Костницата в Халщат (Австрия)

Докато се разхождахме из малкото и много живописно градче Халщат в Горна Австрия, се натъкнахме на едно много необичайно и любопитно място – костницата в двора на католическата църква St. Michael.

Тук се съхраняват 1200 черепа, половината от които надписани, изрисувани и подредени по семейства и родове. Костницата е възникнала през 12 век, когато и без това тясното градско гробище се е оказало препълнено.

Тогава се е наложила практиката 10-20 години след погребението, костите да бъдат изваждани от земята. Черепът бива почистван и избелен на слънце, след което бива грижливо изрисуван с цветя и венци, с изписано име на покойника.

Черепите, които са положени върху книги, принадлежат на свещеници. Последният положен череп е от 1995г. (в дясно от кръста със златния зъб).

В днешно време, всеки, който желае останките му да се озоват след смъртта му в костницата, трябва изрично да заяви това в завещанието си, макар проблемът с липсата на места в гробището да е решен от все по-честото използване на кремация. За наша изненада, тук имаше информация дори на български език, а входната такса е символична – 1,5Е.

Противно на собствените ми очаквания и нагласи, костницата никак не се оказа тъмно и тягостно място. Черепите и костите бяха красиво украсени и внимателно подредени като паметник символизиращ победата над тленността.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар