Топ 10 забележителности на Виена

В центъра на Европа все още силно тупти аристократичното сърце на Австрийската империя. Виена е перфектният град за семейно посещение или за кратко бягство за 2-3 дни. Основното му преимущество е, че повечето забележителности са удобно концентрирани в центъра и има летище на разстояние само 45 мин. полет от София. Величествена, достолепна и много зелена, австрийската столица примамва със своите дворци, безброй музеи, много история, култура и различни развлечения. 

Полезно: Ако сте си набелязали за посещение голямо количество забележителности, добра идея, за да спестите пари, е да използвате Vienna Pass (за 1,2,3 или 6 дни) или Vienna Go City Explorer Pass.

Забележителности във Виена

Къде да отседнете във Виена?

Ето и някои идеи за хотели и места за настаняване в самото сърце на Виена: FRANZ 21, Apartment Comeforliving Vienna, Vienna Dream Apartments City Center, Singerstrasse 21/25 Apartments, Ferienwohnungen Spittelberg Schrankgasse, Hotel Beethoven Wien, ARTIST Boutique Hotel.

Централната част на Виена, заобиколена от известната улица Рингщрасе, е част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще откриете и повечето забележителности на града, а аз съм подбрала за вас десет от тях, които не бива да пропускате.

Полезно: Ако все пак не ви се върви може да използвате и туристическите автобуси Hop on hop off, които спират точно пред основните забележителности и предоставят слушалки с интересна информация на много езици. В града оперират няколко фирми. Може да проверите и тези ТУК.

1. Готическата катедрала “Свети Стефан” (Stefansdom)

Няма как да подминете емблематичната за Виена готическа катедрала на пл. Щефансплац. Ще я познаете по пъстрия покрив, покрит с 230 хил. гледжосани плочи, изобразяващи двуглав орел (символът на Хабсбургите) от южната страна и гербовете на Австрия и Виена от северната. На това място, още през XII век, е била построена сградата на първия храм, в типичен за времето си романски стил. Днешната сграда на църквата е издигната от Рудолф IV през XIV век. Над храма се извисяват южната (136,44м.) и северната (68,3м.) кули, от които се разкрива прекрасна панорамна гледка над Виена. 

Камбанарията разполага с 23 камбани, но най-популярната от тях и най-голямата е Пумерин (Pummerin), в превод “гръмотевицата”. Много символика има и в нейната направа. Гръмотевицата е изработена през 1711г. от претопените османски оръдия, изоставени край Виена по време на неуспешната обсада на града от 1683г. С това се слага край на турската инвазия към Западна Европа. По време на пожарите от 1945г., при превземането на Виена от руската армия, гредите, на които е закрепена камбаната, изгарят и тя се разбива в земята от 70 м. височина. Щетите са непоправими и се налага през 1951 г. тя да бъде претопена и излята отново. Теглото й е цели 22т. и днес виси в северната кула на Свети Стефан. Когато ехти, цялата сграда се тресе и по тази причина може да я чуете само 11 пъти в годината, на важни празници.  

В Свети Стефан се съхраняват мощите на Свети Валентин и черепите на светците Дамян и Козма. В средновековните катакомби под катедралата почиват останки на много крале (предимно органи, а самите тела на владетелите са погребани в църквата на капуцините Kapuzinerkirche), архиепископи и членове на висшата аристокрация. В една от галериите са подредени и над 15 хил. кости на жертвите на чумната епидемия, покосила града през XVIII век. Църквата може да посетите свободно, но в кулите и в катакомбите се влиза само с организиран тур.

Работно време, цена на билетите и информация за организираните групи, може да откриете на официалния сайт на катедралата

2. Дворцовият комплекс Хофбург (Hofburg)

Посещавайки столицата на бившата Австрийска империя, вероятно задължително ще поискате да разгледате двореца Хофбург – някогашният дом на Хабсбургите, приютяващ днес пищни експозиции от времето на имперска Виена. В крилото на райхканцлерството може да разгледате изумителната сребърна колекция от над 7 хил. прибори и сервизи за хранене, свещници и богати декорации.

В музея на австрийската императрица Елизабет Баварска, наричана галено Сиси, ще се пренесете в XIX век и ще имате възможност да разгледате личните императорски покои, състоящи се от 17 пищно обзаведени помещения. Вещите на Сиси и император Франц Йосиф, множеството портрети, фотографии и разкошно декорирани стаи и салони, ще ви потопят в романтичната и нерадостна съдба на височайшата двойка. 

Дворцовият комплекс Хофбург (Hofburg), Виена, забележителности

Резервация за организиран тур и информация за цена на билетите, ще откриете на официалния сайт на двореца Хофбург.

В крилото на Леополд от 1946г. се намира седалището на австрийския президент

Не пропускайте Швейцарското крило (Швайцерхоф), в което се помещава Трезорът, съхраняващ най-ценните съкровища на империята. Обещавам ви, че няма да останете равнодушни пред короната на Рудолф II (1576-1612), украсена със злато и скъпоценни камъни, както и пред Библията, върху която са се клели владетелите на Свещената римска империя при тяхната коронация.

В музея се съхранява и християнската реликва Копието на съдбата (Копието на Лонгин) – предполагаемото копие на римския центурион, с което Христос е бил прободен на кръста. Самият Адолф Хитлер е бил обсебен от идеята да се домогне до него, защото според преданието, копието обещава неуязвимост и абсолютна победа на всеки, който го притежава. Според някои, това е и една от основните причини за нахлуването на нацистите в Австрия и последвалия аншлус през 1938г.

Копието на съдбата, Дворцовият комплекс Хофбург (Hofburg), Виена
Фотокредит: Wikimedia Commons

А ако обичате конете, ви предлагам да посетите някое от представленията на Испанското придворно училище по езда, където да се насладите на грацията на липицанските жребци. Ако останете без резервация, може да посетите някоя от сутрешните тренировки на елитните испански коне и да се полюбувате на изключителните им умения да стоят абсолютно неподвижни на задните си крака или да бягат в тръс на място. Училището е основано през 1735г. от император Карл VI и до днес е едно от най-елитните школи за дресировка на коне в света.

3. Дворецът Белведере (Belvedere)

Дворецът Белведере (Belvedere), Виена

Дворецът Белведере е бившата резиденция на великият австрийски пълководец принц Йожен Савойски (1663 – 1736 г.), а днес приютява Националната художествена галерия.  В нея са изложени творби на майстори като Реноар, Роден, Шиле и др. Бароковият комплекс е построен в началото на XVIII век и е дело на известния архитект Йохан Лукас фон Хилдебранд. Състои се от два отделни двореца с простиращ се терасовидно между тях красиво оформен парк.

Долният дворец Белведере е по-малък, предвиден за частна резиденция на принца. Горно Белведере се издига на върха на хълма и впечатлява със своята пищност. Предназначението му е било тук да се организират различни светски събития и приеми. Днес тук се помещава най-голямата колекция на картини на Густав Климт в света. Градините между двете сгради са чудесно място за разходка и ще ви впечатлят със своите езера, фонтани, скулптури и ниско оформена зеленина.

Цени на билетите и информация за работно време може да намерите на официалния сайт на двореца Белведере.

4. Виенска държавна опера (Wiener Staatsoper)

В града на Моцарт, Бетовен, Щраус, Брамс и Шуберт, Виенската държавна опера е една от задължителните спирки по време на вашата обиколка. Дори и да не се вълнувате от класическа музика, самата сграда определено ще ви очарова. Проектирана в неоренесансов стил от арх. Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл, Виенската опера е открита на 25 май 1869г. с премиерата на Дон Жуан на Моцарт, в присъствието на император Франц Йосиф и неговата съпруга Елизабет Баварска.

За съжаление, по време на бомбардировките от 12 март 1945г., сградата претърпява сериозни разрушения. Пощадени са само централната фасада, главното стълбище и фоайето. След войната местните власти са пред дилема дали операта да бъде реконструирана или изцяло съборена и построена наново. След като се спират на първия вариант, Виенската държавна опера претърпява сериозна реконструкция. На 5 ноември 1955г., възвърнала предишното си великолепие и слава, тя е открита с представянето на операта Фиделио на Бетовен. Днес това е една от най-престижните оперни зали в света с много богата културна програма.

Но не се ограничавайте само с външния блясък на сградата. Интериорът е не по-малко величествен, решен в класическото червено, злато и слонова кост. Залата разполага с 2284 места, над които е монтиран 3 тонен кристален полилей с 1100 крушки. В оркестрината са предвидени 110 места за музикантите от Виенската филхармония. Във Виенската опера всяка година се провежда престижният и международно известен Виенски бал (тази година 11.02.2021г.) с над 5 000 гости и 150 дебютантски двойки.

Програма, цена на билетите и информация за организирано посещение в сградата на Виенската опера, ще откриете на официалния сайт.

5. Пратера (Wurstelprater)

И малки и големи не пропускат да разпуснат в увеселителния парк Пратер. Отворен е за посетители от император Йозеф II през 1766г. Наред с разнообразните атракциони, тук ще видите и емблематичното Виенско колело, построено чак през 1897г. Неговите червени кабинки ще ви издигнат на височина 65 м. със “зашеметяващата” скорост от 0,75 м/с. Така ще имате възможност да се насладите на Виена от високо. В края на Втората световна война паркът претърпява тежко опустошение, но през 1945г. Виенското колело е реставрирано и пуснато отново в експлоатация. Билети за Виенското колело може да вземете предварително от ТУК и да пропуснете опашките.

Не пропускайте да похапнете вкусно в известната бирария Schweizerhaus. Препоръчвам ви вместо традиционния виенски шницел, да опитате прословутите свински джоланчета със задушени картофи и сметана. 

А разходката в южната част на Пратера ще ви отведе до уютен зелен парк с алеи, пейки и спортни площадки.

Карта с атракционите на Пратера, ще откриете на официалния сайт.

6. Дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn)

Макар и в страни от историческия център на Виена, задължително посетете дворецът Шьонбрун. Името в превод означава “прекрасен кладенец“. За да се насладите на двореца и неговите великолепни градини заслужават да им отделите поне половин ден. Сравнително семпло изглеждащата жълта сграда е любимата лятна резиденция на Хабсбургите. Императорската династия управлявала Австрия (и принадлежащите й страни) от XIII до XX век. Но нека фасадата не ви заблуждава, защото сред стаите му ще откриете истински кралски разкош. 

Дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn), Виена

Земята, върху която е издигнат дворецът, става собственост на короната през 1569г. По това време имотът е бил извън пределите на града. През 1696г. император Леополд I възлага на Йохан Фишер фон Ерлах да проектира на това място ловна хижа за престолонаследника принц Йозеф. По-късно, Мария Терезия (1717-1780г.) превръща Шьонбрун в днешния величествен дворец и той става нейната любима лятна резиденция. Самият император Франц Йозеф (1830-1916г.) прекарва по-голямата част от живота си тук и умира в спалнята си през 1916. Две години след това, в Синия китайски салон последния австрийски император Карл I подписва декларацията за своята абдикация. Днес дворецът Шьонбрун е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и в него се провеждат концерти и различни събития.

В противовес на сравнително семплата архитектура на двореца Шьонбрун, неговият интериор безспорно е достоен за императорското семейство. Ще имате възможност да се разходите сред някои от 45-те великолепно декорираните стаи и зали (от общо 1 441) с пищно изрисувани стени и тавани, от които висят впечатляващи кристални полилеи. 

Дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn), Виена

Към двореца прилежат и 160 акра градини, симетрично оформени по образец на френските такива. Истински цветен разкош с прецизно оформени лехи и подрязани храсти. За красотата на парка допринасят и различните скулптури, фонтани и павилиони. Централната алея извежда при върха на хълма, където първоначално е било предвидено да се построи дворецът. Днес тук се намира панорамната площадка на Мария Терезия – Глориете, построена през 1775г. 

Дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn), Виена

Цена на билета и информация за работно време и различните организирани обиколки на Шьонбрун, ще откриете на сайта на двореца.

7. Зоологическата градина Шьонбрун (Tiergarten Schönbrunn)

В единия край на градините на двореца Шьонбрун се намира и едноименната зоологическа градина. Това е най-старият зоопарк в света, създаден от император Франц I и неговата съпруга Мария Терезия. В рамките на един ден може да се разходите от пустинята, през тропическите гори на Борнео, чак до ледения свят на белите мечки и пингвините. Днес, разпростираща се на площ от 17 хектара, зоологическата градина е дом за 7 844 обитатели от над 700 животински вида, някои от които силно застрашени от изчезване. Включена е в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и за пета поредна година е отличена с първото място на най-престижната награда за най-добрите зоологически градини в Европа. 

Повече за зоологическата градина Шьонбрун може да откриете ТУК или на официалния й сайт. Вземете своите билети предварително от ТУК и пропуснете опашките.

8. Природонаучен музей (Naturhistorisches Museum)

Природонаучен музей (Naturhistorisches Museum), Виена

На пл. Мария Терезия на Рингщрасе, ще се озовете между две внушителни идентични сгради-близнаци, разположени една срещу друга. И двете са построени в стил неоренесанс и имат импозантната осанка на дворци. В едната се помещава Музеят на изкуствата, а срещу него – Природонаучният музей, чиято колекция от над 30 млн. предмета ще впечатли не само децата, а и техните родители.

Още щом прекрачите прага на главния вход, ще се озовете сред възхитителния интериор на музея. В средата, на 60м. височина, се издига величествен купол, символизиращ бог Хелиос. За усещането за кралски палат допринасят помпозното двойно стълбище, декорирано с мраморни статуи, както и стените, украсени с над сто картини от известни художници.

Природонаучен музей (Naturhistorisches Museum), Виена
Фотокредит: MatthiasKabel

Освен от интериора, ще бъдете запленени и от изключително богатата колекция на Природонаучния музей. Ще имате възможност да разгледате различни скелети на динозаври и фосили на милиони години. Музеят разполага и с най-голямата колекция метеорити в света. Насладете се на любопитните експонати в отделите по палеонтология, ботаника, зоология, праистория и антропология. Вероятно ще останете възхитени от огромната сбирка на минерали и полускъпоценни камъни. Тук се съхраняват препарирани, и вероятно едни от последните екземпляри, на някои вече изчезнали видове като тасманийски дявол, тасманийски тигър и скелет на птицата додо. Не пропускайте да видите и прословутата Венера от Вилендорф, датирана към 24 – 30 хил. пр. Хр. 

Природонаучен музей (Naturhistorisches Museum), Виена
Венера от Вилендорф, Фотокредит: Wikimedia Commons

Повече информация за работно време и цени на билетите ще откриете ТУК.

9. Кметството (Rathaus)

Кметството (Rathaus), Виена

На Рингщрасе ще откриете и монументалната сграда на кметството. Построена е в периода 1872 – 1883г. от Фридрих фон Шмид и днес тук се помещава виенската градска управа. Фасадата е увенчана от пет кули, като централната се извисява 100 м. над площада, а на върха й стои “Пазителя на града” – скулптура на рицар с доспехи и пика. На някой от организираните за туристи турове ще може да се разходите из някои от всички 1 600 помещения на кметството. Обиколките се провеждат обикновено понеделник, сряда и петък, а повече информация може да откриете ТУК

10. Бароковата църква Св. Карл (Karlskirche)

Бароковата църква Св. Карл (Karlskirche), Виена

Църквата Св. Карл ще откриете на пл. Карлсплац. Построена е в периода 1716 – 1737г. по поръчка на император Карл VI в изпълнение на обета, който той дава пред Бог, за да бъде пощадена Виена от поредната чумна епидемия. Проектът е възложен на известния архитект Йохан Фишер фон Ерлах, който сътворява една от най-величествените барокови сгради във Виена.

Всъщност, цялостната визия на храма е интересна амалгама от архитектурни стилове. Веднага ще забележите елинистичния портик на храма, а от двете му страни се извисяват две свободностоящи колони, силно приличащи на Траяновата колона в Рим. По цялата им височина, спираловидно са изсечени барелефи, изобразяващи житието на Св. Карло Боромео (патрон на храма), който по време на чумната епидемия в края на XVI век самоотвержено се е грижел за бедните и болните. Над колоните са кацнали позлатени орли – символът на Хабсбургите. От двете страни на централното стълбище стоят статуите на два ангела. Интериорът също е внушителен, декориран с мрамор, множество орнаменти, позлата и красиви стенописи.

Официален сайт на църквата Св. Карл.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар