Норвежки фиорди (част 1) – Хамбург и Кристиансан

Северът и студената му неподправена красота винаги са ме привличали неудържимо. Всяка една дестинация, където летните дни са безкрайно дълги, а зимните дни тънат в сумрак и нощите биват галени от северното сияние, е начело в списъка ми с мечтани дестинации. Не мога да го обясня! Сякаш стрелката на емоционалния ми север сочи на там. И докато умувахме как да съчетаем бленуваната Исландия с Норвегия, решихме, че и двете заслужават своето внимание и ги разделихме в две отделни пътувания. Исландия предполага пълна обиколка на острова с кола за минимум 5-7 дни, докато Норвежките фиорди, които искахме да посетим, решихме да разгледаме по вода, за да ги преживеем най-пълноценно. Така, докато се усетим, резервирахме за началото на август своя 10-дневен круиз на борда на Norwegian Jade на NCL.

Корабът трябваше да отплава от пристанището в Хамбург. Този път се случи да кацнем в Хамбург вечерта и не успяхме да му отделим много време. Настанихме се в кокетно апартаментче срещу малък зелен парк, поразходихме се и вечеряхме в едно от многото ресторантчета на съседната улица, която кипеше от живот в лятната нощ.

На следващата сутрин безброй чайки ни изпратиха кръжащи над пристанището.

Винаги съм се изумявала на добрата организация на NCL относно едновременното качването на хиляди пътници (в този случай само 2400 човека) на борда на кораба. Багажа го предадохме още в самото начало, за да ни го доставят по-късно в каютата. Усмихнати момичета раздаваха освежителни напитки докато чакаме да се регистрираме. Няма блъсканица, нерви, суетене. Всичко върви като добре смазана машина. След като минахме секюрити контрола, си взехме картите за каютата (които изпълняват ролята на документ за самоличност, ключ и портфейл в едно) и се качихме на Norwegian Jade. Този кораб е от по-малките във флотилията на NCL (големите лайнери са за два пъти повече пътници), поради спецификите на дестинацията. Разгледахме обстойно току що реновирания кораб. На плавателен съд с 15 дека, 12 от които публични, винаги има какво ново да откриеш – магазини, заведения, казино, спортен център, басейни, галерии за ценителите на изкуство, игрални зали, алея за джогинг, театър на два етажа …. В рамките на първите 24 часа ни проведоха обичайното обучение при евакуация. И пътешествието започна!

Този и следващия ден бяхме в морето, като целта беше на третия ден да достигнем Норвегия. Отдадохме се на слънчеви бани и кулинарни угощения. Norwegian Jade разполага с общо 16 разнообразни ресторанти и барове. Цял етаж с шведски маси предлага всевъзможни ястия и десерти по всяко време на деня. А ако предпочитате по-изискана атмосфера, може да избирате измежду италианска, американска, ирландска, азиатска, френска или бразилска кухня, приготвена от професионални майстори готвачи. И всичко това поднесено в изисканите тематични ресторанти от цяла армия сервитьори. Това му е хубавото на круиза – пътуваш докато се забавляваш, без това да те изморява. Всяка вечер завършваше с шоу на световно ниво в Stardust Theater, побиращ 1042 зрители.

На сутринта, когато се събудихме, вече бяхме акостирали в Кристиансан (Kristiansand), разположен в Югоизточна Норвегия. Самото име подсказва, че градът е създаден от датския крал Кристиан IV през 1641г. Макар и пети по големина град в страната, с около 80 хил жители, градчето не е голямо и може да се разгледа в рамките на деня. Круизният порт (един от най-големите в Норвегия) се оказа в самия център, който е доста компактен. Озовахме се на рибния пазар Fiskerbrygga, където до ден днешен може да откриете пресен улов от лобстери, раци, сьомга, скумрия и различни местни деликатеси. В района има и малки ресторантчета.

Край водата наблизо се извисява модернистичната концертна зала Kilden Performing Arts Centre.

Минавайки по добре подредени алеи покрай перфектно устроени цветни градинки, стигнахме до крепостта Christiansholm fortress от 17 век, където все още стоят отбранителните оръдия. Построена от крал Кристиан IV, за да защитава града, крепостта е участвала в битка единствено през 1807г. по време на Наполеоновите войни.

По-късно се озовахме в Ravnedalen park, който ми напомни на родната Витоша, но малко по-облагороден с пейки, мостчета и езерца с водни лилии и лебеди. Като цяло, природата тук силно прилича на тази по нашите географски ширини. През лятото в парка се провеждат фестивали и концерти. Макар, че случихме на време със слънце и без дъждове, лятото в Норвегия е по-скоро пролетно и много динамично. Това не пречеше няколко човека да плуват в езерото и да се препичат на слънце върху изградените дървени платформи.

Обиколката ни приключи в катедралата Kristiansand Cathedral, построена в неоготически стил през 1885г. на мястото на изгорялата през 1880г. стара дървена църква. Официалната религия в Норвегия е лутеранството, което обяснява и скромния интериор на храма. Входът е безплатен и всеки може да влезе да послуша изпълненията на орган, който ехтеше из целия храм.

Още първия ден ми направи впечатление колко спокойни са норвежците с изключително чувство за ред. Никъде не срещнахме изнервени и криви хора. Местните ще познаете освен по високия ръст и русите коси и по доброто възпитание и толерантността. Във всеки един град забелязах, че зелените площи се поддържат предимно от ученици, които засаждаха цветя в лехите. И всички се трудеха съвестно и старателно.

Вечерта уважихме френския ресторант на кораба, а след това се отдадохме на коктейли в едно от заведенията с панорамна гледка към отдалечаващия се бряг. Когато се прибрахме, каютата ни беше приготвена за сън, а на леглото ни очакваше слон (хавлиен), както и брошури с бюлетин на предстоящото на брега и на кораба на следващия ден.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар