Най-старият зоопарк в света – Шонбрун (Tiergarten Schönbrunn), Виена

От както имаме деца, зоологическите градини се превърнаха в задължителна любима част от всяка наша дестинация. Все пак, усещането на всеки човек за мястото и значението му на тази планета, се формира още от най-ранна детска възраст. 

Една от любимите ни зоологически градини в Европа е Шонбрун, намираща се в градините на едноименния дворец в австрийската столица. Може да не е най-голяма по площ или брой на нейните обитатели, но притежава един особен уют и атмосфера. Очевидно е, че животните получават възможно най-добрите грижи, чрез използване на най-модерни технологии и пресъздаване в максимална степен на естествените им местообитания. В рамките на един ден можете да се разходите от пустинята, през тропическите гори на Борнео, чак до ледения свят на белите мечки и пингвините.

Полезно: Вземете своите билети предварително от ТУК и пропуснете опашките.

История

Зоопаркът Шонбрун е най-старият зоопарк в света. Началото му е поставено през 1752 г. от император Франц I и неговата съпруга императрица Мария Тереза. Получавайки като подарък различни екзотични животни от всички краища на света, първоначално владетелят поръчва да бъде изграден пищен павилион за закуска и обяд в градините на лятната резиденция Шонбрун, заобиколен от 13 клетки. През годините колекцията става все по-богата, а през 1770г. менажерията е отворена за посещения. Следващият наследник на короната, Йозеф II, дори организира експедиции до Африка и Северна и Южна Америка с цел да обогати колекцията от животни. През 1828г. тук е докаран първият жираф, който се превръща в голяма атракция за цяла Виена, а през 1906г. в зоологическата градина се наблюдава раждането на първия в света слон в подобни условия, извършено под лекарски грижи. Бомбардировките през Втората световна война почти унищожават зоопарка, но след войната той отново е възстановен.  

Днес, разпростираща се на площ от 17 хектара, зоологическата градина е дом за 7 844 обитатели от над 700 животински вида, някои от които силно застрашени от изчезване. Включена е в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и за пета поредна година е отличена с първото място на най-престижната награда за най-добрите зоологически градини в Европа. Призът се връчва на всеки две години от Антъни Шеридан, член на Лондонското зоологическо дружество, като всеки зоопарк бива оценяван по 40 критерия.

Развъдни програми

Зоопаркът Шонбрун не е само място за забавление и приятна разходка. Поставени са много по-високи цели, като спасяване на застрашени видове, участие в развъдни програми и образоване на посетителите относно опазването на околната среда. Зоологическата градина може да се похвали с уникални успехи в размножаването на видове, критично застрашени от изчезване като азиатската костенурка батагур и китайските големи панди. 

Шонбрун се гордее с привилегията да е един от двата европейски зоопарка (вторият е в Берлин), които отглеждат и развъждат Големи панди, като част от мащабна програма на Китайската народна република, целяща тяхното размножаване и спасяване като вид. Черно-белите мечета днес се срещат единствено в Китай, като на свобода живеят не повече от 1000 екземпляра. Женската панда може да зачене само веднъж в годината в рамките на 2-3 дни, което, съчетано с придирчивия й характер, прави развъждането им в плен изключително трудно. Зоопаркът във Виена може да се похвали до момента с общо пет естествено заченати бебета, като през 2007г. тук се ражда първата в Европа Голяма панда. Според договора между зоопарка Шонбрун и Китай, младите панди ще бъдат върнати в родината си и пуснати на свобода, когато навършат две години.

Животните

Във виенската зоологическа градина ще срещнете всевъзможни животински видове от близо и далеч. Най-хубавото е, че за всички тях са пресъздадени в максимална степен условията от естествените им местообитания, за да могат обитателите им да се чувстват като у дома си. Разнообразието наистина е голямо, а разходката ви среща със слонове, носорози, бели мечки, тапири, зебри, маймуни, фламинго, хипопотами, малки и големи котки, жирафи, пингвини и тюлени, всевъзможни риби, влечуги и птици. Целият парк е осеян със скулптури на животни, а децата обожават да се катерят по тях. Не е необичайно по някое време да забележите край вас важно, важно да се разхождат пауни с пищните си и разкошни опашки. Ако имате късмет, може да срещнете и пауна албинос с неговата красива снежно бяла опашка.

ORANG.erie

За “човекът от гората” има специално обособена зона – ORANG.erie. Откакто имах удоволствието да се докосна в Индонезия до тези рижави чаровници, осъзнах какъв геноцид упражнява човешкият вид върху орангутаните и приех много лично тяхната трагедия. Поставени на ръба на оцеляването, днес те се срещат единствено в тропическите гори на Суматра и Борнео. Основната заплаха за рошавите ни братовчеди е главоломното изсичане на горите, които са техен единствен дом, с цел масивите да бъдат превърнати в плантации с маслена палма. Да, орангутаните живеят по дърветата, но не и по палмите. Като краен резултат се добива палмово масло, което не само съсипва здравето на съвременния човек, а води до гибелта на цял биологичен вид. Всеки ден смъртта си намират 25 орангутана, а от 1990 г. насам Индонезия е загубила една четвърт от горите си – 31 млн. хектара, което е почти четири пъти повече от площта на Австрия. Информационни табла, интерактивни инсталации и впечатляващ кратък филм ще ви накарат да се замислите, как тривиални теми като хранителните ни навици, могат да имат сериозни и драматични последици за орангутаните. За щастие, много програми по цял свят, в това число и големите зоологически градини като Шонбрун, работят активно по спасяването на осиротелите рижави бебета и опазването на техния вид.

Индонезия

Polaria

Белите мечки и пингвините може да намерите в тяхното ледено кралство – Polaria. Специални стъклени витрини осигуряват на посетителите възможност да се насладят на грациозното им гмуркане под водата в 13-метровия басейн с дълбочина 5 метра. Всички водни съоръжения тук съдържат общо 630 000 литра вода, като ⅔ от нея е солена. За комфорта на живеещите тук, е осигурена температура на водата 8 градуса и стайна температура на вътрешните помещения от 10 градуса. За пингвините е предвиден разнообразен скален терен, според предпочитаното от тях местообитание. В информационния център е представен и проектът на Polar Bears International (PBI) – една от най-големите инициативи за спасяване на полярни мечки, която е подкрепена от виенската зоологическа градина. Глобалното затопляне, намаляването на местообитанията, както и неконтролируемият лов, и замърсяването на морето, застрашават тяхното оцеляване като вид. Добрата новина е, че през ноември 2019г. зоопаркът се сдоби с ново бебе полярно мече.

Срещу 130 евро може да си подарите една полярна нощ в Polaria. Вечерта започва с коктейл под полярния купол в компанията на белите мечки, тюлени и пингвини и продължава с изискана вечеря с четиристепенно меню в императорския павилион. В тази специална обстановка посетителите се запознават детайлно с живота и специфичните особености на обитателите на този студен свят. 

Тропическата къща

В Тропическата къща ще се пренесете в джунглите на Югоизточна Азия. На площ от 1000 кв.м. се помещава огромно разнообразие от растителни видове, а под стъкления таван висят огромни прилепи. Още от входа ще ви обгърне влагата на тропиците (80%). Сложни компютърни системи поддържат постоянна температура от 25 градуса и създават изкуствена мъгла за по-голяма автентичност. В тропическата гора ще се натъкнете на видри, тигрови питони, екзотични птици, както и на една от най-редките костенурки в света – батагур.  

Аквариумът

Едно от любимите места за децата е Аквариумът. Зоопаркът Шонбрун се гордее със своя соленоводен 80 000 литров аквариум, подслонил цял коралов риф с неговите пъстри обитатели. Може да наблюдавате омагьосващия танц на медузите, носещи се грациозно/плавно в специално изградените за тях аквариуми. За осигуряване на максимално пленителен ефект, домът им е аранжиран с ефектно осветление и специални огледали конструкции. Отделено е място и за сладководните риби. Страховитите пирани могат да бъдат наблюдавани в панорамен аквариум с гъста растителност, а храненето им пред публика винаги е зрелищно. 

Ако си падате по малки гадинки, Къщата на насекомите няма да ви разочарова. Площ от 120 кв.м. си споделят скакалци, хлебарки, пръчици и всякакви дребни твари. В Терариумът ще срещнете някои от най-отровните жаби в света, игуани, анаконди и змии от всеки край на планетата. В Пещерата на прилепите ще усетите как малките бозайници прелитат на сантиметри от лицето ви. Крокодилите, естествено, ще намерите в Крокопавилионът. Наблизо живеят и гигантските костенурки, една от които е на повече от 120г. и е най-старият обитател на зоологическата градина.

Във Волиерата за папагали винаги е цветно, шумно и любопитно. Намира се до водопада на Нептун и заема 140 кв.м. На пернатите е осигурена височина от 7м. за свободен полет.

Горската част на зоопарка е местообитание за много местни видове. Не се изненадвайте, ако някоя безстрашна и любопитна катерица пристигне, за да търси храна от вас.  

Предвиден е и Кът за домашни животни, който образова своите посетители относно правилното отглеждане на домашни любимци според техните нужди. Предлагат се и уъркшопове, като целта е да се възпитава хуманно отношение към животните.

Извън ситуацията на световна пандемия, гостите на зоологическа градина Шонбрун имат възможност да присъстват на храненето на някои видове и да научат много вълнуващи неща за тях. Предлагат се и различни обиколки с екскурзовод, на английски или немски език, включително разходка “зад кулисите”, както и семейни или нощни турове.

На територията на зоопарка има множество атрактивни детски площадки, както и разнообразни места за хранене, където ще може да се насладите на австрийската кухня и да се разхладите с изпотена чаша бира. 

Полезна информация:

Как да стигнете:

Адрес: Maxingstraße 13b, 1130 Wien, Austria

Зоопаркът се намира в градините на двореца Шонбрун. До там може да стигнете с трамвай 10, 58, 60 или автобус 51А, 56А, 56В, 58А или като слезете на метро станция Hietzing (линия U4);

Паркинг:

Ако сте със собствен автомобил, може да използвате някой от паркингите при близките метростанции;

Време за разглеждане:

Препоръчвам ви да съчетаете зоологическата градина с посещение на двореца Шонбрун, за което си отделете най-добре целия ден;

Официална уебстраница: zoovienna.at

Билети: Вземете своите билети предварително от ТУК и пропуснете опашките.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар