Исландия – всичко, което трябва да знаете!

Поради многобройните запитвания, които получих, по различни въпроси, свързани с Исландия, реших да напиша един пост в помощ на тези, които в момента подготвят самостоятелно своето исландско приключение. Книгата, в която разказвам за моето исландско приключение може да откриете ТУК. Освен пътепис, в него съм включила ценен пътеводител, както и три готови програми за разглеждане на острова.

Исландия
Seljalandsfoss

Самолетни билети и полети до Исландия

От България няма директен полет до Исландия (информацията е от лятото на 2018г.). Необходимо е поне едно прекачване. По-евтино е да се пътува с нискобюджетните компании до някой голям европейски град и от там с WOW или Icelandair до летище Кефлавик. Поради това, че втората ни нощувка вече трябваше да е далеч от зоната на летището и поради разни истории за забавен багаж, предпочетохме да не рискуваме с нискобюджетни компании и заложихме на свързани полети с Lufthansa.  

Трансфер от летището до Рейкявик

Повечето пристигащи предпочитат да наемат кола под наем, с която да обикалят из острова. В този случай ви препоръчвам да я наемете още на летището. Но ако автомобил не е вашият вариант, ще трябва да използвате автобус или шатър осигурен от вашия хотел. Добър вариран е предварително да закупите билет за шатъла Flybus – Reykjavik Excursions.

Подходящ сезон

Лято – топ сезон

Топ сезон с най-много слънце и най-малко валежи са месеците юли и август. Както се досещате, тогава има и най-много туристи и цените са най-високи. Плюсът е, че дните са най-дълги и можете да ги оползотворите максимално. По време на нашето посещение, слънцето залязваше в 23:30ч. и изгряваше в 3:30ч., като през “нощта” беше по-скоро сумрак, отколкото нощ. Това позволява сутрин да сте на някой обект преди да се изсипят тълпите с туристи с автобусите на туроператорите. И вечер да се насладите на някой водопад, след като последните са си тръгнали. Само вие и цялото това величие около вас (и някой друг китаец за разкош)!

Преходни сезони

Преходните сезони могат да ви предложат по-ниски цени за настаняване, по-малко туристи наоколо, но и по-нестабилно време с повече валежи. Посетете Исландия през зимния сезон, ако искате да влезете в някоя ледена пещера или да се насладите на “северното сияние” (Aurora Borealis). За сиянието, нямате нужда от наемане на местна агенция, тъй като то не зависи от нея. Достатъчно е да сте с кола под наем, да следите някой от многото сайтове за активността на Слънцето, както и да спите някъде извън градовете, например във ферма или къщичка сред природата, за да избегнете светлинното замърсяване. Ако има сияние, ще го видите и без да го търсите.

Зима

Въпреки че заради топлото океанско течение Гълфстрийм, Исландия се радва на сравнително мека зима, минус на зимният сезон е късият ден и ужасният вятър. Има случаи, в които дори не може да си отворите вратата на колата и има реална опасност тя да бъде счупена, ако я отворите по посока на вятъра. Колкото до зимните температури и въпреки разпространената представа, че Исландия е студена страна, зимата е по-мека от други държави по същите географски ширини. Когато купихме билетите през декември, имаше дни, когато в България зимните температури бяха по-ниски от исландските. Е, с вятъра и валежите им не можем да се мерим!

Подходящи дрехи

В Исландия времето е невероятно динамично. Местните имат поговорка, че ако не ти харесва времето, просто изчакай 5 мин. Не можете да си представите колко са прави! В рамките на един час може да се наложи да се разхождаш по къс ръкав, да те пече слънце, след малко да те вали дъжд или да се навличаш със зимна шапка. Както споменах по-горе, типичен за района е силният вятър. Поради всичко това, се налага да изберете облекло, съставено от няколко леъра, които да носите в различни комбинации. Ще бъдете максимално улеснени, ако имате вятъроустойчиви и водонепропускливи дрехи и обувки. Чадърът е малко неизползваем при целия този вятър, затова по-добре носете дъждобран. А през лятото не забравяйте слънчевите очила и зимната шапка!

Най-добре заложете на туристически дрехи и обувки, защото ще ви е най-комфортно, ще бъдете най-предпазени, а и не искате да ходите с мокра памучна тениска на гърба, след като сте се изпотили на слънцето, а след малко дойде зимата или ви забрули силен вятър. С туристическите дрехи лекият дъжд изобщо не ни пречеше. А след като минахме зад водната завеса на водопада Seljalandsfoss и вода се стичаше по нас като под душа, успяхме да се качим съвсем сухи в колата и без употребата на дъждобран. Винаги може да отидете в Исландия и с “градски дрехи”, но според мен не си струва да си разваляте преживяването.

Валута и плащания

Официалната парична единица на острова е исландската крона (ISK). Навсякъде се плаща с карти (дори обществените тоалетни), затова не е необходимо да носите много пари в брой.  Може би не е лошо да имате дребни за автоматите за паркиране в по-големите градове или ако искате да си купите улична храна.

И тоалетните се заплащат с карти, защото персонал липсва.

Често ми задават въпроса “Много ли е скъпо в Исландия?’’. Няма да ви лъжа – скъпо е. За пример – една бира в заведение е около 15 лв., супа в закусвалня (не ресторант!) – 30лв., хляб в магазина – 6 лв. Преценете сами за себе си и според собствения си бюджет!

И въздухът е с пари!

Места за настаняване

Ако посещавате острова през топ сезона, ви препоръчвам да направите резервация за местата, където смятате да отседнете, колкото се може по-рано, защото това е страна, която много уважава природата си и въпреки огромния прилив на туристи последните години, не се строят масово хотели като у нас. Ние направихме нашите резервации половин година по-рано с опция за безплатна анулация. Може да изберете различни варианти за нощувка от booking.com или airbnb.com, като опциите обикновено са:

  • хотел – най-малко ми харесаха хотелите в Исландия. Някак им липсваше атмосфера; Някои предложения с добър рейтинг в booking.com: Hotel Kvika, Hótel Egilsen, Hotel Hamar, Hotel Laxnes, 201 Hotel, Hotel Vík í Mýrdal, Hotel Gullfoss, Hótel Kría, Black Beach Suites.
  • нощувка във ферма – първоначално бях скептична, но се оказаха едни от най-уютните места, на които нощувахме. Вариантите са или стаи със собствен санитарен възел (на практика е като хотел, но с типичен домашен исландски уют), или може да отседнете във ферма, на принципа на guest houses, в които ползвате само стая, но споделяте с другите гости обща баня с тоалетна, кухня, трапезария и т.н. Няколко идеи от мен – Brekkugerdi Guesthouse, The Garage.
  • cabins – това е нещо като малка къщичка/бунгало, с напълно оборудвани кухня и баня с тоалетна. На нас къщичките най-много ни харесаха. Често имат и собствено джакузи отвън. При този вариант имате максимално уединение. Няколко идеи от мен: иглута, Hrifunes Nature Park, Seljalandsfoss Horizons, Starmyri cottages, Brimnes Bungalows, Blue View Cabin, Fossatun Camping Pods & Cottages, Afternoon Cottages.
  • къмпинг – Ако не ви е страх от студа, вятъра и дъждовете, вариант за нощувки при по-малък бюджет са и къмпинзите. Много туристи залагат на палатка или на каравана.
  • motor homes – не много бюджетен вариант, алтернатива на караваната, само че със собствен кухненски бокс и санитарен възел. Предвид цените за наемането им под наем, по-високия разход за гориво и таксите за къмпинг, не излиза по-евтино от първите три варианта.
  • „обзаведена баничарка“ – Rent-a-car компаниите предлагат и “баничарки”, оборудвани с дюшеци, в които може да се спи.
  • Настаняване в Рейкявик – като във всяка друга столица, обичайният вариант за настаняване са хотелите и апартаментите под наем. Може да погледнете Blue Luxury Apartments, Eyja Guldsmeden Hotel, City Center Hotel, Vintage Hotel, Fosshotel Reykjavík.

Варианти много, цени – различни, изборът е ваш! Аз предпочитам след тежък ден да ме очаква комфортът на топло легло и собствена баня.

Вода

Местните се подиграват на туристите, че още с пристигането си търсят да си купят минерална вода. При толкова много термални извори на цялата територия на страната, не е чудно, че чешмяната им вода е минерална (с мирис на сяра, който се усеща по-малко, когато водата е студена). В магазините се продава предимно ароматизирана минерална вода или газирана такава.

Храната в Исландия

Като държава заобиколена само от вода и която разчита на риболова, една от основните храни, които се предлагат по заведенията е рибата и морските дарове (например рибни шишове и супа от раци). На острова най-достъпното месо е агнешкото, като може да се намери навсякъде. Може да попаднете на оферта за китово месо или пъфин, но така се стимулира избиването на тези прекрасни диви животни. Най-общо, вечеря за двама в ресторант среден клас излиза между 100 и 200лв. Не е прието да се оставят бакшиши.

Агнешко

В Исландия може да опитате, но официално да заявя, че не ви препоръчвам, “hákarl” – традиционно ферментирало месо от гренландска акула. Предполагам сте опитвали акула – няма нищо общо с hákarl. Не знам колко е традиционно, направо си мисля, че исландците са го измислили, за да се подиграват с наивните туристи.

Месото на гренландската акула е отровно, ако не се обработи, защото съдържа урея и триметиламин оксид (от там и силната миризма на амоняк на крайния продукт). Затова се налага акулата да бъде заровена в пясък и да престои така между 6 и 12 седмици, след което месото се нарязва на ивици и се суши няколко месеца. Предвид крайния резултат, се чудя кому е нужно да полага толкова усилия, за да произведе храна, чиято миризма може да възкреси мъртвец.

В една от сериите на Странни храни с Андрю Цимерн, последният я описа като “едно от най-ужасните неща, които съм помирисвал в живота си”. Оцелели твърдят, че миризмата е по-непоносима от вкуса, затова съветът е да опитвате със запушен нос. И никога не отваряйте кутията в затворено помещение. Аз го направих на терасата и за малко да падна от нея. До опитване не успях да стигна, хем съм авантюристично настроена към нови вкусове, но цялата ми природа се противеше на тази идея.   

Исландия, ферментирала акула
hákarl

Пазаруване на храна

Хранителни продукти може да си купите в някой от големите супермаркети. Препоръчвам ви веригите Netto и Bonus. Цените са малко по-поносими.

Тъй като не навсякъде по Ring road има магазини или заведения за хранене, желателно е багажникът ви винаги да е зареден с вода и храна, както и да си направите разчет кога ще зареждате провизиите си.

Кола под наем

В Исландия няма добре уреден транспорт извън градовете. Железопътен транспорт липсва. Населението се придвижва основно с коли, самолети и автобуси. Всяко семейство притежава автомобил. Ако сте решили да направите пълен кръг по т.нар. Ring road, най-добрият вариант за това е като наемете кола. Някои от известните rent-a-car компании са Geysir Car Rental и budget.is.

Обърнете внимание на застраховките, необходимият процент самоучастие, както и допълнителните застраховки, които се предлагат. Ние си спестихме допълнителна застраховка за вреди причинени от пясъчни бури (боята на колата може да пострада сериозно при такава), тъй като не се случват често през летния сезон. Но бих ви посъветвала да не пропускате gravel protection застраховката, тъй като дори по асфалтовите пътища има голяма вероятност колата ви да пострада от хвърчащ чакъл. Ако смятате да се отклонявате от Ring road, направо си е задължителна. Всеки допълнително вписан в полицата шофьор се заплаща отделно. Ние заложихме на автомобил 4х4, тъй като бяхме планирали и пътуване по някои второстепенни пътища, където с малка кола шофирането е истинско предизвикателство.

Още на изхода на летището има спирка, където спира безплатен шатъл за офисите на всички rent-a-car компании, с офиси в близост.

Бензиностанции

Бензиностанции на практика има по целия Ring road. Съветвам ви, когато преполовите резервоара, да го напълните отново до горе при първа възможност. Повечето бензиностанции са всъщност колонки на самообслужване, като заплащате с кредитната си карта. Има и предплатени карти за зареждане, но реално е излишно да купувате такава.

бензиностанции в Исландия

Мобилни услуги на територията на Исландия

Въпреки, че Исландия не е страна от ЕС, българските мобилни оператори ще ви таксуват като да се в държава членка. Така че може спокойно да си използвате българската SIM карта (валидно за 2018г.).

Въпросът с алкохола

Вероятно не пътувате до Исландия с алкохолни намерения, но на човек му се приисква да си почине вечер след поредния изморителен ден с чаша вино или бира. Алкохолът е бил изцяло забранен до 1989г., а към днешна дата е много скъп (ако го намерите). Препоръчвам ви да си го набавите от безмитните магазини на летището на по-нормални западноевропейски цени. В Исландия алкохол се предлага в специализирани магазини, които не се срещат навсякъде. В супермаркетите се предлага слабоалкохолна бира (обикновено до 2,5%) и някакви малцови напитки, които не се излъгахме да опитаме втори път. Винаги може да си поръчате алкохол в баровете и заведенията за хранене, но на исландски цени. На сутринта ще се чудите дали главоболието ви е от питиетата или от платената сметка.

бирата в Исландия

Престъпността в Исландия

Според данни на Forbes, Исландия е най-миролюбивата страна в света. Дори полицаите не носят оръжие, защото престъпност на практика няма. Това е единствената държава в НАТО, която няма постоянна армия. Никъде другаде не съм си позволявала да оставя раницата си и камерата на задната седалка на колата докато не сме наоколо.

Маршрут и програма

Ще е непростимо да стигнете до Исландия и да се ограничите само с района на Рейкявик и най-туристическите обекти. За пълна обиколка на острова, т.нар. Ring road, ще са ви необходими минимум 5 пълни дни. Ние успяхме да отделим 7 пълни дни (без полетите). Някои предприемат обиколка по посока на часовниковата стрелка, но ние преценихме, че обратната посока ще е по-добрия вариант за нас с оглед, че предвиждахме по-голямо натоварване първите дни. А повярвайте, умората се натрупва! Последните дни бяхме толкова пренаситени на емоции и впечатления, че пропуснахме някои обекти. По тази причина, преценихме да оставим обектите с по-нисък приоритет за финала.

Ако сте решили да се установите в столицата Рейкявик и не разполагате с автомобил, за да разглеждате забележителностите на Исландия самостоятелно, може да се възползвате от организирани дневни екскурзии. Ето няколко идеи от мен:

Вариантите са толкова много, че съм сигурна, че ще имате едно наистина вълнуващо пътуване.

Геотермални басейни

Препоръчвам ви по време на вашия престой в Исландия да посетите поне един геотермален басейн или лагуна. Усещането да се потопиш в горещата минерална вода и да релаксираш, заобиколен от безумно красиви пейзажи, е неописуемо. Най-популярните от тях са Blue Lagoon (Синята лагуна) до Reykjavik и Myvatn Nature Baths в северната част на Исландия. Първата е толкова популярна сред туристите, че ви препоръчвам да се снабдите предварително с билети.

Наблюдение на китове

Основните точки за наблюдение на китове са Рейкявик и Хусавик, като Хусавик обещава по-голям процент успеваемост. Тук също имате два варианта – RIB boat или малко корабче. Минусът на второто е по-ниската скорост и по-малка маневреност, както и неприятния момент на струпващи се туристи от едната страна на кораба, когато екипажът открие кит. За семейства с деца са по-подходящия вариант. Лодките са за по-авантюристично настроените от вас, тъй като на моменти буквално летят над водата с техните 800 конски сили. Предимството е малкия брой на пътниците, мигновенното достигане до китовете, когато се видят на хоризонта и това, че всеки си има определено място и добра видимост през цялото време. А за усещането за непосредствена близост до китовете, няма нужда да споменавам …

Има много компании в Хусавик, които предлагат whale watching турове, които се намират в центъра до църквата. Препоръчвам да използвате услугите на North Sailing  или Gentle Giants, заради тяхната история и отговорно отношение към животните!

наблюдение на китове в Исландия
Офисът на Gentle Giants

Край бреговете на Исландия могат да се видят различни видове китове (гърбати китове, китове минке, син кит, косатки и др.), както и делфини. Въпрос на късмет!

Остава да ви пожелая приятно пътуване и незабравими спомени от Исландия!

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар