Самостоятелна програма: Интерлакен и Швейцарските Алпи

Швейцария или по-точно районът около Интерлакен, е най-красивото място в Алпите, което съм посещавала, затова ви предлагам една изпитана едноседмична програма, която ще ви отведе до най-красивите места в региона. Накъдето и да се обърнете ще ви очакват величествени панорами, които ще помните цял живот.

Интерлакен, Швейцария

Със сигурност няма да имате нужда от агенция или от собствен автомобил, за да се насладите на цялата тази красота. В статията по-долу ще откриете полезна информация за това как да се придвижвате, къде да отседнете и какво да видите в Швейцарските Алпи. 

Как да стигнете до Интерлакен?

Има различни начини да стигнете до Интерлакен в зависимост от разписанието на полетите и цените на билетите. Лично ние летяхме до Женева, а след това продължихме с ЖП транспорт – от летището в Женева до Берн (около 2 часа с двуетажен влак) и от Берн до Интерлакен (около 47 мин.). Всичко беше много удобно и разписанията на влаковете са съобразени един с друг. 

Интерлакен, Хардер Кулм, Швейцария, Швейцарските Алпи

Вариант 2

  • Полет от София до Базел
  • Автобус от летището в Базел до ЖП гарата (Basel Bahnhof) – на всеки 10 мин., като пътят отнема около 15 мин.
  • От ЖП гарата Basel Bahnhof с влак до Интерлакен – около 2ч. и 30 мин.

Вариант 3

  • Полет от София до Цюрих
  • Влак от Цюрих до Берн (около 1ч. и 20 мин)
  • Влак от Берн до Интерлакен (около 47 мин)

Вариант 4

  • Полет от София до летище Милано Бергамо
  • От летището шатъл Orio до гарата Milano Centrale – на всеки 30 мин, като пътят отнема около 40 мин.
  • Влак от Milano Centrale до Spiez (около 2ч и 30 мин.)
  • Влак от Spiez до Интерлакен (около 15 мин.)

(информацията е актуална към 2023г.)

Швейцарски Алпи

Къде да отседнете?

Предлагам ви да се позиционирате за целия престой в Интерлакен, поради чудесната му локация и добра комуникация с целия регион наоколо. Селца като Майринген и Гринделвалд се намират на отстояние с влака само на 30 мин., а Лаутербрунен – на 20 мин. Интерлакен е малък алпийски курорт с около 5 хил. души население.  Намира се там, където езерото Тун докосва езерото Бриенц, и двете впечатляващи с пленителните си смарагдово-зелени води. Над градчето се извисяват величествените върхове Айгер (3970 м.н.в.), Мйонх (4099 м.н.в.) и Юнгфрау (4158 м.н.в.). 

Хотели и места за настаняване: Както вече споменах, Интерлакен е малко градче, поради което няма безкраен избор от хотели и апартаменти под наем. По тази причина, ви препоръчвам по-отрано да направите своята резервация. Най-удобно ще ви е да нощувате в близост до главната улица с ресторанти, както и до ЖП гара Интерлакен Ост, от която всеки ден ще тръгвате на поредното приключение в района. Ето няколко предложения и от мен: Hotel Du Nord, Buche, Swiss Inn & Apartments, Mountain Homes Studio (намира се в Bönigen, но пътят до ЖП гара Интерлакен Ост ще ви отнеме 30 мин. пеш). И макар аз лично да не си падам по хостели и обикновено не препоръчвам такива, не мога да подмина Interlaken Youth Hostel, който е с доста прилични условия и се намира на чудесно място, както и Backpackers Villa Sonnenhof – Hostel Interlaken.

Мюрен, Алпи, Швейцария, Швейцарски Алпи

Как да се придвижвате в Швейцария?

Почитател съм на обикалянето с кола под наем, което ти дава безкрайна свобода къде да се отбиеш по пътя, без да следиш разписания на автобуси и влакове, но този път категорично ще ви препоръчам да използвате обществения транспорт на Швейцария. Ще бъдете меко казано впечатлени как цялата система от влакове, лифтове, корабчета и фуникуляри е измислена до най-малкия детайл и работи синхронизирано и точно като швейцарски часовник. Добре е да имате предвид, че в някои селца автомобилите са забранени. Допълнителен бонус е, че няма нужда да търсите къде да паркирате и да плащате за това. 

Полезно: За конкретната програма ви препоръчвам да използвате Regional pass, който включва целия обществен транспорт в района на Интерлакен – влакове, корабчета, лифтове и фуникуляри. Ще си спестите около 50% от редовната цена. Може да вземете карта от ТУК.

Швейцария, Алпи

Програма Швейцарски Алпи

Ден 1 – Интерлакен и езерата Тун и Бриенц

Интерлакен

Предлагам ви първия ден да посветите на курортното градче Интерлакен. През сърцето му се вие р. Аар, свързваща езерата Бриенц и Тун. Водите й са с удивителен смарагдов цвят и идват от едноименния глетчер в Алпите. В края си, р. Аар се влива в река Рейн. На няколко места в града, мостове пресичат реката и осигуряват достъп до отсрещния бряг.  

Интрелакен, Швейцарски Алпи

Покрай главната улица ще намерите зеления и добре поддържан парк Höhematte. Ще го познаете по голямото виенско колело и по параглайдерите, които често кацат в тревните площи.

Хълмът Хардер Кулм (Harder Kulm)

Не пропускайте да се качите с фуникуляра до хълма Хардер Кулм, от където се разкрива удивителна гледка над Интерлакен, езерата и целия район наоколо. Долната станция на Harderbahn се намира близо до гарата Интерлакен Ост и върви на всеки половин час. Само след 10 мин. се озовахме на 1322 м.н.в. На върха се намира ресторант и панорамна площадка. От тук в различни посоки тръгват множество пешеходни маршрути из планината.

Интрелакен, Хардер Кулм, Швейцарски Алпи

Езерото Бриенц (Brienzersee)

Езерата Тун и Бриенц са едни от емблематичните забележителности на Интерлакен. Най-добрият начин да им се насладите, разбира се, е по вода. Ледниковото езеро Бриенц има синьо-зелени води и се простира на площ от почти 30 хил. кв. км. Малкият параход спира на няколко места по западния бряг. Подробности за маршрута може да откриете ТУК

Езерото Бриенц, Интерлакен, Швейцарски Алпи

Идея: Над градчето Бриенц се издига връх Бриенцер Ротхорн (2351 м.н.в.), до който се стига лесно с най-старата зъбчата парна железница в Швейцария – Brienz Rothorn Bahn. 

Езерото Тун (Thunersee)

Тун е по-голямото от двете езера, с площ от 47,74 кв.км. От корабчето се разкриват приказни пейзажи на фона на Бернските Алпи. Подробности за забележителностите и маршрута може да откриете ТУК.

Езерото Тун, интерлакен, Швейцарски Алпи

Ден 2 – на покрива на Европа – Юнгфрауйох (Jungfraujoch)

Съветвам ви задължително да включите в програмата си посещение на обсерваторията Сфинкс и най-високата ЖП гара (3454 м.н.в.) в Европа – Юнгфрауйох (Jungfraujoch). Ще се озовете в седловината между достолепните алпийски върхове Юнгфрау (4158м.н.в) и Мьонк (4099м.н.в). Трудно се описва усещането да се пренесеш от тучните зелени хълмове на долината в един свят на вечна зима и снежно величие. Сякаш си кацнал на самия връх на света. Ще имате възможност да се разходите върху най-големия глетчер в Алпите – Алечкия.

Юнгфрауйо, Швейцарски Алпи, програма

Важно: Планирайте вашето посещение до Юнгфрауйох в безоблачен ден, за да се насладите на панорамите отгоре. Носете си топли дрехи и слънцезащитно!

Може и да ви се струва сложно да се изкачите на такава надморска височина, но швейцарците са се погрижили за всичко и ще ви отведат директно до горе с цяла комбинация от железници и лифтове. Първоначално може и да се стреснете от цената за двупосочен билет от около 230 евро (актуално към 2022г.), но ако и без това използвате Regional pass за вашия престой, ще се наложи да доплатите единствено билета за Jungfraubahn между Айгер глетчер (Eigergletscher) и Юнгфрауйох (Jungfraujoch). Подробности за маршрута може да откриете ТУК.

Ден 3 – Гринделвалд, Фърст, езерото Бахалп и тобогани

Този ден е посветен на върхове, красиви гледки и много адреналин. Само след 30 мин. влакът ще ви отведе от гара Интерлакен Ост до Гринделвалд.

Гринделвалд

Селцето се намира на 1034 м.н.в., в подножието на вечно белите върхове Айгер, Шрекхорн и Ветерхорн. Населението му е малко под 4 000 души и е известен алпийски курорт в Бернските Алпи. 

Гринделвалд, Швейцария, Алпи

За да стигнете до следващата точка от програмата, ще трябва да се качите на кабинковия лифт Firstbahn в другия край на улица Dorfstrasse. Предвидете си за по-късно нещо за обяд, на който да се насладите край брега на езерото Бахалп. За по-мързеливите в Гринделвалд има и автобус, но вярвам всеки може да извърви едни 800м. до лифта. Обикновено опашката от туристи отпред е завидна, но ще я прескочите, ако пътувате с  Regional Pass. Актуална информация относно работното време Firstbahn и цена на билетите може да откриете ТУК. Регионалният пас покрива билета за гондолата.

Връх Фърст (First)

Гондолата има две междинни станции Борт (1570 м.н.в.) и Шрекфелд (1955 м.н.в.), а след 25 мин. ще ви свали директно на връх Фърст (2168м.н.в.). От тук тръгват много пешеходни маршрути из околността и всичките са добре поддържани и обозначени. А гледките от тук са меко казано впечатляващи!

Връх Фърст, Гринделвалд, Швейцарските Алпи, програма

First Cliff Walk by Tissot

Ако си падате по адреналина, по-добре не пропускайте First Cliff Walk by Tissot. Покрай отвесните скали е изграден кръгов маршрут изцяло от решетки и стъкло. Трудно ще ви убегне фактът, че се намирате на стотици метри над пропастта. Но пък усещането за простор и панорамите към целя район Юнгфрау са изключителни. Разходката ще ви отнеме само 15 мин., като на финала ще ви изведе до наблюдателна платформа със стъклен под и зашеметяваща гледка към заледеният връх Айгер (3970 м.н.в.). First Cliff Walk by Tissot може да се посещава целогодишно и няма входна такса.

Езерото Бахалп (Bachalpsee)

От First Cliff Walk by Tissot тръгва маршрута до езерото Бахалп. Пътеката се вие широка и равна насред зеления алпийския пейзаж. Денивелацията е не повече от 150м., така че е подходяща за всички възрасти. Наоколо блажено пасат крави, някои от които достатъчно любопитни и дружелюбни към преминаващите край тях туристи. Човек неусетно се пренася в реклама на Milka. На тази надморска височина няма никаква сянка, затова шапката, очилата, слънцезащитното и водата са просто задължителни.

Бахалпзее, езерото Бахалп, Швейцарските Алпи

След около 50 минути пред вас ще се разкрие езерото Бахалп (2265 м.н.в.). Дълбоко е почти 15 метра, а при безветрие във водите му се отразяват околните заснежени върхове. Бреговете му са чудесно място за пикник.

След езерото следва връщане обратно до вр. Фърст и слизане обратно до Гринделвалд. И трите спирки на Firstbahn предлагат множество развлечения за туристите. Ако ви стиска може да се спуснете по 800-метров кабел с над 80 км./ч., директно от върха до долната станция Шрекфелд. От там до Борт може да слезете с планинска количка по три километрова алея. First Flyer и First Glider работят целогодишно, а останалите атракциони по въжената линия First са достъпни от юни до октомври. 

Pfingstegg – тобоган

Ако обичате тобогани ще трябва да се качите до началната точка на трасето Pfingstegg с кабинковата линия Luftseilbahn. Долната й станция се намира в Гринделвалд, само на 400м. източно от Firstbahn. С регионалния пас се возите безплатно, но преди това трябва да получите билета си на касата. Трасето на тобогана Pfingstegg е 725м. и ще ви предложи едно незабравимо и шеметно преживяване с шейна свободно спускаща се по метален улей. 

Лифтът Luftseilbahn и атракционите на Pfingstegg работят от май до октомври. Добре е да имате предвид, че от съображения за сигурност, тобоганът е затворен в дъждовни дни. Работното време на въжената линия и цена на билетите за нея може да откриете ТУК.

Идея: Ако имате време, може да се отбиете и до Grindelwald Glacier Canyon.

В края на деня остава само да се върнете с влака до Интерлакен.

Ден 4 – Мюрен, Бирг и Шилтхорн

Основната цел на деня е да се изкачите с лифта чак до връх Шилтхорн (2970 м.н.в.), където е сниман филма за Джеймс Бонд „В тайна служба на Нейно величество“ (1969г.). Горе ви очакват доволно количество планински пейзажи и величествени гледки. Някои хора, когато чуят изкачване и са готови да се откажат. Уверявам ви, че няма да се наложи да полагате усилия, защото швейцарците са помислили за всичко. 

Швейцарски Алпи

Мюрен

За да стигнете до Мюрен първо трябва да вземете влака от Интерлакен до Лаутербрунен. На гарата в Лаутербрунен се прехвърете веднага на гондолата Grütschalpbahn за Grütschalp. Прилича на малък автобус без седалки и върви на всеки 15 мин. Слизате на 1486 м.н.в. Grütschalp и се качвате на малкия влак (Mürrenbahn) за Мюрен, с който да изминете останалите 4 км. до селото. 

Малкото идилично селце Мюрен (Mürren) е кацнало уединено на върха на 800-метрова отвесна скала над долината Лаутербрунен. Това е един от най-популярните зимни курорти в Бернските Алпи. Тук автомобилите са забранени, а по тесните улички се редуват симпатични ниски дървени къщички, декорирани със саксии с насадено мушкато и еделвайс. А наоколо се извисяват величествените алпийски върхове, които гарантирано ще ви впечатлят. 

Бирг и Шилтхорн

Станцията на лифта (Schilthorn Cableway) за Шилтхорн се намира на обратния край на Мюрен. В този случай, дори да притежавате регионален пас, ще се наложи да доплатте за билета. Лифтът натоварва туристи към върха на всеки 10 мин. Това е една от най-дългите въздушни кабинкови линии в Алпите и пътуването трае около 30 мин. 

Бирг

Междинната станция на лифта – Бирг, се намира на 2677 м.н.в. Тук има бюфет и огромна слънчева тераса (Skyline walk) от стомана и стъкло. Конструкцията тежи 27т. и е надвиснала 200м. над пропастта. Мястото е перфектно за съзерцаване на диамантите в короната на Бернските Алпи –  върховете Айгер (3970 м.н.в.), Мьонх (4099 м.н.в.) и Юнгфрау (4158 м.н.в.). Наоколо има и пешеходни маршрути, но теренът на тази надморска височина е сравнително каменист и обезлесен. Дори и през лятото, тук е хладно и ветровито, затова по-добре оставете разходките за по-ниските части на планината.

Бирг, Шилтхорн, Швейцарски Алпи
Birg Thrill walk

При междинната станция Бирг се намира и поредното адреналиново преживяване – Birg Thrill walk. Маршрутът следва очертанията на отвесната скала, а от пропастта под него може да ви се изправи косата. За още повече емоция, подът от стоманена решетка в един момент се превръща в прозрачно стъкло. Екстремната разходка продължава по стоманено въже над бездната, разбира се обезопасено с мрежа отдолу.

Шилтхорн (2970 м.н.в.)

От Бирг продължете с лифта нагоре към Шилтхорн. Тук определено е място за любителите на Джеймс Бонд. От октомври 1968г. до май 1969г. върхът е превърнат в снимачна площадка за филма „В тайна служба на Нейно величество“ (1969г.). За целта дори е предизвикана истинска лавина. Това е и единствения път, в който ще видите агент 007 женен (поне за кратко).

На самия връх е кацнал ресторант Пиц Глория, който на всеки 45 мин. прави 360-градусова обиколка около оста си и ще ви дари с панорама включваща над 200 алпийски върха. За да обядвате тук ви е необходима предварителна резервация. В бар “Бонд” може да се почерпите с едно оригинално мартини.

Шилтхорн, Швейцария, Джеймс Бонд 007

Посетете и музея на Джеймс Бонд, представящ по интерактивен начин любопитни детайли по създаването на филма и показващ част от реквизита. На открито се намира Алеята на славата, която включва 15 информационни панела с фотографии, информация около снимките на „В тайна служба на Нейно величество“ и отпечатъци от дланите на главните замесени лица. Наоколо са разположени пейки и беседки с гледка за милиони.

Обратно към Интерлакен

Връщането до Интерлакен е по същия маршрут, но ако времето е хубаво и ви се разхожда из зелените части на Швейцарските Алпи ще ви предложа един лек маршрут. След като слезете от Шилтхорн с лифта обратно в Мюрен продължете по пътеката, която свързва селцето с лифта Grütschalp. През лятото гората изобилства от диви ягоди и боровинки. А гледките наоколо са като от картичка. Когато стигнете в Лаутербрунен хапнете по един ябълков щрудел преди да се качите на влака за Интерлакен. Повече подробности относно програмата за този ден може да откриете ТУК.

Мюрен, Швейцарски Алпи, маршрут,

Ден 5 – Лаутербрунен и водопадите Трюмелбах

Този ден предлагам да се помотаете из алпийско селце Лаутербрунен и да посетите водопадите Трюмелбах, течащи вътре в недрата на самата планина. Долината Лаутербрунен в Швейцария определено успява да оправдае името си – “много извори”. От стръмните й склонове се стичат цели 72 водопада. 

Денят започва отново с 20 мин. разходка с влака от Интерлакен до Лаутербрунен. Когато слезете в подлеза на малката гара ще видите указателни табели за спирката на автобус 141. Билетите се купуват от шофьора, но ако използвате регионалнен пас, такива няма да са ви необходими. Електронно табло удобно известява за предстоящите спирки, а вие трябва да слезете на „Trümmelbachfälle“ и да си закупите на място билет за посещение на водопадите.

Водопадите Трюмелбах

Водопадите Трюмелбах са сбор от десет по-малки водопада, стичащи се един след друг вътре в процепите на самата планина. Произходът им е глетчерен и целогодишно биват подхранвани от топенето на ледовете на близките алпийски върхове Айгер (3970 м.н.в.), Мйонх (4099 м.н.в.) и Юнгфрау (4158 м.н.в.). Естествено, най-мощни и пълноводни са в месеците на снеготопене.

Асансьор, побиращ до 40 човека, ще ви спести изкачването до 6 етаж. Препоръчвам ви, след като се качите с него, да стигнете по стълбите до последния 10-ти етаж и от там да слизате надолу. Ще усетите колко студено, влажно и хлъзгаво е край водопадите. Дори и през лятото е желателно да имате със себе си някаква връхна дреха, за предпочитане водоустойчива. 20 000 литра вода в секунда бумтят бясно надолу сред скалите. Пръските вода са навсякъде във въздуха и може да се намокрите. Повече информация за водопадите Трюмелбах може да откриете ТУК.

Лаутербрунен

Върнете се обратно в Лаутербрунен. Селцето се намира в едноименната долина, образувана от глетчер преди хиляди години. Ледникът е оформил долина с равно дъно, затворена между чутовни отвесни скали, достигащи на места до 500м. По високите слънчевите склонове са кацнали симпатичните селца Мюрен и Венген. Самият Лаутербрунен се намира на дъното на долината, сякаш заклещен между високите зъбери. С население от около 1000 жители, на вид е типично алпийско селце с малки къщички с дървени капаци и цветя по прозорците. Неговата най-голяма атракция е водопадът Щаубах, падащ от 300м. на тънка струйка от скалния венец. Това е вторият по височина водопад в Швейцария. Не пропускайте да опитате и швейцарското фондю в някое от киприте ресторантчета по главната улица.

Лаутербрунен, Швейцария

Ден 6 – Майринген, каньонът на река Аар (Aareschlucht), водопадът Райхенбах (Reichenbach) и пътеката на Шерлок Холмс

Първата ви спирка за деня е живописният каньон на река Аар (Aareschlucht). За целта трябва да слезете с влака от Интерлакен в Майринген (около 30 мин.) и да се прехвърлите на съседния перон на по-малка композиция до гара Aareschlucht West (може да слезете и на Aareschlucht East и да разгледате каньона в посока изток – запад). 

Каньонът на река Аар (Aareschlucht) 

Каньонът се вие 1,5км. в тесния процеп между две отвесни скали с височина около 50м., където тече река Аар. Образуван е преди 10 хил. години в края на последната ледникова епоха от движението и топенето на глетчера Аар, като ширината му варира между 1 и 30 метра. Дървената пътека и металните парапети, монтирани през 1889г., следват извивките на скалата и понякога преминават в тесни тунели през самата нея. Разходката над водите на реката е особено приятна и разхлаждаща в летните месеци.

Излизайки през източния край на канона се минава през алея надолу по хълма през гората. Реката се пресича по мост, след което ще се озовете пред металните порти на подземната гара Aareschlucht Ost, изградена в самата планина. За да спре влакът, трябва да натиснете бутон на входа, а едва когато влакът пристигне автоматичните врати ще се отворят пред вас. 

Водопад Райхенбах (Reichenbach) и пътеката на Шерлок Холмс

Ще изминете разстоянието от гара Aareschlucht Ost до Meiringen Alpbach за около 5 мин. От там пресичате пеша релсите и реката и след още 5 мин. ще се озовете на долната станция на фуникуляра (Reichenbachfall – Bahn Talstation), който ще ви качи до водопада Райхенбах. 

Водопада Райхенбах всъщност е каскада от седем по-малки водни пада с обща височина около 250м. Най-високият от тях се спуска от 110м височина и естествено е най-впечатляващият. В района криволичи т. нар. Пътека на Шерлок Холмс, която ще ви отведе до “лобното място” на световно известният детектив. Мястото, на което героят на сър Артър Конан Дойл полита в смъртна хватка с професор Мориарти във водите на водопада, е маркирано с мемориална плоча. Може и да ви звучи необичайно, но е факт, че всяка година на 4 май на това място се събират почитателите на Шерлок Холмс.

Майринген

Върнете се по обратния път в Майринген, където освен да се пошляете и хапнете нещо вкусно, може да посетите и музея на Шерлок Холмс.

Изобщо няма да усетите как е минала една седмица в райската прегръдка на Швейцарските Алпи. Дълго време ще разказвате за величествените вечно заснежени върхове, за тучните зелени ливади с кротко пасящи крави по тях и ще установите, че думите трудно могат да предадат емоцията, която сте преживели в невероятния район на Интерлакен.

Интерлакен, Швейцарските Алпи

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар