Оберамергау (Oberammergau) – живопис под открито небе

Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)

Наскоро ми попадна статия, според която малкото баварско градче Оберамергау (Oberammergau) е подминато от така актуалния през последните месеци COVID-19, тероризиращ целия свят. Местните вярват, че биват закриляни от Всевишния заради тържествен обет, даден от тях през 1633г. по време на чумната епидемия, погубила голяма част от населението на Европа. Те обещават, че на всеки десет години ще разиграват пиеса, пресъздаваща страстите Христови (Oberammergau Passion Play). Първата постановка е представена още на следващата година (1643г.). Обетът се превръща в традиция, която се спазва и до днес.

Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)

За целия период на съществуването си, пиесата е играна 41 пъти. Отменяна е само два пъти (поради наложена забрана от страна на църквата и властите), а заради двете световни войни е отложена с няколко години веднъж през 1920г. и втори път през 1940г. За съжаление, ни настигна и световна пандемия и жителите на града доживяха и трето отлагане на представлението. 42-рото издание на Страстната пиеса, което беше планирано за тази година, официално е отложено за 2022г. Въпреки това, местните вярват, че докато поддържат традицията жива, градчето им ще бъде подминато от болести и бедствия. Явно обетът от 17 век дава резултат и за сега има изненадващ ефект.

Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)

В днешно време постановката се играе всяко десетилетие, обикновено в годината завършваща на 0, като представлението трае над 5 часа и се изнася от май до октомври през въпросната година. Тогава малкото алпийско градче, с малко над 5 хил. жители, се изпълва с туристи, тълпящи се към огромния открит театър (The Passion Play Theater), построен специално за целта. В спектакъла биват ангажирани над 2 000 актьори, музиканти и сценични работници, повечето граждани на Оберамергау. Постановката е наистина зрелищна и разказва за последните земни дни на Христос.    

Oberammergau Passion Play (снимка: katholisch.de)
Oberammergau Passion Play (снимка: weser-kurier.de)

Когато посетихме Оберамергау миналото лято, бяхме възхитени и от друга негова отличителна черта. Типично тиролските къщи впечатляват с богато изрисувани фасади в специфичния за региона стил Луфтмалерай (“въздушна живопис”). Същинска художествена галерия под открито небе. Тук е творил и художникът Франк Цвинк (1748 – 1791г.). За местните жители, външният вид на сградата говори много за нейния собственик и положението му в обществото.

Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)
Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)
Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)

Стените са украсени с различни библейски, фолклорни или обикновени битови сцени, разказани в цвят с голямо майсторство на четката. Всяка една от тези къщи е истинско произведение на изкуството. Оберамергау, както и всяко друго градче в околността ме впечатлиха с масовото чувство за естетика и ред. Въпреки хилядите туристи, които го посещават, навсякъде цари чистота, а первазите на процорците и градините са достойни за изложение на цветя.  

Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)
Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)

Оберамергау от векове е център на дърворезбата в този район. По тази причина, партерният етаж на повечето сгради по улицата приютява малки работилнички и магазинчета. В тях може да откриете оригинални дървени играчки и сувенири, изработени от местните майстори.

Разхождайки се с разхлаждащ сладолед в ръка из тесните улички, край всички тези колоритни постройки, се почувствах като попаднала сред страниците на красива илюстрована книга. От онези старите, с дебели корици и пожълтели страници, които с лекота те потапят в поредната интересна история.  

Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)
Оберамергау, Германия (Oberammergau, Germany)

Предложение: 

  • Ако обичате подобни изключително фотогенични градчета като Оберамергау, може да отскочите и до Митенвалд (Mittenwald), намиращ се на разстояние от около 36 км.
  • Любителите на преходи сред природата могат да намерят в околностите на градчето километри пешеходни маршрути, виещи се сред зашеметяващите пейзажи на Баварските Алпи.  
  • Едно от най-незабравимите ми преживявания в района е спускането по една от най-дългите трасета за тобогани (alpine coasters) в Европа. Шейната лети с пълна скорост (максимална 40 км/ч.) по металното трасе надолу по алпийския склон, профучава край дърветата и на моменти изненадващо завива в неочаквана посока. Разполагате само със спирачка, която ви препоръчвам да използвате само на упоменатите за това места. Предвидете си достатъчно време, защото ви обещавам, че ще пищите от удоволстие и адреналин и ще искате да повторите! 

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар