Топ 10 забележителности в района на Петрич

Не предполагахме, че за да разгледаме забележителностите на гр. Петрич и околностите ще ни отнеме дни. Едно кътче от нашата родина благословено с история, богата археология и пленителни природни дадености. Горещите минерални извори в района напомнят някогашното му вулканично минало. Всяка година нови и нови впечатляващи археологически находки, разказват за славното минало на Петричката котловина. Просто нямаше как да не се разходим до там.

1. Исторически музей гр. Петрич

За да се запознаем с историческото минало на региона първо отскочихме до новия Исторически музей на гр. Петрич. Още преди да влезем бяхме впечатлени от красивите паркови пространства пред сградата. В много музеи съм била, но за пръв път ни посрещат лебеди, плуващи в езерото пред самия вход. Отзивчивият и компетентен екскурзовод много бързо успя да ни пренесе векове назад. 

Най-ранни данни за човешко присъствие в района на Средна Струма има още от неолита. Музеят съхранява реставрирана битова керамика, ​​глинени идоли, кремъчни, каменни и костни оръдия на труда, на възраст над 8 хил. години.

Най-големите съкровища са изложените находки от археологическите проучвания на античен град Хераклея Синтика. Колекцията съдържа мраморни статуи, фризове, капители, надгробни плочи, златни накити, уникални глинени театрални маски и дори  “нотариалния акт”, удостоверяващ името на града.

Хераклея Синтика, Петрич, Рупите

Преминахме през Средновековието, Възраждането, та чак до Новото време. Беше ни показан сертификат за поставена ваксина срещу едра шарка от края на XIX – нач. на XX век, необходим при пътуване в Османската империя. Исторически музей гр. Петрич разполага и с красива етнографска експозиция, чрез която децата успяха да се докоснат до света на нашите прабаби.  

Информация за цени на билетите и работното време на Исторически музей гр. Петрич може да откриете ТУК.

2. Петричка крепост Гяур Калеси

На 2 км. южно от града се намира Петричката крепост. Днес от нея са останали само руини и легендите за героични битки.  Предполага се, че е съществувала още през V – VI век, но най-големият си разцвет достига през XIII – XIV век. Крепостта е била част от по-голяма отбранителна система. Унищожена и опожарена е от османските турци при падането на Петрич в техни ръце през 1382г. Оттогава получава и името Гяур калеси (Крепост на неверниците).

Крепостта има толкова важно значение за историята на Петрич, че днес е част от герба на града. На него ще разпознаете крепостните стени и девойка с меч и развети коси. Местна легенда разказва за падането на петричката крепост Гяур калеси под османска власт. Според нея, сред защитниците на твърдината имало красива местна девойка с руси коси и сини очи, която през цялото време развява зелено знаме. Турците подпалили крепостта с надеждата, че българите ще излязат да се спасяват, но защитниците останали вътре и изгорели до един. Впечатлен от храбростта на момичето, турският бей заповядал тя да бъде погребана и на гроба й да бъдат засадени божури. Сега всяка пролет край стените на крепостта цъфтят алени божури, които местните хора наричат “ханъм чичек” (цветето на девойката).

До крепост Гяур Калеси се стига по маркирана пътека от квартал Виздол.

3. Къща музей Ванга

Надали има българин, който не е чувал за баба Ванга. Дарбата й винаги е провокирала крайни реакции, колебаещи се между силна вяра и благодарност до пълно отричане и обвинение в шарлатанство. Факт е, че много политици и хора на културата търсеха съвет от нея.

Родена като Вангелия Пандева Сурчева на 3 октомври 1911г. в гр. Струмица (днешна Северна Македония), тя придобива ясновидските си способности след необичаен инцидент. Когато е на 12г. внезапна буря я грабва и захвърля в една нива. Откриват я затрупана с камъни, а вследствие на инцидента Ванга губи своето зрение и започва да проявява пророчески качества.  

Омъжва се през 1941г. и от 1947г. семейството заживява в настоящата къща на ул. “Ванга” 10 в центъра на гр. Петрич. Била съм дете, но ясно помня тълпите отпред и хората чакащи да им пророкуват. Естествено, не липсваха и такива, които искаха само да я изпитат. След смъртта на пророчицата през 1996г., тя завещава дома си на държавата. Къщата днес се стопанисва от Исторически музей гр. Петрич и е отворена за посетители на 5 май 2008г. Всичко вътре е оставено напълно автентично и непокътнато. Запазени са над 3 хиляди лични вещи на баба Ванга. Така днес имаме възможност да се докоснем до един свят изпълнен с видения, хорски молитви и надежди и напътствията на една сляпа пророчица. Каквато и да е истината, вярвам, че всеки от нас има нужда от вяра и надежда, както и от свободата сам да реши в какво да вярва и какво да отрича. 

Актуална информация за работно време и цени на билетите може да откриете ТУК.

4. Местност Рупите и храм Св. Петка Българска

Последните 15 години от живота си баба Ванга приема посетители в местност Рупите, само на 11 км. от гр. Петрич. Според самата нея това е особен енергиен център. Дори и да не вярвате в гадателските способности на петричката пророчица, сами ще се убедите колко специално е това място. Разположено в подножието на възвишението Кожух, днес само горещите минерални извори и миризмата на сяра припомнят древното вулканично минало на района. Температурата на водата достига 75 градуса и помага за лечението на редица заболявания. Спомням си колко мистично ми се стори всичко наоколо, когато попаднат тук за първи път, а гореща пара се стелеше ниско над земята. 

баба Ванга Рупите Петрич

Пресичайки малкото мостче над рекичката ще откриете и един много различен храм, финансиран от самата баба Ванга – “Св. Петка Българска”. Стените му са изрисувани от художника Светлин Русев, в пълно противоречие с православните християнски канони. По тази причина храм-паметникът не е осветен от Българската православна църква. Ванга е погребана в двора, а вие може да надникнете в стаичката, където е приемала своите посетители.

баба Ванга Рупите Петрич
Photocredit: Wikipedia

Върху склона на хълма са изградени каменни стълби под формата на огромен кръст, по който може да се изкачите и да видите местността от високо.

Рупите
Photo credit: Wikipedia

5. Античен град Хераклея Синтика

В непосредствена близост до Рупите се намират останките на античен град Хераклея Синтика. Археолозите го търсят повече от 100г. и го откриват на южния склон на изгасналия вулкан Кожух. Знае се, че още през I хил. пр. Хр.  районът е обитаван от тракийското племе синти. Вероятно тогава градът получава името Синтия (Синтике). В края на IV век пр. Хр. той влиза в пределите на македонското царство, а Хераклея Синтика се превръща в любима лятна ловна резиденция на Филип II. По-късно, в края на II век, градът става част от Римската империя.

Хераклея Синтика археология Петрич

Градът процъфтява до IV-V век, когато бива опустошен от силни земетресения и повече не се възстановява напълно. Последните сведения за Хераклея Синтика са от началото на VІ в., при управлението на император Юстиниан І.

Археолозите са разкрили една малка част от това, което е скрито под земята. Разкопана е централната част на града с форума и търговската улица, която някога е била покрита с покрив носен от колони с разкошни коринтски капители. Могат да се видят и останки от гражданската базилика, храмове, канали и търговски помещения. Изкушаваща е мисълта какво ли още ще открият археолозите тук.

Информация за цени на билетите и работното време на Хераклея Синтика може да откриете ТУК.

6. Скална църква Свети Пантелеймон

Съвсем наблизо, на един от скалните масиви над река Струма, по източната страна на вулкана Кожух се намира единствената в района скална църква, носеща името на Св. Пантелеймон. Дори само красивите гледки над околността си струват усилията да стигнете до тук. Заради откритата в централната апсида вградена мраморна плоча с изображение на Асклепий, учените смятат, че първоначално тук е имало езическо светилище. След приемане на християнството, храмът се преобразува в християнска обител. Скалните ниши, които откриваме днес, разказват, че мястото някога е било обитавано от значителен брой монаси исихасти. Разказва се, че в скалната църква е пребивавал временно и Св. Иван Рилски.  

скална църква Свети Пантелеймон Генерал Тошев Петрич
Photo credit: Wikipedia

От 2015г. светата обител е облагородена с помощта на доброволци. Пътеката е разчистена, поставени са пейки и е изграден параклис на мястото на някогашната църква. Църковният празник на храма се чества всяка година на 27 юли.

До скална църква Св. Пантелеймон може да стигнете по пътека започваща от гарата на с. Генерал Тодоров. Може да използвате и полския път след църквата Св. Атанасий в същото село.

7. Самуилова крепост

Самуиловата крепост се намира само на 16 км. западно от гр. Петрич и е емблематично място свързано с последните години на Първото българско царство. Разположена е на хълма над десния бряг на р. Струмешница и днес не е останало много от самото землено укрепление. Районът прилича по-скоро на красив зелен парк, отколкото на отбранително съоръжение. Спокойствието в комплекса, което ние заварихме беше в пълен противовес на бурните и драматични събития, на които е била свидетел крепостта по времето на цар Самуил.

Самуилова крепост

Цялото управление на цар Самуил е подчинено на безспирни битки и противопоставяне на византийския император. Поради непрестанните набези българският владетел взима решение да загради Ключката клисура и да изгради дема – защитна преградна стена, между планините Беласица и Огражден. Сложната отбранителна система е дълга 8 км., като Самуиловата крепост е била основното защитно звено, откъдето е наблюдавана и контролирана цялата местност. Предполага се, че строителството е продължило в периода 1009 – 1013г.

Василий II не се отказва и през 1014г. организира пореден поход срещу България. На 29 юли византийците заобикалят защитното крепостно съоръжение и изненадват в гръб защитниците при с. Ключ, които претърпяват тежко поражение. В яростта си императорът ослепил 15 хил. пленени български воини, като на всеки сто оставил по един водач с едно око. Виждайки страшната гледка на ослепената си армия, цар Самуил получава сърдечен удар и по-късно умира.

Информация за цени на билетите и работното време на Самуиловата крепост може да откриете ТУК.

8. Лешнишки водопад

Ако обичате водопади ви предлагам да се разходите из зелените гори на Беласица. От хижа Беласица започва приятен маршрут до Лешнишки водопад, образувал се по течението на р. Лешнишка. Пътеката до там е дълга около 1,8 км., лека и приятна, маркирана със син цвят. 

Photocredit: Wikipedia

Лешнишкият водопад е висок 6,5м и особено в летните месеци ще ви дари с прохлада.

9. Чуриловски манастир “Св. Георги”

Чуриловски манастир Петрич забележителности

На 28 км от гр. Петрич, в полите на планината Огражден, ще откриете Манастира с дяволите. Името идва от сцените на „Страшният съд“ и „Митарствата на душата“, изрисувани в открития притвор. Предполага се, че Чуриловският манастир е построен през XIV век. Султански ферман свидетелства, че светата обител е била обновена през 1858г., а камбанарията е била добавена едва през 1890г. Авторът на интересните стенописи е неизвестен, но вероятно е от Дебърската школа. Някога в манастира е имало килийно училище, от което до днес са запазени две класни стаи. Трикорабната църква ще ви изненада с красивите си стенописи. 

Чуриловски манастир Петрич забележителности

10. Петрички манастир “Света Петка”

В западната част на гр. Петрич се намира един много по-съвременен манастир – „Света Петка“. Построен е през 1912г., когато на това място е изградена черквата. Към нея по-късно са добавени параклис с жилищни и стопански помещения. В двора на светата обител расте вековен чинар.

Петрички манастир Света Петка
Photocredit: Wikipedia

Част от забележителностите са част от 100-те национални туристически обекта.

* Статията е създадена в партньорство с Община Петрич и отразява искрените ми впечатления от преживяното.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар