраве ще ви разказвам за тях скоро от първа ръка.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар