Норвежки фиорди (част 2) – Хаугесун

Денят започна дъждовно, точно по норвежки. След закуска слязохме на пристанището в Хаугесун (Haugesund), на брега на Северно море, където ни посрещна музика на живо. Май само нас ни притесняваше времето. Наложи се да почакаме час докато вятърът отнесе дъждовните облаци.

Все едно попаднахме в макет с малки спретнати дървени къщички, предимно в бяло и червено, безупречно поддържани зелени площи и лодки, клатушкащи се във водата. Това не е град, който да ви впечатли със забележителности от световно значение, а място, в което да се потопите и да усетите норвежкия начин на живот – семпъл, подреден и непретенциозен.

Много приятно впечатление ни направи, че електромобилите са навсякъде, предимно Тесла. Норвегия цени природата си и държавата насърчава чрез редица привилегии всеки, който реши да се отърве от бензиновите и дизелови превозни средства.

Вечерта успях да склоня половинката да вечеряме в азиатския ресторант, тъй като не е особено по негов вкус. Зачаках си с нетърпение пролетните рулца и любимата супа със скариди и кокосово мляко. Менюто предупреждаваше за опасност от подлютяване, но аз обичам пикантна храна, освен това не се плаша лесно. Люто, люто, колко да е люто?! Направо си останах гладна. Всичко беше огън! Другия път да си имам едно наум, че европейското люто не е като азиатското такова. Наложи се да вечерям в друг ресторант, след което се порадвахме на впечатляващото шоу на семейство акробати, гостуващи от руския цирк.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар