Норвежки фиорди (част 3) – Олесун

Този ден беше изцяло посветен на красивия Олесун (Alesund), разположен на седем острова (Хейса, Аспьой, Норвьой, Оксньой, Елингсьой, Хумла и Торла), насред Норвежко море, в подножието на Сънмьорските Алпи. Градът лежи в началото на Гейрангерфиорд, един от най-красивите в Норвегия. Развитието си Олесун дължи на риболова и мебелната индустрия, а днес се радва и на голям интерес от туристите.

За разлика от предходните два града, Олесун се отличава с пъстрите си сгради, изградени в стил ар нуво. През 1904г. центърът с типичните норвежки дървени къщи изгаря напълно при голям пожар. Германският кайзер Вилхелм II оказва безценна подкрепа на града, който бива изцяло възстановен, а новите постройки са изградени в модерния по това време в Европа стил ар нуво от тухли и хоросан.

Знаехме, че за да се насладим на спокойствие на спиращите дъха гледки от Fjellstua viewpoint, на върха на планината Аксла, извисяващ се над Олесун, трябва да се качим горе възможно най-рано, преди да го обсебят тълпите с туристи. Отправихме се към Градския парк, от където започва маршрутът и решихме да се качим пеша по всичките 418 стъпала до заветната цел (има автобуси и туристическо влакче за по-мързеливите, но доверете ми се, струва си да се качите на собствен ход). По добре поддържаното трасе има изградени пейки за почивка и наблюдателни площадки, като колкото повече се изкачвахме, толкова по-пленителни ставаха панорамите.

Усилията ни бяха възнаградени с фантастични гледки. Полюбувахме се на Олесун от върха, докато не започнаха да прииждат автобусите с туристически групи.

След лежерна разходка из централната част на града, очароващ с островърхите си цветни сгради, подредени хармонично край водата, решихме да прекараме няколко часа в  Atlantic Sea Park, един от най-големия аквариуми в Европа, в който могат да се видят много видове от Северния Атлантически океан и Норвежко море в естествената им среда. След изморителното изкачването на безбройните стълби до Аксла, все пак се качихме на автобус 618 от St. Olavs Place. Билетите (3,5Е) могат да се плащат на шофьора с кредитна карта, както и повечето неща в Норвегия. Озовахме се пред голяма сграда сред природата, на самия бряг, с огромен октопод, обгърнал фасадата с пипалата си. Цели 40 млн. литра вода!

На практика, част от аквариума представлява отцепена част от естествения фиорд. По обяд водолази се гмуркат и хранят от ръка рибите, някои от които доста страховито изглеждащи. Бях шокирана от криещите се край скалите раци с големината на малко прасенце.

За радост на посетителите, имаше обособени аквариуми, в които човек собственоръчно може да лови раци, да подържи морска звезда или да погали скатовете.

В откритите басейни се подвизават тюлените и пингвините. Навън има изградени места за отдих, детска площадка, както и маси с дървени пейки, където похапнахме с удоволствие сред прекрасния пейзаж.

По-късно се завърнахме отново в центъра на Олесун и след като се уморихме качествено, се прибрахме на кораба.

Този ден реших да опитам силите си в преяждане с морски дарове, което сама си инициирах и загубих за първи път в живота си в тази дисциплина.

Вечерта бяхме на концерт в Stardust Theater на певицата Nicola Ward. На излизане от залата ни озари най-красивият залез, който някога съм виждала. Всички онемяхме пред аленото небе и огнената вода на Норвежко море. Изпратихме деня по най-впечатляващия и запомнящ се начин.   

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар