В Исландия през зимата

Тайната на реализацията на нашите новогодишни обещания е веднага да пристъпиш към изпълнението им. В противен случай ще ги забравиш още преди Свети Валентин. Винаги съм казвала, че Исландия е мястото, което е сбъднало най-много мои желания за единица време. Помислих си, че какво по-добро начало на годината от това да отметна още няколко неща от любимия ми списък с мечти. Лакомо си пожелах северно сияние, ледена пещера и защо не, изригващ вулкан. Все пак вселената обича тези, които знаят какво искат. 

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим
В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим

Първото ми впечатление беше, че в зимната си бяла премяна Исландия е напълно неузнаваема. Никакъв помен от искрящо зелените ливади през лятото, лавовите полета, черните пустини. Глетчерите се сливаха със сезонния сняг, покрил околните хълмове и имаш усещането, че по грешка си се озовал на Антарктида. 

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим

А ако сте били в Исландия само през зимата, ще ви подскажа, че почти нищо не сте видели от изненадите на тази пленителна страна. Така че, ако тази северна красавица е успяла да ви очарова, не пропускайте да направите и една лятна исландска обиколка. Уверявам ви, няма да съжалявате! Какво да очаквате през топлите месеци съм разказала ТУК. Този път избрахме месец февруари за нашето пътуване, когато дните са вече малко по-дълги. Светлата част на деня беше от 10 до 18ч. – перфектно за поспаливи хора!

Къде да отседнете през зимата в Исландия

Повечето хора предпочитат да се позиционират в Рейкявик, защото през зимата времето е непредсказуемо, има силни ветрове и често затварят пътища. Така, дори да се окажете затворени в столицата, винаги има с какво да запълните деня си. Освен това, пътят между летището в Кефлавик и Рейкявик има най-голяма вероятност да бъде приоритетно почистен. 

От друга страна да отседнете в къщичка извън градовете винаги е изключително романтично и шансът ви да видите северното сияние, без да го търсите целенасочено, драстично се увеличава. Но пък при снежна буря, каквато имаше два дни преди да пристигнем, ще трябва да се оправяте сами.

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим, шофиране

Отседнахме вероятно в най-красивата къща в Рейкявик, в едно от най-фотогеничните и оживени кътчета на столицата, в близост до старото пристанище и концертна зала Харпа. Никак не преувеличавам, защото повечето хора, които минаваха по улицата ни, спираха, за да я снимат. Червената красавица с бели прозорци носи поетичното име House of the Snowbird. Построена е през 1896г. от поета Einar Beneditsson и ако искате вярвайте – донесена е на части с кораб от Норвегия (по гредите личаха маркерите, указващи как да бъде правилно сглобена). Къде ти дървен материал или тухли в Исландия?! Попаднахме в истински исландски дом, изпълнен със симпатични декорации. По стените висяха картини на известния художник Magnús Kjartansson. Вече ви разказах в книгата си за липсата на престъпност в Исландия. Едва ли някой би се притеснил, че ще изчезнат. 

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим

Полезно: Може да погледнете и някое от тези предложения за хотели и места за настаняване: Blue Luxury ApartmentsEyja Guldsmeden HotelCity Center HotelVintage HotelFosshotel Reykjavík.

Какво да видите през зимата в Исландия

Краткият ден, студът, пронизващият вятър и затворените пътища силно ограничават възможностите кои забележителности да включите в програмата си, но ето най-основните от тях:

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим, ледена пещера

Национален парк Þingvellir (Тингветлир)

Национален парк Þingvellir (Тингветлир) е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Мястото е от историческо значение, тъй като още през 930г. там е заседавал първият Исландски парламент – Alþingi (Алтингът). Това е не само първият парламент в света, но и най-старият управляващ орган, действащ и до днес. Тук, през 1000г., Исландия изоставя нордическите богове и Алтингът взима решение за приемане на християнството. Това е единственото място на планетата, където може да се наблюдава на сушата разломът между две тектонични плочи – Евразийската и Северноамериканската. Всяка година те се отдалечават една от друга с около 2 см. 

Разломът Силфра (Silfra Fissure)

В национален парк Þingvellir (Тингветлир) се намира едно от най-известните в света места за подводно гмуркане – разломът Силфра (Silfra Fissure). Разположен между двете тектонични плочи, на дъното на езерото Тингвалаватн (Thingvallavatn), той предоставя изключителни условия за дайвинг заради добрата видимост, достигаща на места до 100 метра. Температурата на водата е около 2 градуса и за да не измръзнете, ще ви дадат неопрени. Аз пропуснах това забавление, макар да се чудех дали във водата няма да ми е една идея по-топло.

Гейзерите в геотермална зона Haukadalur (Хаукадалур)

На около 80км. от столицата се намира геотермалната зона Haukadalur (Хаукадалур). Мога да потвърдя, че през всички сезони шоуто на изригващите гейзери не е за пропускане. Ниско над земята се стелят гъсти облаци пара, която понамирисва на развалени яйца. Геотермалната зона няма входна такса, а на безплатния паркинг ще откриете няколко заведения за хранене, където да опитате супа, риба или агнешки бутчета.

Водопадът Gullfoss (Гюдълфос)

Помня водопада Gullfoss (Гюдълфос) с мощните си води и дъгата, която се извиваше над него. Сега беше скован в зимната си премяна, загубил голяма част от лятното си очарование и сякаш бях на съвсем друго място. В превод името му буквално означава “Златният водопад”. Водната му завеса е широка около 2,5 км., образувайки двойна каскада с обща височина от 105 фута. 

Важно: Около водопади и места, където във въздуха има водни пръски (като гейзерите), е силно препоръчително да носите върху обувките си крампони (вериги). Да, знам, че всеки си мисли, че на него нищо лошо няма да му се случи, но е изключително заледено и видяхме няколко пострадали човека. 

Вулканичното езеро в кратера Kerið (Керид)

Кратерът Керид е дълбок около 55 м. Формата му е овална, с дължина 170м. и 55м. ширина. Учените предполагат, че е на възраст около 3 000 г. Поради специфичния минерален състав на скалите наоколо, водата в езерото е синьо-зелена, а красотата му се подчертава допълнително от стръмния бряг, изпъстрен в червено-ръждиви нюанси. Но ако е снежно и заледено, картината пред вас ще е черно-бяла (или предимно бяла).   

Водопадът Seljalandsfoss (Селяландсфос)

На около 30 км. западно от Skógar (Скогар) се намира един от най-впечатляващите исландски водопади – Seljalandsfoss (Селяландсфос). През зимата дори е осветен в тъмните часове. За съжаление, през зимата заради заледяванията и падащите висулки, няма да можете да минете зад водната му завеса с височина от 60м. 

Водопадът Skógafoss (Скогафос)

Наблизо се намира и небезизвестният водопад Skógafoss (Скогафос). С ширина от 26м. и височина от 60м, това е една от най-впечатляващите водни каскади на острова. Името му подсказва, че е образуван по течението на река Skógá (Скога). По-наблюдателните от вас може би го помнят от филмите “Тор: Светът на мрака” (2013г.) и “Тайният живот на Уолтър Мити” (2013г.). Тук Флоки от сериала “Викингите” открива Исландия в 5-ти сезон. Нищо чудно, че реши, че е попаднал в земята на боговете! 

Ледени пещери (Ice caves)

Ледените пещери са удивително природно творение, което се образува от топенето на глетчерите през лятото. Водата подкопава ледника и в него по естествен път се образуват възхитителни арки, тунели и кухини. Всеки сезон пещерите се променят като жив организъм. Само като си помислиш, че си влязъл в самото туловище на глетчера, и над теб има тонове и тонове лед. Често тези ледници покриват едни от най-страховитите вулкани на Исландия. 

За посещението на ледена пещера ще ви е нужно да си запазите местна фирма, защото няма как да влезете вътре без гид. Ние избрахме услугите на Tröll.is, за да ни заведат до вулкана Катла и една от най-големите ледени пещери (Katla Ice cave). Последното му изригване е през 1918г. и продължава близо месец. Стопяването на ледената му шапка отприщва води с мащабите на Амазонка, а изтичащата лава разширява исландският бряг с цели 5км. Катла изригва средно два пъти на 100г. и предвид повишената напоследък вулканична активност в района, скоро може и да се събуди. 

Посещавала съм най-голямата ледена пещера в света – Eisriesenvelt, но тя е скално формирование, чиито стени са силно обледенени от просмукващата се вода. Била съм в изкуствено създадените ледени тунели в Алечкия глетчер под връх Юнгфрау, но нищо не може да се сравни с истинска ледена пещера сътворена от природата. Стени като от синьо стъкло, през което прозира светлината отвън. Виждат се и черните слоеве пепел, разказващи вулканичната история на Исландия. Преживяването е епично!

Ако нямате нает собствен автомобил или се притеснявате да карате по заледени пътища в лоши метеорологични условия, може да заложите на организирана дневна екскурзия, която тръгва най-често от Вик или Рейкявик. Ние карахме във виелица и силен вятър, което ни забави с цял час. Затова, ако тръгвате сами, добре е да си давате аванс от време, особено ако гоните точен час. 

Северното сияние (Aurora Borealis)

Една от основните причини да посетите Исландия през зимата е Северното сияние (Aurora Borealis). Красивите танцуващи светлини в небето са малко като жените – пленителни, но често непредсказуеми и непостоянни. Къде и кога да го откриете повече почива върху догадки и предположения.

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим, северно сияние

Все пак ето някои от най-основните фактори, за да му се насладите:

  • Северното сияние може да бъде видяно най-често близо до полярния кръг. Колкото по на север, толкова по-добре.
  • Това може да направите само в определени месеци от годината, когато по тези географски ширини има нощ. Специално за Исландия препоръките са за периода между септември и април.
  • Ако имате избор относно датите, за предпочитане е да избягвате пълнолунията и дните около тях, за да разполагате с възможно най-тъмен небосклон.
  • Естествено, небето трябва да е чисто от облаци.
  • Стойте далеч от светлинно замърсяване, т.е. колкото сте по-далеч от града, толкова по-добре.
  • Следете прогнозите за северното сияние и облачността. Оставям линк.
  • Никоя агенция за търсене на северното сияние не може да ви го гарантира. Ние го видяхме още от самолета, а когато индексът беше висок, не се появи нищо. Вече споменах колко е непостоянно и не се знае от къде ще е видимо. 
  • Носете си нещо топло за пиене, активирани уормъри в джобовете и топли дрехи.
  • И не на последно място, разучете предварително камерата си и нейните настройки. Желателно е да снимате от статив, защото ще ви е нужна по-дълга експозиция.

Важно: Ако видите сиянието докато шофирате (както ни се случи и на нас), бъдете много внимателни къде спирате, защото илюзията, че ще отбиете встрани на пътя, може да ви превърне в поредният автомобил, който ще чака пролетта, за да излезе от преспите. 

Геотермални басейни

Ако не ви е страх да се оперите по бански в студа, горещо ви препоръчвам да посетите някоя от лагуните с гореща минерална вода. В момента най-популярната (и най-скъпата) – Синята лагуна е ту затворена, ту отворена и в готовност за незабавна евакуация заради вулканът (фисурата), който изригна наскоро в близост. Съвсем възможно е след някое от последващите изригвания, обектът рязко да спре да съществува на картата. Но така е в Исландия, нищо не е завинаги! 

Добра алтернатива е Sky Lagoon, която освен с външния горещ басейн, разполага със спа център. Може да погледнете и The Secret Lagoon – край ​​Flúðir, на около час и половина източно от Reykjavík (Рейкявик), по маршрута Golden circle.

За шофирането в Исландия през зимата

Не мога да не обърна специално внимание на темата относно шофирането през зимата в Исландия и като цяло на север. Нагледахме се на много пътни инциденти и само докато стигнеш до някъде, виждаш десетки коли изхвърлени край пътя.

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим

Няколко съвета от мен:

  • Колкото и добър шофьор да сте, не бъдете самонадеяни! Това, което отгоре ви прилича на почистен път или сняг, често отдолу е кора лед.
  • Вятърът в Исландия, особено през зимата, е способен да изкърти вратата на колата, затова внимавайте за посоката, в която паркирате и винаги дръжте здраво вратите. По-добре да ви е трудно да отворите, отколкото да го направите за последно 😉 
  • Винаги проверявайте актуалната пътна обстановка (safetravel.is), защото се променя за часове, стават навявания, затварят участъци.
  • Направете си възможно най-пълната застраховка, която ви позволява бюджетът. На нас за 3 часа, 2 пъти ни пукнаха предното стъкло с изхвърлени ледени късове.
  • Не се изкушавайте да спирате на произволни места за снимки, а със сигурност ще имате много изкушения. И аз пропуснах цяла фотосесия на северното сияние, но safety first. Рискувате да останете в преспите, в които сте нагазили или да пропаднете край шосето.
  • Проверете каква кола наемате, защото някои автомобили нямат право да се движат по т.нар. F roads.
  • Заложихме на гуми с шипове (метални пинове), което беше много добра идея.
  • При силен вятър, стойте далеч от външния ръб на шосето, поривите понякога са внезапни и мощни.
  • Ако все пак се случи да излезете от пътя, първо запазете спокойствие! Със сигурност ще ви измъкнат, а много често местните с огромните си коли като монстър тракове носят въжета и помагат.
  • Винаги разполагайте с храна, вода и топли дрехи, защото може да ви се наложи да чакате помощ.
  • И най-важното – не се надценявайте и не подценявайте ситуацията, за да не си разваляте чудесната ваканция!!

Ако не сте уверени в шофьорските си умения, по-безопасен вариант за вас е да се възползвате от дневните екскурзии, които тръгват всеки ден от Рейкявик.

Какво да правите в Рейкявик

Забележителности 

В Reykjavík (Рейкявик) и околностите му е съсредоточено ⅔ от населението на Исландия. Това са около 230 000 от общо 360 000 души обитаващи острова. Уж европейска столица, но не и в мащабите на другите такива. 

Концертна зала Harpa (Харпа), близо до старото пристанище, е една от емблематичните сгради в Рейкявик. Модернистичната сграда от стомана и цветни стъкла по фасадата, определено прави впечатление отдалеч насред семплия пейзаж наоколо. Пристанището на Reykjavík (Рейкявик) е най-голямото и ключово за острова. Тук освен рибарски корабчета, всяко лято акостират и големи круизни кораби с туристи. На крайбрежната алея Sæbraut, ще откриете известната скулптура на Йон Гунар Арнасон – Sólfarið. “Слънчевият пътешественик” прилича на стоманен викингски кораб, акостирал на брега на океана.   

Пошляйте се по симпатичните улички в центъра с ниски, симпатични сгради. Ще забележите липсата на показност и грандоманство в архитектурата на града. Дори офисът на министър-председателят може да подминете като поредното скромно здание. Дори в снежни дни, Rainbow street бива разчистена, за да разкрие цветната дъга, която ще ви отведе право до внушителната фасада на Hallgrímskirkja. Лутеранската църква се издига като току що изригнал от земята гейзер и се слави с авангардната си архитектура. Може да се изкачите до върха, от където да се полюбувате на красивата панорама над Рейкявик. Пред църквата ще видите статуята на Лейф Ериксон (970 – 1020г.), който според исландските учебници около 1000г. пръв открива Америка, почти 500г. преди експедициите на Христофор Колумб.  

Макар китовете да мигрират през зимата все пак е възможно да включите в програмата си и наблюдение на китове. Корабчетата тръгват от старото пристанище. Добре е да имате предвид студа и силния вятър в морето. 

Заведения и ресторанти

Винаги пътуванията са свързани и с темата за храната. Предвид географските особености на Исландия, най-често ще попаднете на ястия от прясна или пушена риба (треска или пъстърва) или агнешко, което през летния сезон се е самоотгледало по най-екологичен начин из тучните пасбища. На повечето места ще откриете рибена или агнешка супа, което през зимата си е истинска благодат. Сред месата присъстват и еленско, патешко, кит и пъфини. Най-добре е да забравите за пресни плодове и зеленчуци. Повечето порции са гарнирани с кореноплодни. Водата, една от най-чистите в света, както и сладникавият ръжен хляб с масло, често са комплимент от заведението.

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим, храна и ресторанти

Исландия е родината на придобилия напоследък популярност и у нас – skyr. Ценен е заради високото си съдържание на протеин и ниския процент мазнини. Тук могат да ви предложат и “hákarl” – ферментирало месо от гренландска акула с адски мирис на амоняк, но не вярвам да сте чак такива ентусиасти.

В Loki ще откриете някои традиционни исландски вкусотии като агнешко джоланче, картофен пай с бяла риба, сладникав ръжен хляб или пушена пъстърва. Тук могат да ви предложат и “hákarl” – ферментирало месо от гренландска акула с адски мирис на амоняк, но не вярвам да сте чак такива ентусиасти.

В ROK опитахме от тяхното мариновано месо от елен и много ни допадна. Seabaron край старото пристанище са популярни със своята супа от лангуста. Ето още няколко препоръчани местенца – Fiskfélagið, Tapasbarinn, Hornið (с италианска кухня), Grillmarkaðurinn.  

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим, храна и ресторанти

Въпреки студа, не пропускайте прословутите исландски агнешки хот дози от Bæjarins Beztu, с хрупкав пържен лук и кетчуп с ябълки. Веригата съществува от 1937г. и през 2006г. английското издание Гардиън ги обявява за най-вкусните ход дози в цяла Европа. 

Исландски хот дог - какво да ядем в Исландия

И въпросът, който най-често ми задавате – колко е скъпо? За една порция (без напитките) си пригответе между 3000 и 4000 крони, което е около 40-50 лв. Затова повечето туристи си пазаруват от местните супермаркети (например Bonus или Netto) и си готвят сами, а оставят исландските ресторанти за дегустация 😉

Музеи

Макар и да не е голям град, Reykjavík (Рейкявик) може да предложи разнообразни и интересни музеи като този на фалосите, на китовете, FlyOver Iceland, етнографския Музей на открито „Árbæjarsafn“, Perlan, корабната експозиция “Vikin”, националния музей за исландска история и археология, както и различни сбирки на скулптура и живопис.

Знам, че Исландия има много какво да предложи, но през зимния сезон винаги имайте предвид, че светлата част на деня е силно ограничена. Добре е да планирате активностите на открито през светлите часове, а музеите винаги може да разгледате, когато слънцето се скрие.

В Исландия през зимата, съвети къде да отседнем, какво да видим

Любопитно: Отивайки обратно към летището, видяхме димящата фисура край Гриндавик. Всеки момент се очакваше ново изригване. Вулканът изригна няколко часа, след като излетяхме към България.

Книга Исландия. Дневник на една мечта, Мариана Константинова

В книгата „Исландия. Дневник на една мечта“ ви разказвам за моето лятно исландско приключение. Освен пътепис, в него съм включила ценен пътеводител с много идеи и съвети. Добавила съм и три готови програми според броя на дните, с които разполагате. Книгата може да откриете ТУК.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар