Самостоятелна програма Румъния (с автомобил) – част I

Румъния се оказа голяма изненада за мен. Решихме да направим обиколка с децата и да пообиколим северната ни съседка с кола. Оказа се, че забележителностите, които искаме да видим са много, често на големи разстоянията една от друга, а ние разполагахме само с една седмица. Програмата, която направих се оказа доста сполучлива и децата още говорят за нашето румънско пътешествие. Затова реших да я споделя и с вас, като за всеки един от дните добавих полезни съвети и идеи къде да отседнете. 

Ден 1 София – Синая 

Време за пътуване от София: 7 часа

Първия ден беше посветен на пътуване до малкото курортно градче Синая с междинна спирка в Букурещ. Този път не ни се губеше цял ден за столицата на Румъния, но ако можете да добавите още един ден към програмата си, може да разделите този ден и първо да нощувате в Букурещ. Не пропускайте СПА оазиса Терме Букурещ. Наблизо се намира и известната солна мина Сланик.

Полезно: Не забравяйте да си вземете винетка за Румъния. Има такава за 10 дни. Може да го направите онлайн (www.roviniete.ro/en) или веднага след  като преминете Дунав мост. В последния случай за всеки случай е добре да имате и пари в брой. Задължително си пазете касовата бележка и я пазете до завръщането ви обратно в България.

Обичаме да тръгваме рано сутринта, за да може децата да проспят по-голямата част от пътя, затова пристигнахме в Синая достатъчно рано, за да може да пообиколим още първия ден. 

Градчето е малко и се разглежда бързо. В Синая ще намерите и много приятни ресторантчета за вечеря.

Полезно: Паркирането в центъра на Синая, особено през топ сезона и уикендите, е трудна задача. Ние предпочетохме апартамент с паркомясто и наблегнахме на пешеходните разходки. Информация за публичните паркинги и градския транспорт може да откриете на sinaiago.ro 

Синая, Румъния

Манастира Синая

Задължително се отбийте до манастира Синая (Mănăstirea Sinaia), който е един от най-красивите в Румъния. Построен е в периода 1690 – 1695г. и е посветен на Успение Богородично. Наречен е Синая на едноименната библейска планина. Вътре ще откриете и параклиса Преображение Господне, новата църква Света Троица (построена между 1842-1846 г.) и музей с множество експонати.

манастира Синая (Mănăstirea Sinaia), Румъния

Къде да отседнете в Синая: Ето няколко предложения от мен, като съм подбрала места със и без паркинг: Hotel Sinaia, Casa Larisa Apartments, Alexandrion Experience, Nobila Sinaia, Hotel Marea Neagra, Expecto Apartments, Hotel International, Accommode, Hotel Regal.

Ден 2 Пещера Яломица, Замъка Пелеш, Замъка Пелишор

 Пещера Яломица (Ialomiței Cave)

Посветете началото на деня на Пещера Яломица, която се намира на около час от Синая. Пътят през планината ще ви разкрие изключителни гледки. Мястото, на което ще оставите колата е също е много живописно. 

До входа на пещерата ще ви се наложи да повървите 600м. по равна пътека или да си наемете файтон с конски впряг. Вътре температурата е 5-6 градуса, така че си предвидете връхна дреха. Пещера Яломица е с внушителни размери. Дълга е 1128 м. и галериите й са разположени на два етажа. В някои от залите са открити останки от пещерни мечки от плейстоцена. Ще видите водопад и малък извор наречен „Извора на живата вода“. Името си е получил поради липсата на бактериално замърсяване, което вероятно се дължи на масивни сребърни находища, през които тече водата.

Пещера Яломица (Ialomiței Cave), Синая, Румъния, църква и манастир

Под скалния свод на входа на пещерата се е приютила малка красиво изрисувана църква, която прави мястото още по-специално.

Пещера Яломица (Ialomiței Cave), Синая, Румъния, църква и манастир

При къмпинга край реката има няколко заведения със скара и дървени пейки под сянката на дърветата, където ще можете да обядвате.

Замъка Пелеш

В Румъния замъци да искаш! Замъка Пелеш е построен в периода 1873 – 1914 г. в неоренесансов стил по поръчка на румънския крал Карол I (1839 – 1914) като негова лятна резиденция. В над 160 разкошно декорирани помещения са изложени ценни колекции живопис, скулптури, оръжия и доспехи, старинни мебели, гоблени и килими. През 1893г. тук е роден престолонаследникът Карол II. По време на комунистическия режим замъка Пелеш е национализиран и по-късно е превърнат в музей. Отвън ще имате възможност да се разходите из прецизно поддържаните градини с алеи, цветни лехи и фонтани. 

Важно: Проверете кой ден от седмицата ви се пада да посетите замъка, за да не хванете почивния ден! Работното време също се мени. По време на нашето посещение можеше да се плаща само в брой. Имате избор между кратка (само партерния етаж) и пълна (партерен и първи етаж) обиколка на замъка.

Замъка Пелишор

Съвсем наблизо се намира и замъка Пелишор, който е построен от крал Карол I през 1899–1903 г. в модерен стил. Помещенията в него са “само” 70, но все така пищни и богато украсени като тези в замъка Пелеш. Обзавеждането му е съчетание от луксозна европейска мебелировка и традиционни румънски елементи. В архитектурата му се открояват богати орнаменти, високи тавани и уникални дърворезби. Предназначението на замъка е да служи като лятна резиденция за румънската кралска фамилия и място за почивка и развлечения.

Ден 3 Динопарк, Ръшновска крепост, Замъка на Дракула (Бран), Брашов

Динопарка край Ръшнов

С две деца нямаше как да не се отбием до Динопарка край Ръшнов, който е не само забавен, но и много образователен. Разположен е сред красивата природа на Ръшновския каньон. Историята на парка започва през 2005 г., когато в района са открити следи на динозаври. Това поставя началото на проект, чрез който посетителите могат да се запознаят с динозаврите и техния свят. В Динопарка ще откриете реалистични реплики на различни видове древни гиганти, интерактивни експонати, съчетани с реалистични звуци и движения, игри и дейности, които помагат на посетителите да научат повече за живота и характеристиките им. Отделете си няколко часа за палеонтология и забавления. В парка има и заведения, където да обядвате. 

Полезно: От паркинга до Динопарка се стига с туристическо влакче теглено от … трактор, което продължава към цитаделата над Ръшнов.

Ръшновската крепост

Отбийте се и до Ръшновската крепост, която ще откриете на хълма, 200 м над град Ръшнов. Историята на крепостта започва през 13 век, когато тя е замислена като убежище на селяните при обсада и е изградена като част от укрепителната система на региона. Построена е с високи стени, 9 кули и 2 бастиона, които са я правели много трудно за превземане от враговете. В Ръшновската крепост има и кладенец, впечатляващ със своята дълбочина от 146 м. Според легендата двама турски пленници го изкопават в твърдата скала срещу обещанието да им бъде върната свободата, но когато кладенецът е завършен са убити. 

Замъка на Дракула (Замъка Бран)

Вероятно от всички замъци в Румъния ще искате да посетите именно замъка на Дракула. Само да не се разочаровате, когато разберете, че Бран няма нищо общо с прословутия вампир. Голямата си популярност дължи на едноименната книга на Брам Стокър, основана на вдъхновяващия образ на влашкия владетел Влад III Дракул (1431 – 1476г.), известен още и като Влад Цепеш. Прозвището “Цепеш” получава заради  практиката да набива на кол противниците си, с което да им вдъхне страх, а “Дракул” заради факта, че баща му Влад II е бил член на Ордена на дракона. Като цяло, липсват доказателства крепостта някога да е била резиденция на Влад III, още повече да е имал нещо общо с вампиризъм. Все пак Румъния успешно се възползва от измислената легенда, която прави мястото световно известно и притегателно за туристи от цял свят.

Въпреки първоначалното вампирско разочарование, замъкът си струва да бъде посетен. Построен е на върха на скала през 1377г., а по време на османското нашествие, твърдината има защитна функция. През 20 век става собственост на румънската кралица Мария, затова днес в него могат да бъдат разгледани нейните мебели и различни предмети на изкуството. След депортирането на кралското семейство през 1948г., имотът е конфискуван от комунистическия режим. 2005г. е върнат обратно на наследниците на румънската корона и превърнат в музей.

Заобиколен от гъсти зелени гори, комплексът сам по себе си е доста компактен, с малък вътрешен двор с кладенец. Помещенията нямат внушителните размери, които ще откриете в други румънски замъци, семпло декорирани, а коридорите и стълбищата може да ви се сторят възтесни. В замъка Бран се преплитат история и легенди, като е подготвена и изненада за любителите на страшните истории (без да ви я издавам).

Брашов

От замъка Бран до Брашов, където ще е следващата ви нощувка, разстоянието е едва 30 км. Направете си една приятна вечерна разходка в един от най-чаровните градове по време на цялата програма. В центъра ще откриете богато разнообразие на ресторантчета, в които да опитате местната кухня. 

Къде да отседнете в Брашов: Препоръчвам ви да отседнете в централната част на Брашов. Ето няколко идеи за хотели и места за настаняване: Casa Nym, Albert Residence with Parking, Winter dream home, Cranta Hillside Apartment, Central Maximus Apartment, Residence Hirscher, Republicii Residence.

Идея: Ако разполагате с време и си падате по силни емоции, може да добавите към програмата посещение на ждрелото “Седемте стълби”, което често описват като дълбока и тясна цепнатина в скалния венец на планината Пятра маре.

Ден 4 Брашов

Целият ден е посветен на едно от любимите ми градчета в Румъния – Брашов (някога носил името Сталин). Ето кои забележителности може да посетите:

  • Започнете обиколката на града от централния площад (Piața Sfatului) на стария град. Тук се намира и красивата сграда на общината от 1420 г., в която днес се помещава историческият музей.
  • Черната църква (Biserica Neagra) – лутеранска църква Света Мария не е толкова черна в действителност. Прозвището си получава заради голям пожар през 1689 г. Знае се, че е построена в периода 14-15 век, а по-любопитното е, че строителните работници са били българи. 
  • Strada Sforii – наричана още Rope Street, това е най-тясната улица в Европа с ширина едва от 1,11 – 1,35м. Споменава се в хрониките още през 17 век. и някога е била използвана от местните пожарникари.
  • Цитаделата на Брашов
  • Православната църква Свети Николай построена през 1495 г.
  • Портата на Екатерина – датираща от 16-ти век и единственият останал вход от старите крепостни стени на Брашов. 
  • Католическата църква Св. Петър и Св. Павел
  • Бялата кула – един от седемте бастиона, които са били част от отбранителната система на града 15 век. Построена е през 1494 г. и има формата на полукръг.
  • Синагогата
  • Хълма Тампа – Изкачете се с лифта до големия надпис BRASOV, разположен на хълма Тампа над града. До върха може да стигнете и пеша, за което си отделете около час. Отгоре пред вас ще се разкрие разкошна панорама.
  • На главната пешеходна улица Република (Strada Republicii) ще откриете много магазини, ресторантчета и кафенета, където да опитате мамалига (качамак), гулаш (опитайте този сервиран в питка), сармале (румънски зелеви сарми), мичи (малки кебапчета) или един от най-популярните румънски десерти – папанаши със сметана и сладко. За калориите на последните не отговарям 😉

Любопитно: Знаете ли, че в Брашов:

  • през 1824 г. е издаден „Рибният буквар“ на Петър Берон.
  • през 1460 г. умира българският цар Фружин, син на Иван Шишман.
  • в немската гимназия в града учи Васил Априлов.

Нощувка в Брашов.

Следва продължение: Самостоятелна програма Румъния (с автомобил) – част II

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар