Каменните къщи край Луковит

Има една рядка порода хора, които вярват, че светът около нас е такъв какъвто ние го правим. Още по-удивителното е, че предоставят напълно безвъзмездно на останалата част от човечеството, достъп до сътворената от тях красота. Такъв е и Андриян Йорданов-Ачо, който с много фантазия и сърце преобразява района на Луковит с приказни каменни къщи, изградени от напълно естествени материали. Той стои и в основата на реставрирането на близките скални манастири – “Св. Никола (Глигора)” и “Св. Марина”

Каменните къщи край Луковит и Карлуково

Каменните къщи са обособени в две групи. Едните се намират край с. Карлуково, а другите ще откриете в Златния парк в гр. Луковит.

Каменните къщи в Златния парк

На входа на гр. Луковит (идвайки от София) се намира Златния парк. Край брега на микро язовира на р. Златна Панега ще откриете истински оазис от зеленина и чудати постройки от камък и дърво. В езерцето с лилиите плуват къщички във формата на гъбка, сякаш всеки момент на прозорчето ще се покаже някой анимационен герой. 

Каменните къщи край Луковит и Карлуково

Много впечатляващи са всички дребни детайли наоколо, които са доказателство колко време, внимание и любов са вложени в проекта – от прозорчетата с нестандартна форма, през скулптурите в парка и оригиналните дървените къщички за птици под чардаците. Дори тоалетната е във формата на каменна гъбка, изникнала в средата на парка.

Може да поседнете на някоя пейка в двора на каменната къща със затревен покрив и нацъфтяло мушкато по первазите. Над нея стърчат малки чудати коминчета с накривени шапчици.     

Каменните къщи край Луковит и Карлуково

На самия бряг на реката се издига ексцентрична 3-4 етажна къща с впечатляваща архитектура. От терасата й се разкрива пленителна гледка над зелените води на р. Златна Панега. Фасадата е осеяна с всевъзможни необичайни детайли, сякаш в нея живеят приказни горски създания.  

Каменните къщи край Карлуково

Близо до пещера Проходна, край с. Карлуково (община Луковит), ще откриете и останалите каменни къщи построени от Андриян Йорданов-Ачо (по-долу е описано и как да стигнете до тях). Те се намират в една от С-образните прегръдки на р. Искър, а насреща им, високо срещу тях, се извисява скалният феномен Провъртеникът. Знае се, че в древни времена на това място е имало каменна къща, откъдето е дошла идеята и за днешното им име.

Странните домове с хобитска архитектура и затревени покриви, са изградени изцяло от камък и дърво. Дворът винаги е добре поддържан и красиво озеленен, с нахлупени наобратно глинени съдове по оградата. По стените и дърветата висят къщички за птици в причудливи форми. Макар и частна собственост, портата на имота стои отворена в очакване на всеки любопитен посетител. 

Каменните къщи край Луковит и Карлуково

Полезна информация:

Къде се намира Златния парк с каменните къщи край Луковит:

На влизане в гр. Луковит (в посока от София) ще видите автокъща от лявата си страна. Веднага след нея има отбивка, която ще ви отведе до паркинга на Златния парк. Табела липсва, но ако следвате указанията, лесно ще го откриете.

GPS координати на паркинга: 43.1993139,24.1576389

Каменните къщи край Луковит и Карлуково

Къде се намират каменните къщи край с. Карлуково:

От Луковит поемете към с. Карлуково. Малко преди пещера Проходна има разклонение надясно с указателни табели за скалните манастири. По този път има отбивка в дясно, водеща нагоре към Беседката. Продължавайки напред ще подминете скулптурите на Фред Флинстоун и Уилма, изваяни от камък. При следващото Т-образно кръстовище завийте надясно към Каменните къщи (вляво е отбивката за скалния манастир “Св. Никола (Глигора)”

GPS координати: 43.199168, 24.067888

Вход и цена: 

Макар и частна собственост, всеки е добре дошъл да се полюбува безплатно на причудливите каменни къщи и красивата природа около тях.

Забележителности наблизо:

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар