Водопад Докузак в сърцето на Странджа планина

Така и така бяхме тръгнали за некропола в местност Пропада, близо до Малко Търново, не можехме да пропуснем една от най-известните забележителности на Природен парк Странджа – водопад Докузак. 

водопад Докузак, Странджа, забележителности край Малко Търново

Не знам дали фактът, че се намира край самия път за село Стоилово, ще ви се стори предимство или недостатък. Аз лично предпочитам малко по-труднодостъпни обекти, за да им се насладя на спокойствие, без навалица наоколо. Този път извадихме късмет и имаше съвсем малко хора.

Първо чухме шума на падащата вода, а след като се приближихме до дървената ограда, водопад Докузак се разкри пред нас в ниското с цялата си прелест. 

водопад Докузак, Странджа, забележителности край Малко Търново

Внимание: не преминавайте отвъд дървените парапети, защото земната маса виси буквално във въздуха над брега на реката и има опасност от срутване!

Пролетта беше дала нови сили на водопада. В превод от турски език, името му означава “девет извора”. Река Докузак събира водите на карстовите извори от Малкотърновската котловина – Големият врис, Малкият врис, Сушица, Бигорът, Бялата вода и Деветте извора. По нейното протежение се намира и водопада – най-водоносният в цяла Странджа.

Водата се пенеше и разстилаше красиво по скалите. Дърветата бяха богато разлистени, а водопадът сякаш се изливаше от самата гора.  

водопад Докузак, Странджа, забележителности край Малко Търново

Макар да не е внушителен както водопадите от по-високите ни планини, Докузак е пленителен и с много разпознаваем облик. Водоскокът е едва 5 метра, но водната завеса е широка и надиплена като бяла дантела. 

водопад Докузак, Странджа, забележителности край Малко Търново

Кратка пътека ни отведе долу до брега на реката пред самия водопад. От лявата му страна имаше три – четири по-малки водоскока, чиято вода сякаш изтичаше направо измежду дърветата върху обраслите с дебел мъх скали.

водопад Докузак, Странджа, забележителности край Малко Търново

Полезна информация:

Къде се намира водопад Докузак? 

Водопад Докузак се намира в природен парк Странджа, на около 6-7 км. от Малко Търново и на 3 км. преди с. Стоилово. Пътувайки по главния път Бургас – Малко Търново, се завива на ляво към с. Стоилово. Продължавате само направо около 2км. докато не стигнете туристическия заслон от ляво на самото шосе. Има и табели. Колите се оставят обикновено на самия път.

Точни координати: 42.022869, 27.503192

Ниво на трудност:

Много лека, подходяща за семейства с деца.

Време за разглеждане:

Мястото е подходящо за пикник (особено когато не е пренаселено), но ако сте дошли само да се полюбувате на водопад Докузак, отделете си поне 30 мин.

Забележителности в Странджа около водопад Докузак:

  • Странджански могилен некропол (м. Пропада);
  • Индипасха;
  • Мишкова нива;
  • Връх Голямо градище;
  • Резерват Ропотамо;
  • Петрова нива;
  • Малко Търново;
  • Архитектурен резерват с. Бръшлян;
  • Екопътека извори и пещери при с. Младежко;
  • Тракийско скално светилище Беглик Таш;
  • Странджанска горска екопътека (започва на 200м. от водопад Докузак);

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар