Моето приключение Исландия (Ден 7)

Последния ден в Исландия решихме да отделим за столицата Reykjavik. По пътя минахме покрай водопадите Hraunfossar и Barnafoss. Много по-семпли от всички видяни до сега, но различни и не по-малко красиви.

водопадите Hraunfossar и Barnafoss, Исландия

Reykjavik

Концертната зала Harpa

В Reykjavik оставихме колата на паркинга на концертната зала Harpa и се пуснахме по уличките на града. В столицата живее ⅔ от населението на Исландия (общо около 300 хил. души). Уж европейска столица, но не и в мащабите на другите такива. Не са нужни дни, за да разгледаш града.

Концертната зала Harpa, Рейкявик, Исландия
Концертната зала Harpa, Рейкявик, Исландия
Концертната зала Harpa
Рейкявик

Църквата Hallgrímskirkja

Редят се ниски, симпатични сгради, докато пред нас не се изправи като току що изригнал гейзер лутеранската църквата Hallgrímskirkja. Такъв модернизъм в църковната архитектура не съм виждала досега! Висока 74м. и строена цели 41г., сградата е заимствана от типични исландски природни елементи, като гейзерите и шестоъгълните базалтови колони от водопада Svartifoss. Въпреки внушителната фасада, интериорът вътре е съвсем изчистен.

Църквата Hallgrímskirkja, Рейкявик, Исландия
Църковният орган е с 5275 тръби

Из цяла Исландия прави впечатление липсата на показност и грандоманство. Всичко е семпло и максимално практично. Дори офисът на министър-председателят човек може да подмине като нещо невзрачно и незабележимо.

Седалището на министър-председателя на Исландия
Рейкявик, Исландия
Рейкявик, Исландия

Хот дог от Bæjarins Beztu

Не пропуснахме да опитаме и прословутите исландски агнешки хот дози от Bæjarins Beztu, с хрупкав пържен лук и странен вкусен сос (Металика и Бил Клинтън са се редили за тях, та явно наистина са популярни!). Съвсем еко, био и т.н. от пасящите на воля из исландските ливади бели агънца. След срещите ни на живо с китовете и  пъфините, сърце не ми даде да се почерпя с тях, както бях планирала преди заминаването ни, но с агнешкото нямах такива предразсъдъци.

хот дог Рейкявик, Исландия

Sun Voyager (Sólfar)

Sun Voyager (Sólfar), Исландия
Sun Voyager (Sólfar), скулптор Jon Gunnar Arnason

Последна разходка покрай пристанището, оставихме колата на летището и около полунощ с лека носталгия излетяхме към дома.

Полезно: Ако търсите къде да отседнете в Рейкявик, може да погледнете някое от тези предложения: Blue Luxury Apartments, Eyja Guldsmeden Hotel, City Center Hotel, Vintage Hotel, Fosshotel Reykjavík.

Безкрайно удовлетворяващо е чувството да отметнеш още една точка от списъка с мечти!

книга Исландия дневник на една мечта

Книгата, в която разказвам за моето исландско приключение може да откриете ТУК. Освен пътепис, в него съм включила ценен пътеводител, както и три готови програми за разглеждане на острова.

Предходни статии:

Моето приключение – Исландия (Ден 1)

Моето приключение – Исландия (Ден 2)

Моето приключение – Исландия (Ден 3)

Моето приключение – Исландия (Ден 4)

Моето приключение – Исландия (Ден 5)

Моето приключение – Исландия (Ден 6)

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар