Моето приключение Исландия (Ден 2)

Сутрин в Исландия! Незаменимо е да изпиеш сутрешното си кафе на верандата с ободряваща гледка към океана и стадо красиви исландски коне да развяват гриви на ливадата отпред. Следва закуска и заредени с ентусиазъм тръгваме да търсим катастрофирал американски самолет по южния бряг на острова. Любителите на фотографията ще ме разберат!

Катастрофиралият самолет при Sólheimasandur beach

Тръгнахме рано, за да изпреварим навалицата. На самия главен път има обособен паркинг, на който оставихме колата и поехме по дълъг около 4км път към брега на океана. Пейзажът е черно-бял, пустинен, смиряващ, а в далечината зад гърба ни белее ледникът на вулкана Катла, един от 32 активни вулкани на острова и един от най-опасните в Европа. Последното му изригване през 1918г. е продължило близо месец, отприщвайки води с мащабите на Амазонка и разширявайки исландският бряг с 5км. Катла изригва средно два пъти на 100г. Исландия, а и цяла Европа са в очакване!

Исландия

Не съм предполагала, че на въпроса “Какво правиш?” някога ще ми се случи да изпращам съобщение “Вървим през черна пустиня в търсене на катастрофирал самолет по южния бряг на Исландия”. Това му е хубавото на живота, че все ни изненадва!

Достигаме заветната цел – самолетът лежи край Sólheimasandur beach от ноември 1973 г. По чудо няма жертви. Няма категорично изяснена причина за катастрофата. Основната версия е недостиг на гориво. Наоколо заварихме едва 4-5 други ентусиасти като нас.

Катастрофиралият самолет при Sólheimasandur beach, Исландия
Катастрофиралият самолет при Sólheimasandur beach, Исландия

След като задоволихме фотографските си страсти, се отбихме и до самия плаж. Ако някога сте искали да участвате в черно-бял филм – това е мястото. Черен ситен пясък докъдето ти стига погледът, бялата пяна на вълните и океанът! Някак неусетно човек се изпълва с дълбоко спокойствие и хармония!

Dyrhólaey

Недалеч от градчето Vik, ни очакваше гигантска черна арка от лава с името Dyrhólaey, в превод от исландски “the hill island with the door hole”.

Dyrhólaey, Исландия

Целенасочено и въпреки ужасния черен път, избрахме да се качим с колата до най-високата точка, където се извисява достолепно морски фар. Гледките от върха са феноменални! На изток се разкриват черните лава образувания на Reynisdrangar изправени насред морето, а на запад се виждат километри безкрайни черни плажове. В далечината на север белее глетчерът Mýrdalsjökull.

Dyrhólaey, Исландия
Dyrhólaey, Исландия

Освен с прекрасните гледки, изкачването ни беше възнаградено и с една дълго чакана среща – пъфините или т.нар. тъпоклюна кайра, за която ще разкажа в отделен пост. Изключително фотогенични, като малки птичи палячовци, накацали по склона.

Исландия, пъфини

Плажът Kirkjufjara

По пътя минахме и през Kirkjufjara за малко панорамни снимки. От януари 2017г. плажът е затворен за посещение поради вълна отнесла германска туристка и опасност от свалчища. Не са шега вълните по исландския бряг. На много места има предупредителни табели за опасните вълни, които могат лесно да те отнесат навътре към леденият океан. Глупаво е да се подценява природата, още повече и когато изрично си предупреден за това!

Плажът Kirkjufjara, Исландия
Плажът Kirkjufjara, Исландия

Reynisfjara beach – черният плаж

Reynisfjara беше задължителна точка в нашата програма за деня. Не може да не сте виждали този плаж в Instagram, видеоклипове и сцени от филми. Пет километра плажна ивица с черен вулканичен пясък. Не случайно е номиниран в топ 10 на едни от най-красивите неекзотични плажове в света според класацията на National Geographic. Впечатляващи шестоъгълни базалтови колони и водна пещера се издигат насред черните пясъци. В единия край от водата стърчат лава образуванията на Reynisdrangar, за които има легенда, че това са два трола, които решили да извлекат кораб на брега, но когато съмнало, те се вкаменили под първите слънчеви лъчи. А за феновете на Game of thrones, тук е Eastwatch, където нощна стража пази вала до морето.

Reynisfjara beach – черният плаж, Исландия
Reynisfjara beach – черният плаж, Исландия
Reynisfjara beach – черният плаж
Reynisfjara beach – черният плаж

След Reynisfjara се отбихме през малкото градче Vik, за да заредим колата с гориво и да хапнем топла агнешка супа. Не знам дали беше от агнешкото или от космическата й цена, но супата вля нови сили в морните ни тела в края на деня.

книга Исландия дневник на една мечта

Книгата, в която разказвам за моето исландско приключение може да откриете ТУК. Освен пътепис, в него съм включила ценен пътеводител, както и три готови програми за разглеждане на острова.

Предходни статии: Моето приключение – Исландия (Ден 1)

Следва: Моето приключение – Исландия (Ден 3)

Моето приключение – Исландия (Ден 4)

Моето приключение – Исландия (Ден 5)

Моето приключение – Исландия (Ден 6)

Моето приключение – Исландия (Ден 7)

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар