Топ 10 забележителности на Копенхаген

Копенхаген ни привлече със северняшкия си колорит, богатата си история, културно наследство и модернизъм. Някога това е бил град на викингите и голям търговски скандинавски център, най-големият износител на херинга в Европа. По-късно тук се настаняват първо католицизмът, а след това и лутеранството. Всяка от тези епохи от историята на града е оставила своя отпечатък върху облика на Копенхаген.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания
Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Полезно: Ако сте решили да посетите голямо количество забележителности в Копенхаген, може да си вземете Copenhagen Card-Discover (за 1, 2, 3, 4, 5 или 6 дни), с която да спестите от разходи за публичен транспорт и над 80 входни такси за забележителности в града. Може да използвате и Copenhagen Card, включваща 40 обекта и Hop On Hop Off автобусите Stromma.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Къде да отседнете в Копенхаген?

Ето и някои идеи за хотели и места за настаняване в самото сърце на Копенхаген: WIDE Hotel, Wakeup Copenhagen – Borgergade, Hotel Skt. Annæ, Scandic Norreport, The Square, citizenM Copenhagen Radhuspladsen, Hotel Alexandra, Comwell.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Полезно: Добра възможност е да използвате и туристическите автобуси Hop on hop off, които спират точно пред основните забележителности на Копенхаген и предоставят слушалки с интересна информация на различни езици. В града оперират няколко фирми. Може да проверите още ТУК и ТУК (и двете предложения са с включена едночасова разходка с лодка по каналите).

Как да стигнете от летището до центъра на Копенхаген?

Няма да ви е трудно да се придвижите от летището до централната част на града. Вариантите са няколко:

  • метро – от метро станция „Летище Каструп“ (Copenhagen Airport) може бързо и удбно да се придвижите до центъра на Копенхаген за около 15-20 минути.
  • автобус – ще намерите автобусите пред Терминал 3, които ще ви отведат до различни части на града.
  • такси – Такситата са налични пред летището и предлагат удобен и бърз транспорт до центъра на Копенхаген. Времето за пътуване и цената може да варират в зависимост от конкретния маршрут и условията.
  • влак – От летището можете да вземете влака до Копенхаген Х (København H), което е главната железопътна гара на града. Пътуването с влак от летището до гарата обикновено отнема около 15-20 минути. Разписанието на влаковете може да видите ТУК.
Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Копенхаген има да предложи много на своите посетители и без значение дали ще сте тук за уикенд или цяла седмица, със сигурност няма да скучаете. Събрах за вас компилация от топ 10 забележителности на Копенхаген, които не бива да пропускате, ако решите да отскочите до Дания.

1. Нюхавън (Nyhavn)

Няма как да пропуснете най-пъстрия и емблематичен квартал на Копенхаген – Нюхавън (Nyhavn) и съм сигурна, че ще се влюбите в него също като нас. На датски “havn” означава “пристанище”. Построено е през 1670-1673г. и е свързвало стария град с Балтийско море. Тук са пристигали и отплавали някога корабите с херинга, ловена в протока  Йо̀ресун (Øresund) и разпространявана не само в Скандинавието, а и в цяла Европа.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Ще бъдете запленени от водните канали, покрай които се редят тесни шарени барокови постройки. Една от тях, намираща се на номер 67, в периода 1845 – 1864 г., е била дом на Ханс Кристиан Андерсен, автор на едни от най-любимите детски приказки.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Кварталът обикновено кипи от живот, особено, ако времето е прекрасно, каквото го заварихме ние в края на август. В Нюхавън можете да се насладите на разнообразни ресторанти, кафенета и магазини. 

2. Малката Русалка (The Little Mermaid)

Статуята на малката русалка на Ханс Кристиан Андерсен, приседнала на скала край брега е символ на Копенхаген и е вдъхновила няколко поколения със своята приказна история. Създадена е от Едвард Ериксен през 1913г. Висока е едва 1,25м. и, честно казано, след като преди това бяхме срещнали русалката от Фарьорските острови, тази ни се стори леко невзрачна. През годините статуята неколкократно е била обект на вандализъм, но бива възстановявана отново.

Малката русалка, Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

3. Увеселителен парк Тиволи (Tivoli Gardens)

Увеселителен парк Тиволи (Tivoli Gardens) е една от най-разпознаваемите забележителности в центъра на Копенхаген. Това е един от най-старите увеселителни паркове в света (трети след Bakken в Клампенборг, Дания и Пратера във Виена, Австрия), основан през далечната 1843 г. Въпреки това, тук ще откриете един съвременен източник на забавление и място за отдих. Паркът се отличава с изключителна архитектура и декорации, които придават на всяка атракция уникален и магически вид. От увеселителни влакчета до тиха разходка сред градините на Тиволи, мястото е подходящо за посетители на всякаква възраст. В парка редовно се провеждат концерти, театрални представления и разнообразни културни събития. Тук ще намерите богатство от ресторанти и кафенета, в които можете да се насладите на вкусна датска кухня, сладки изкушения и световни гурме специалитети. Неограничен билет за забавления в Тиволи може да вземете от ТУК или ТУК.

4. Мраморната църква (Frederiks Kirke) 

Мраморната църква, известна и като Frederiks Kirke, се намира в централната част на Копенхаген, близо до двореца Амалиенборг. Строежът на църквата започва през 1749 г. по поръчка на датския крал Фредерик V и продължава десетилетия. Изключителен пример за рококо архитектура от мрамор, допълнена с разкошна фасада и барокови орнаменти. Вътрешността на църквата е богата на мозайки и изящни детайли. В Мраморната църква се провеждат важни церемонии и събития, включително кръщенета, коронации и сватби на датски монарси. Кралица Маргрете II на Дания е била коронясана в храма на 14 януари 1972 г.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Внушителният купол на върха с размери 31 м. в диаметър и височина от над 46 метра, е един от най-големите куполи в целия скандинавски регион. Конструкцията му е истинско инженерно чудо, изградена от тухли от глина, поддържани от великолепни арки и колони. От вътрешната му страна са изобразени планетите на слънчевата система, така както са били познати по време на строежа през 18-ти век. Входът е безплатен, като има такса единствено за качването на купола.

5. Крепостта Кастелет (Kastellet)

Крепостта Кастелет (Kastellet) е една от най-добре запазените крепости в Европа. Построена през 17-ти век, тя остава активен военен обект до днес. Отличава със своя уникален дизайн във формата на петагон, обграден от всички страни от вода. Звездовидната форма предоставя по-добри отбранителни възможности и е характерен за ренесансовата крепостна архитектура. При всеки от ъглите има разположен по един бастион. През годините Кастелет е служила като гарнизон, затвор и арсенал с почти 400 годишна история. 

Днес крепостта Кастелет се е превърнала в зелен оазис в центъра на Копенхаген, любимо място за разходки и пикник сред природата. Сред стените й ще откриете и други интересни забележителности като Водната Порта, църквата на цитаделата (Kastelskirken) и дори вятърна мелница.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

6. Стоковата борса (Børsen)

Стоковата борса (Børsen) в Копенхаген има дълга и богата история. Ще я разпознаете по спираловидния шпил с формата на рог на еднорог.  Това е една от най-старите борси в света, основана през 1619 г., служила векове наред като място за търговия със стоки и ценни книжа и като централен хъб за финансови операции в Дания. През 1974 г. финансовият пазар на Копенхаген е преместен в по-съвременна сграда, но оригиналната постройка продължава да бъде символ на финансовата история на Копенхаген и нейна интересна забележителност.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

7. Дворецът Амалиенборг (Amalienborg Palace)

Дворецът Амалиенборг (Amalienborg Palace) е домът на датската кралска фамилия. Комплексът е построен през началото на 18-ти век като резиденция на датските монарси. Състои се от четири отделни дворцови сгради, изградени около площад. Тук се съхраняват великолепни колекции от скулптури и различни произведения на изкуството, включително мебели, порцелан и живопис. Един от палатите – „Кристиан VII“ – днес служи като официална резиденция на кралица Маргрете II и е национален символ на Дания олицетворяващ нейната богата история. Ако имате късмет, може да наблюдавате атрактивната смяна на караула на входа на двореца.

8. Кристияния (Christiania)

Кристияния (Christiania), позната още като „Християния“, е уникална по своята същност самоуправляваща се общност в сърцето на Копенхаген, където свободата и автономията са ценности, на които се гледа като на свещена територия. Мястото, което днес се е превърнало в една от забележителностите на града, възниква през 1971 г. след окупация на бивша военната зона в града, която се превръща в нов дом за хора, които се стремят към алтернативен начин на живот. Общността в Кристияния се основава на споделените социални ценности, като взаимопомощ, равенство и екологична осведоменост. Свободният дух тук е на висока почит и поради свободната атмосфера и културно разнообразие, някои наричат мястото „Хипи комуната“. В Кристияния ще намерите пазар, на който може да закупите различни ръчно изработени стоки и изкуство, а в магазинчетата се предлагат продукти, свързани с екологичните и социалните ценности на общността. Общността често организира различни събития, концерти и изложби и играе важна роля в културния живот на Копенхаген. При посещението си спазвайте установените тук правила, включително забраната за снимки и съблюдаването на тиха и приятелска атмосфера.

9. Зоологическата градина на Копенхаген (Copenhagen Zoo)

Зоопаркът в Копенхаген е едно от най-известните забележителности на Копенхаген, подходящо за хора на всякаква възраст. Той предоставя образователни и забавни изживявания за цялото семейство и е чудесно място за развлечение и разходка сред природата.

зоологическа градина, Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Зоопаркът има богата над 160 годишна история и е една от най-старите и престижни зоологически градини в света. Намира се в прекрасен парк, в който ще имате възможност да срещнете забавните панди, полярните мечки и очарователните жирафи. Ще научите как животните отглеждат малките си и как се грижат служителите на градината за нейните обитатели.

Зоологическата градина на Копенхаген е активно ангажирана с различни програми за опазване на видовете. Тук се извършват изследвания и се развиват проекти от световно значение за размножаване на застрашени животни и запазване на техните местообитания. Билет може да вземете от ТУК.

10. Дворецът Розенборг (Rosenborg Palace)

Дворецът Розенборг е построен в периода 1606-1634г. от крал Кристиан IV като негова резиденция. Днес той съхранява някои от най-големите съкровища на Дания – богата колекция от исторически и културни артефакти, включително корони, диадеми и други ценни бижута, представляващи част от датската кралска колекция.

Замъка Розенборг, Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Залите на палата са украсени с портрети, мебели и живопис от различни епохи, предоставяйки на посетителите възможност да се потопят в историята и изкуството. Дворецът Розенборг е превърнат в музей през 1838г., за да може кралските колекции да станат достояние и гордост на цялата нация.

Дворецът Розенборг впечатлява със своята ренесансова архитектура и красиви градини, които са най-красиви през пролетта и лятото. Като важен символ на датското културно и историческо наследство той е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Информация относно цени на билетите и работно време може да откриете ТУК.

Копенхаген наистина предлага по нещо за всеки. Независимо дали сте почитател на историческите забележителности и изкуството, гурме ценител или просто желаете да се потопите в атмосферата на един от най-колоритните градове в Скандинавия, Копенхаген ще ви посрещне топло и ще ви очарова със своите забележителности и уютна атмосфера.

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

Ето още няколко бонус забележителности и идеи от мен:

Топ 10 забележителности на Копенхаген, Дания

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар