Водопадите Трюмелбах и Лаутербрунен

Долината Лаутербрунен в Швейцария определено успява да оправдае името си – “много извори”. От стръмните й склонове се стичат цели 72 водопада. Този ден избрахме да се помотаем из едноименното алпийско селце и да посетим водопадите Трюмелбах, течащи вътре в недрата на самата планина. 

Как да стигнете до водопадите Трюмелбах?

За целта слязохме в Лаутербрунен от влака пристигащ от Интерлакен. В подлеза на малката гара указателни табели ни помогнаха да намерим спирката на автобус 141. Билетите се купуват от шофьора, но за щастие се оказа, че регионалният пас за обществен транспорт важи и за него. Електронно табло удобно известява за предстоящите спирки и ето, че веднага щом напуснахме пределите на Лаутербрунен, вече трябваше да слизаме. Разтоварихме се на спирка „Trümmelbachfälle“.

водопадите Трюмелбах, Швейцария

На място има огромен паркинг – удобство, ако сте дошли със собствен автомобил. Радвам се, че успяха да ме разубедят от идеята за кола под наем. Швейцарците са създали най-удобния, точен и синхронизиран обществен транспорт в Европа. Спрямо него, шофирането, постоянното търсене на място за паркиране и невъзможността да стигнеш навсякъде с автомобил, изглеждат като лошо хрумване. Удоволствие е да минеш с лекота толкова много километри за седмица, пътувайки комфортно, без напрежение и единствената ти грижа е да се наслаждаваш на случващото се около теб. 

Добре е да имате предвид, че регионалният пас не покрива посещението на водопадите Трюмелбах. Входната такса за възрастни е 12 CHF, а децата влизат срещу 5 CHF. Сдобихме се с билети и тръгнахме напред по алеята.

Водопадите Трюмелбах

Водопадите Трюмелбах са сбор от десет по-малки водопада, стичащи се един след друг вътре в процепите на самата планина.  Произходът им е глетчерен и целогодишно биват подхранвани от топенето на ледовете на близките алпийски върхове Айгер (3970 м.н.в.), Мйонх (4099 м.н.в.) и Юнгфрау (4158 м.н.в.). Естествено, най-мощни и пълноводни са в месеците на снеготопене.

водопадите Трюмелбах, Швейцария

Веднага щом ги доближихме, наоколо се разнесе мощен тътен, излизащ от недрата на планината. Той е дал и името на внушителните водопади – на немски език “Trommel” се превежда като “барабан”.  

Озовахме се пред асансьора, който щеше да ни спести изкачването до 6 етаж. Препоръчвам ви, след като се качите с него, да стигнете по стълбите до последния 10-ти етаж и от там да слизате надолу. Швейцарците са известни с това, че до всяко място, до което решат, строят железница, лифт, а ако трябва и асансьор. Наличието на цял планински масив, канара или дори глетчер, на пътя им, за тях е подробност, която просто трябва да преодолеят. Така през 1913г. проправят тунел до 6-тото ниво на водопадите Трюмелбах и в него монтират кабинков въжен фуникуляр с противовес (тунелен лифт), побиращ до 40 човека. 

Веднага, след като слезете от асансьора ще усетите колко студено, влажно и хлъзгаво е край водопадите. Дори и през лятото е желателно да имате със себе си някаква връхна дреха, за предпочитане водоустойчива. 20 000 литра вода в секунда бумтят бясно надолу сред скалите. Пръските вода са навсякъде във въздуха и може да се намокрите. 

Водопадите Трюмелбах, Лаутербрунен, Швейцария

По етажите има изградени стъпала, перила, наблюдателни площадки, тунели, за да може максимално да се насладите на това гигантско змиевидно чудовище, което се провира и дълбае яростно тялото на планината. Водата сякаш кипи, и с грохот се завихря към следващото ниво по пътя си. Стените наоколо са красиво изваяни с времето от мощта на водата. Което отново ми напомни колко ценно качество е постоянството.

От терасите между етажите се разкриват тучно зелени пейзажи над долината Лаутербрунен. От време на време в небето прелитат малки червени хеликоптери, които кацат съвсем наблизо.

Лаутербрунен, Швейцария

Лаутербрунен

Върнахме се обратно в селцето Лаутербрунен, което се намира в едноименната долина, образувана от глетчер преди хиляди години. Ледникът е оформил долина с равно дъно, затворена между чутовни отвесни скали, достигащи на места до 500м. По високите слънчевите склонове са кацнали симпатичните селца Мюрен и Венген. 

Водопадът Щаубах, Лаутербрунен, Швейцария

Самият Лаутербрунен се намира на дъното на долината, сякаш заклещен между високите зъбери. С население от около 1000 жители, на вид е типично алпийско селце с малки къщички с дървени капаци и цветя по прозорците. Неговата най-голяма атракция е водопадът Щаубах, падащ от 300м. на тънка струйка от скалния венец. Това е вторият по височина водопад в Швейцария, вдъхновил Гьоте да напише поемата “Песен за духа на водите”. Смята се, че това е и първообразът на Средната земя и Ривендел от Властелинът на пръстените на Толкин. 

Водопадът Щаубах, Лаутербрунен, Швейцария

Направихме си късен обяд в едно от местните ресторантчета. Нямах търпение да разбера дали швейцарците правят по-хубаво фондю от това, което си приготвяме у дома. Отрупаха масата с хапки и разнообразни добавки към него. Сервираха ни по чаша вино и ни оставиха дълго да се наслаждаваме на малките радости от живота.

Фондю в Лаутербрунен, Швейцария

Полезна информация:

Къде се намират водопадите Трюмелбах:

Водопадите ще откриете на 3 км. южно от Лаутербрунен. Това би ви отнело около 3 мин. с кола или 30-40 мин. пеша.

Водопадите Трюмелбах, Лаутербрунен, Швейцария

Може да използвате и автобус 141, който спира точно на гарата в Лаутербрунен (и на още няколко спирки из селцето). Цената на билета (към 2021г.) е 2,20 CHF. Трябва да слезете след около 5 мин. на спирка „Trümmelbachfälle“.

Паркинг:

Пред обекта има голям паркинг, на който да оставите колата си.

Работно време и цена на билетите:

Водопадите Трюмелбах не са подходящо място за деца под 4г. 

Билетите се плащат само в брой!

Актуална информация относно работното време на водопадите Трюмелбах и цена на билетите може да откриете ТУК.

Регионалният пас не покрива билетът за посещение на водопадите Трюмелбах!

Време за разглеждане: 

За да се насладите максимално на водопадите, отделете си поне около 1 час. Селцето Лаутербрунен също може да разгледате за 1-2 часа.

Наблизо можете да отскочите до Мюрен и Шилтхорн.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар