Лакатнишки скали – панорами, които спират дъха

Екопътека Лакатнишки скали е място за перфектната пролетна или есенна разходка сред природата. Препоръчвам ви да не ходите през лятото, защото на моменти маршрутът излиза изцяло на открито. Обаче, такива феноменални гледки се разкриват над Искъра, че свят ще ви се завие, ако не от височината, то от красотата, която се разстила пред очите ви. Мястото е добре познато сред любителите на скалното катерене заради почти отвесните скали, които на места достигат височина до 250м над реката.

Лакатнишки скали и паметник Септемврийци

Къде се намират Лакатнишките скали?

Осиковските, или както са известни още Лакатнишките скали, се намират до Гара Лакатник във Врачанския Балкан, на левия бряг на река Искър, на по-малко от 20 км. от гр. Своге. Началото на маршрута започва от карстов извор Житолюб, който ще ви се падне от лявата страна на шосето (ако идвате от Своге). Ще се ориентирате по малкия паркинг точно преди ресторант Пещерата и въжения мост над реката вдясно. Няма как да не се впечатлите от високата 250м отвесна скала и със сигурност първият ви въпрос ще бъде “Как за Бога ще стигна чак там горе на върха?”. Отговорът се крие в следващите редове, а обобщеният отговор е – приятно и сравнително лесно. 

Екопътека Лакатнишки скали

Маршрут и етапи на екопътека Лакатнишки скали

Екопътеката е с лека до средна сложност, като ту преминава през горичката, ту излиза на открито и предоставя невероятни панорами към Искърското дефиле. В по-стръмните части са изградени метални парапети и каменни стъпала. Преминава се покрай две пещери – Темната дупка и Ръжишка пещера, стига се до върха, където се издига паметникът Септемврийци и се спуска отново до карстов извор Житолюб. Следвайте червената маркировка за хижа Пършевица.

Гара Лакатник

Етап 1: карстов извор „Житолюб“ – пещера Темната дупка

Карстов извор Житолюб

Както вече споменах, началото на маршрута започва от карстов извор Житолюб, който е разположен само на 8 м над нивото на река Искър. Захранва се от двете подземни реки Петренска и Пробойница, които преминават и през пещера Темната дупка. Част от водите им изчезват в т.нар. губилища – карстови шахти в скалите, в които водата се отича. Житолюб е един от най-големите карстови извори в България. При пълноводие през него преминават над 1200 л./сек. 

Карстов извор Житолюб, Лакатнишки скали

Важно: Водата, дори и тази течаща от каменната чешма, е негодна за пиене!

От тук нагоре към върха следвайте червената маркировка. Пътеката е приятна и още в самото й начало има поставени пейки за отдих. Скалите наоколо са съставени от червени пясъчници и варовици. През пролетта цялата околност е обляна в зеленина, а на моменти започват да се появяват и първите панорамни гледки.

Не след дълго ще се озовете при дървена беседка, от която се разкрива прелестен пейзаж над Искърското дефиле. 

Пещера Темната дупка

Ако решите да се отбиете по пътеката вдясно, ще стигнете до пещера Темната дупка (да не се бърка с тази край Луковит). Тя е една от най-дългите в България, като галериите й достигат дължина от цели 9 км. Представлява сложен лабиринт от зали на няколко етажа, подземни реки, водопади, езера и сифони. При пълноводие някои от залите може да са недостъпни. Добре е да имате предвид, че пещерата е необлагородена и влизането без водач в нея е непрепоръчително. Все пак може да надникнете във входната галерия. Ще се убедите, че не е богата на скални образувания, но за сметка на това в Темната дупка живеят цели 94 вида животинки.

пещера Темната дупка, Лакатнишки скали
Пещера Темпата дупка, Лакатнишки скали
Лакатнишки скали

Етап 2: пещера Темната дупка – паметник Септемврийци

След пещерата трябва да се завърнете при беседката и да продължите нагоре по основния маршрут. Ще стигнете до панорамна поляна, където може да си направите пикник с чудесна гледка към Гара Лакатник, реката и околните зелени хълмове.

Лакатнишки скали

Пътеката продължава вляво към паметника Септемврийци, издигнат на върха на скалния венец в памет на разстреляните от фашистите през 1923г. септемврийци.  

Стигнете ли горе веднага ще разберете защо всяко усилие по пътя си е струвало. От върха ще имате възможност да се полюбувате на зелените хълмове на Врачанския Балкан, които като развълнувано море са се ширнали чак до хоризонта. В ниското може да видите влака, който преминава през Гара Лакатник и река Искър, която е прорязала планината. 

Лакатнишки скали

На върха на съседната скала се извисява 10-метров метален кръст. Поставен е на това място през 2001 г. в памет на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна. 

Лакатнишки скали

Етап 3: паметник Септемврийци – карстов извор Житолюб

Винаги може да се върнете до шосето по същия маршрут, по който сте се качили до върха или да се спуснете по пътеката, която започва от обратната страна на паметника Септемврийци. Не се плашете, че в началото изглежда малко стръмно, защото този участък е съвсем кратък. От тук по заобиколен път ще се озовете отново на поляната с панорамната гледка. А от там до карстов извор Житолюб продължава познатата вече пътека. 

Гара Лакатник

Ръжишка пещера

В тази отсечка има отклонение към Ръжишка пещера, която също не е облагородена. За разлика от Темната дупка, тук има само един етаж, а дължината й достига едва 320м. Таваните на места се извисяват до 10-15 м. Според археолозите през желязната епоха е била обитавана от хора. 

След като се отбиете до Ръжишка пещера ще трябва да се върнете отново към основната пътека. По маршрута ще преминете под малка скална арка, която като рамка на картина обгръща околния пейзаж.

Лакатнишки скали
Лакатнишки скали

Алпийския заслон “Орлово гнездо”

В скалния венец над Искъра ще забележите кацнал алпийския заслон “Орлово гнездо”, приличащ на червена къщичка за птици. До него се достига единствено с алпийска екипировка и въжета. Построен е през 1938г. по катераческия маршрут “Идеалния ръб”.

Екопътека Лакатнишки скали

Къде да хапнете

Ако не сте си направили пикник на някоя по поляните на екопътеката, сигурна съм, че слизайки обратно при паркинга, вече ще сте изгладнели. Непосредствено до карстов извор Житолюб се намира ресторант „Пещерата“. Наблизо е и Комплекс Божилово в с. Заселе, където гарантирам, ще ви нагостят добре.

Комплекс Божилово, Заселе, Своге

Полезна информация:

Как да стигнете до Лакатнишки скали:

Лакатнишките скали ще откриете във Врачанския Балкан до Гара Лакатник, на около 20 км. от гр. Своге. От София разстоянието се взима за около 1,30ч. Препоръчвам ви да пристигнете на паркинга по-рано, тъй като мястото е популярно, а местата за паркиране са малко.

GPS координати: 43.087825,23.382375

До Лакатнишките скали може да стигнете и с влака до Гара Лакатник. Разписанието на БДЖ може да проверите ТУК. Ще трябва да прекосите реката по въжения мост, за да стигнете до началото на екопътеката.

Ако предпочитате да пропуснете вървенето и само да се насладите на красивите панорами над Искърското дефиле, може директно да се качите до паметника Септемврийци с кола.

Необходимо време:

От карстов извор Житолюб до паметника Септемврийци се стига за около 1-1,3ч., в зависимост дали ще се отбивате до пещерите и колко ще почивате. Слизането ще ви отнеме по-малко време.

Лакатнишки скали

Идея: Ако си падате по рафтинга, в околностите на Лакатнишки скали има какво да ви предложат по този въпрос. 

Степен на трудност: 

Лека (на места средна), подходяща за семейства с деца.

Забележителности около Лакатнишки скали:

  • Вазовата екопътека и водопад Скакля;
  • Паметникът „Дядо Йоцо гледа“;
  • Екопътека и водопад „Под Камико“;
  • Черепишки манастир и черепишките скали;
  • Шишманово кале;
  • Ритлите край Лютиброд;
  • Археологически комплекс „Калето“, Мездра;
  • Къща музей „Баба Илийца“, Челопек;
  • Манастир „Седемте престола“;
  • Пещера Леденика;
Лакатнишки скали

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!