Корфу – зеленият рай на Йонийско море

Корфу, Гърция, Йонийски острови

Сигурно вече сте усетили, че Йонийските острови на Гърция са ми много на сърце. Този път си избрахме за ваканцията да отскочим до Корфу – истинско бижу с примамлив италиански чар. Още щом пристигнахме бяхме пленени от зелените планински хълмове, извисяващи се над нереално синьото море. Пътят се вие покрай вековни маслинови гори, редуващи се с кипариси, цитрусови дървета и натежали от плод нарове. Островът е богат на толкова природни красоти, история и култура, че от самото начало си знаехме, че седмица няма да ни стигне да разгледаме всичко.  

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО КОРФУ?

Първият въпрос, който обикновено изниква при подобно пътуване, естествено е как да стигнете до там. 

До столицата на острова – Керкира, се намира международното летище Йоанис Каподистриас. Но ако искате да опознаете Корфу, ще ви се наложи да наемете автомобил, скутер или АТВ. Разбира се има и автобуси между отделните селища.

Корфу, Гърция, Йонийски острови, канони

Ние предпочетохме да пътуваме с автомобил от България до Игуменица, където с ферибот продължихме до Корфу. Тук имате две опции –  да акостирате на пристанището в Лефкими, в южната част на острова или в голямото международно пристанище в столицата Керкира. Пътят по вода ще ви отнеме около 40-80 мин., според крайната точка, която сте избрали. 

Корфу, Гърция

КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ?

Повечето туристи сякаш предпочитат да се установят в столицата, както и ние възнамерявахме в началото. Лично за нас това имаше смисъл, само ако нощуваме в стария град, за да няма нужда да използваме транспорт докато сме в Керкира. Оказа се обаче, че на много места не може или е трудно да се достигне с лек автомобил, особено едрогабаритен. Освен това, доста от сградите, където предлагаха настаняване бяха стари и в не много приветливо състояние. С две деца решихме, че да отседнем в самостоятелна вила ще е далеч по-комфортно. Харесахме си местенце, кацнало на един от зелените хълмове, съвсем близо до Керкира. Бяхме обградени от маслинова горичка, а в двора разполагахме с отрупани с плод малки цитрусови дръвчета и пресен розмарин за барбекюто.

Полезно: Ето няколко предложения от мен за хотели, вили и апартаменти на остров Корфу: Chara’s House, Villa Dafni & Nikos Corfu, Villa Inspirante, Villa Caesar, Ionian Sun, Giardino House Corfu, Palazzino Leone – Corfu Old Town Liston Deluxe Apartment, Ocean View – Luxury Villa Nefeli, Mouragia Loft – Waterfront Old Corfu Town, Kampielo Bliss – Corfu old town, Nenas Volto Apartment.

Корфу, Гърция

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КОРФУ

Историята на острова започва далеч преди новата ера. Става част от територията на Римската империя през 395 г., а след разделянето й на Източна и Западна, остава в пределите на Византия. През 13 век Корфу трайно става притежание на Венецианската република и така до 18 век, когато новите господари на острова стават първо французите, а след това англичаните. Корфу така и не попада под османско владичество. През 1864г., британската корона го преотстъпва доброволно на южната ни съседка и днес островът е официално гръцки.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СТОЛИЦАТА КЕРКИРА

Столицата на Корфу – Керкира (Корфу таун), веднага ни плени с италианския си чар. Историята на острова е предопределила днешния му по-скоро италиански отколкото гръцки облик. Градът е обект от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Корфу, Гърция, Йонийски острови

Старата венецианска крепост (Палео Фрурио) от 15 век и Новата крепост (Нео Фрурио) от 16-17 век ни посрещнаха още с пристигането на ферибота. Е, не с топовни залпове, но с обещание за романтична ваканция. Гледката от крепостните стени не е за изпускане. Крилатият лъв, символ на Венеция, все още краси каменните зидове.

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Керкира
Корфу, Гърция, Йонийски острови

Най-любимо ни беше безцелното шляене по уличките на стария град, зяпането по малките магазинчета за сувенири. Тук освен обичайните магнити, ще ви предложат първокласен зехтин, маслини и маслинова паста, натурални ръчно правени сапуни във всевъзможни цветове и форми, както и ликьори и сладка от кумкуат. Не пропускайте разхлаждащ сладолед на площад Листон и джинджифилова бира в някое от многобройните заведения. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Листон, Керкира
Корфу, Гърция, Йонийски острови, Керкира

Бяхме впечатлени от архитектурата и колекцията на Музея на азиатското изкуство. Основан е през 1927г. след дарение на над 10 хил. предмета от Грегориос Манос. Днес те се помещават в Двореца “Свети Михаил и Св. Георги” (от 19 век) в северната част на Спианада – най-големият площад на Балканите. Красивата сграда е построена по време на британската окупация за губернатора на Йонийските острови, а по-късно, когато Корфу става част от Гърция, е използвана като резиденция на гръцкия крал.

Ако трябва да се ограничите до един храм във вашата туристическа програма, посетете църквата Св. Спиридон, където се съхраняват мощите на светеца, покровител на остров Корфу. В Археологическия музей пък ще откриете безброй предмети от миналото на острова, включително такива от храма на Артемида. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Църква Свети Спиридон, Керкира
Корфу, Гърция, Йонийски острови, Керкира

Може да се полюбувате на бреговете около столицата на острова на яхта с прозрачно дъно или на борда на “пиратски” кораб.

Корфу, Гърция, Йонийски острови

Къде да паркирате? – в стария град има няколко големи платени паркинга – например до Старата крепост, до старото пристанище и до Новата крепост. Съветвам ви да оставете колата си на някой от тях и да продължите из центъра пеш.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ИЗВЪН СТОЛИЦАТА

Из целия остров се вият живописни тесни пътища, понякога минаващи буквално между стените на две съседни къщи. Което трябва да ви подскаже, че въпреки малките разстояния, се пътува по-бавно от очакваното.

Палеокастрица

Палеокастрица означава в превод “Стария замък” и е задължителна спирка из обиколката на острова. Като всяко друго популярно курортно селище, и тук цари обичайната туристическа глъчка. Обещавам, че ще бъдете впечатлени от наситено синята вода на морето в района, а след това може да се качите на хълма над Палеокастрица до едноименния манастир. Не забравяйте, че за да влезете вътре е препоръчително да сте в прилично облекло. Самият манастир е построен върху основите на стара крепост, от където идва и неговото име. В района може да се наеме лодка и да се посетят някои от скалните водни пещери и скрити заливчета. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови

Полуостров Канони и манастира Панагия Влахерна

Със сигурност вече сте виждали снимките на малкото бяло манастирче Панагия Влахерна от 17 век, разположено на също толкова малко островче близо до брега. За щастие, до там се стига пеш по бетонен мост. Църквичката вътре е съвсем семпла, с малко дворче и варосана камбанария. В близост, насред морето, се намира и зеленият Понтикониси (Мишият остров) с византийския параклис Пантократор. Според легендата, малкото островче е корабът на Одисей, превърнат от бог Посейдон в скала. До там може да стигнете с лодка.

Поради близостта до международното летище на Корфу, ще останете изненадани от ниско прелитащите над вас самолети. Ние решихме да обядваме в Cafe Kanoni, разположено на панорамна тераса високо над залива и докато се разхлаждахме с джинджифилова бира наблюдавахме излитането и кацането на самолетите, които са истинска атракциите за туристите.  

Дворецът Ахилион

Само на 10 км. южно от столицата Керкира, се намира една наистина великолепна лятна резиденция – дворецът Ахилион. Той е бил собственост на императрица Елизабет Баварска – Сиси (1837 – 1898г.), съпруга на Франц Йосиф (1830 – 1916г.) – император на Австро-Унгария. Построен е в края на 19 век след трагичната смърт на престолонаследника Рудолф Австрийски. Неговата майка, императрица Сиси, намира тук усамотение и бягство от нерадостния живот в двореца в столицата Виена.

Архитектурата и всеки един детайл в комплекса са вдъхновени изцяло от древногръцката митология. Градините преливат от добре поддържана растителност и скулптури на антични богове и герои. Централно място заема фигурата на “Умиращият Ахил” от Илиада, който е дал и името на резиденцията. 

След убийството на императрица Сиси в Швейцария през 1898г., дворецът запустява за цели 9г. Кайзерът на Германия Вилхелм II (1859 – 1941г.) го купува през 1907г. Той добавя към колекцията от статуи Победоносният Ахил, който днес стои гордо изправен като страж над брега на морето.

Анемомилос 

Спускайки се на юг от столицата край Гарица на брега на морето ще откриете бялата вятърна мелница Анемомилос. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Анемолилос, Anemomilos

Кайзер Трон

Ако сте почитател на панорамните гледки, качете се до Кайзер Трон – 360-градусова панорамна площадка над Пелекас. Мястото е използвано като обсерватория от германския кайзер Вилхелм II, от където идва и името. Ако имате късмет, в далечината може да видите бреговете на Албания.

Бела Виста

Ако не ви притесняват тесни и криволичещи на зиг заг планински пътища в планината, ще откриете друга изумителна панорама – Бела Виста над Лаконес. Определят гледките, които се разкриват над заливите около Палеокастрица, като най-красивите на острова. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови

Нос Драстис

Ако обикаляте в северната част на Корфу, посетете нос Драстис с причудливите му форми, врязани в изумително синьото море. Това е най-северозападната точка на острова. Може да наемете и лодка, с която отблизо да разгледате как водата търпеливо е изваяла глинесто-песъчливите вертикални скали край брега. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, нос Драстис

ПЛАЖОВЕТЕ НА КОРФУ

Корфу разполага с над 200км брегова ивица, което от самосебе си ви подсказва, че няма как да се надявате за седмица да обиколите дори половината от плажовете на острова. Можете да избирате от малки скътани между зелените хълмове заливчета, до километрични плажни ивици. Естествено, водата е очаквано по-хладна откъм откритата западната страна на Корфу, отколкото по източния бряг. Ще откриете както изцяло пясъчни плажове, така и такива насипани с бели камъчета. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Палеокастрица

Съвет: Ако не сте от поспаливите, по-добре идете на плаж до към 10-11ч., когато все още няма много плажуващи и температурите са по-поносими. След 11ч., дори през септември, хората започват да си стават твърде близки, поне за моя вкус. 

Сякаш отдавна свикнахме в Гърция да ползваш чадър безплатно срещу консумация от заведението. На Корфу на няколко пъти ни се случи да се изисква отделна такса за наемането им, понякога доста солена (30 евро за чадър и два шезлонга на плажа на Палеокастрица). Но пък винаги има оставено пространство за свободно плажуващите туристи.

Корфу, Гърция, Йонийски острови

В рамките на настоящата статия няма да успея да ви представя подробно всеки един от безбройните плажове на Корфу, но ето няколко предложения от мен:

Сидари

Сидари се намира в северната част на Корфу. Покрит е с много фин пясък, който за съжаление “убива” наситено синия цвят на морето. Плажът е зключително плитък, което го прави перфектен за семейства с малки деца. Налични са чадъри и заведения за хранене. Може да наемете и водно колело. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Сидари

Каналът на любовта (Canal d’Amour)

Съвсем близо до Сидари се намира Каналът на любовта (Canal d’Amour) – дълбоко врязана в пясъчните скали ивица вода. Любимо място за хората обичащи скоковете във вода. Наоколо има заведения, но ще ви се наложи да се припичате върху скалите.

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Каналът на Любовта

Агиос Гордиос

На западния бряг на Корфу ще откриете Агиос Гордиос (да не се бърка с Агиос Георгиос!). Дългата плажна ивица е покрита с пясък и върху част от нея са разположени чадъри и шезлонги.

Глифада

Глифада е известен като „златния плаж“ заради голямата плажна ивица с “канелен” пясък. Носител е на Син флаг и част от брега е благоустроен с чадъри. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, глифада

Палеокастрица

Целият район около Палеокастрица е известен с наситено синьото си море. Плажът е пясъчен с шезлонзи, които се заплащат отделно от консумацията. От дясната страна потеглят туристическите лодки, но може да наемете и собствена. В левия край ще откриете водни колела. Основен минус на Палеокастрица са многото туристи, плажът не е широк, а пътя минава точно над него.

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Палеокастрица

Ахарави

7-километровата пясъчна плажна ивица ще ви предложи както барове, шезлонги и чадъри, така и обширни местенца за тези, които търсят усамотение.

Ровиния

Корфу, Гърция, Йонийски острови

Ровиния е малък, скътан в подножието на скалите плаж, с надвиснала зеленина над него. До там се стига по тесен черен път, лъкатушещ сред маслинови горички. Малко преди плажа има няколко малки платени паркинга. Половина брегова ивица на Ровиния е покрита с камъчета, а другата половина, в подножието на скалите – с пясък. Дъното е изцяло от камъчета и е добре да имате аква обувки. Водата е тюркоазено синя, но е добре да се внимава, защото внезапно става дълбоко. Затова пък под повърхността е пълно с живот. Носете си собствен чадър, защото ще откриете сянка само покрай скалите и то ако пристигнете по-рано. 

Корфу, Гърция, Йонийски острови, Ровиния

Дасия

Дасия е разположен на източния бряг на Корфу, в близост до столицата. Плажът е пясъчно-каменист, обгърнат от богата зеленина. Инфраструктурата е добре развита. 

Спирам с плажовете до тук, защото си давам сметка, че ще е нужна цяла отделна статия за тях. Не забравяйте маската и шнорхела, защото определено има какво да се види под водата. Съжалявам, че си забравихме камерата за подводни снимки, за да мога да споделя с вас цветните риби и октоподите, на които попаднахме.

ХРАНАТА НА ОСТРОВА

Вече ви споделих колко венециански чар притежава Корфу и това неизбежно повдигна въпроса за храната на острова – интересна смесица от гръцка и италианска кухня. Освен очакваните риби, морски дарове и мусака, тук може да опитате и някои местни специалитети. Непременно опитайте пастицада – телешки месца задушени в гъст червен сос с подправки и гарнирани обикновено с паста. Други популярни ястия са софрито (телешко с бял сос и картофено пюре), пастицио (подобно на лазаня Болонезе ястие, приготвено вместо с кори – с макарони) и стифадо (телешко месо, задушено с малки лукчета и червен сос с вино). Каквото и да изберете, допълнете го с една изстудена джинджифилова бира (безалкохолна), която ще ви разхлади приятно.

На о-в Корфу, ако не опиташ ликьор от кумкуат … Името е с китайски (кантонски) произход и означава “златен портокал”. В Европа основният производител на малките оранжеви плодчета е о-в Корфу. Предлагат се буквално навсякъде – пресни, под формата на сушени плодове, ликьор или сладко.


И ако Корфу ви се стори недостатъчен като разнообразие от плажове и забележителности, в което дълбоко се съмнявам, качете се на корабче и си направете дневна екскурзия до съседните острови Паксос и Антипаксос.

Разгледайте и другите Йонийски острови – Кефалония и Лефкада!

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар