Свежи идеи за зимна разходка около София

Много хора прекарват зимата си в чакане на пролетта, но ви уверявам, че има местенца, които ще ви разкрият прелестите и на този сезон. Уикенда при нас започва със семейна закуска и обсъждане до къде да отскочим през деня. Точно тогава ми се иска да има повече статии като тази, които да предложат идеи за зимна разходка някъде около София. Ако и вашето сутрешно кафе още дими в чашата и се чудите накъде да поемете, ето няколко свежи идеи от мен.

Маршрут Княжево – м. Тихата вода – м. Тихия кът

зимна разходка около София

Предлагам ви една лежерна зимна разходка по полукръговия маршрут Княжево – м. Бялата вода – м. Тихия кът – връщане до м. Бялата вода по друга пътека – кв. Княжево. Пътеката започва от лявата страна на ресторант “Бор” и бар “Шишарка” (в кв. Княжево). Стигайки местност Бялата вода, ще намерите зидана чешма, изградена на мястото на голям планински извор. От тук алтернативни пътеки могат да ви отведат до Златните мостове (2 ч.), Копитото (1 ч.), хижа Планинец (1 час 30 мин.) или до хижа Кумата (3 ч.). Следващата отсечка до местност Тихия кът отнема още 45 мин., като вариантът е да отидете по дясната пътека и да се върнете по другата. Повече подробности и снимки ще откриете ТУК.  

От кв. Бояна до Боянския водопад

Боянски водопад, зимна разходка около София

Зимата не е най-подходящото време за посещение на водопади, но по това време на някои от тях се преобразяват до неузнаваемост. Пътеката започва в края на ул. “Поп Евстати Витошки”, минаваща край Боянската църква. Началото ще познаете лесно по стълбите и табелата “Природен парк Витоша”.

зимна разходка около София

В един момент стигате до разклон. Прекият път до Боянския водопад се отклонява вдясно и е маркиран в червено. Препоръчвам ви да го избягвате през студените месеци поради опасност от заледявания и подхлъзване!!! До крайната цел може да се стигне и по пътя за х. Момина скала, маркиран в зелено. Всички подробности ще откриете ТУК.

Разходка до хижа Вада

зимна разходка около София

Това е един разкошен маршрут в Рила, изключително подходящ за онези зимни дни, когато тъкмо е навалял пухкав пресен сняг, а вие искате да избягате някъде на тишина и спокойствие. Пътят до хижата е асфалтиран (някога), с дължина 4 км., но през зимата рядко минават автомобили. Трасето е широко, с минимална денивелация и за съжаление не става за спускане с шейни. Маршрутът минава през долината на река Черни Искър, пресичайки я на три места по бетонни мостове. А в хижата винаги ще ви нагостят с топла бобена чорба и горещ чай. Повече подробности как да стигнете до там, ще откриете ТУК.

зимна разходка около София

Маршрут Копитото – х. Момина скала – х. Камен дел

До хижа Камен дел може да се стигне и като се остави колата пред хижа Момина скала и от там се продължи още около 40 мин. пеша през гората. Но ако целта ви е да се разходите из планината ви предлагам да тръгнете от Копитото. От тук следвате табелите и маркировката за х. Момина скала. Следващата ви отправна точка е хижа Есперанто, а само 15-тина минути след нея ще се озовете точно пред х. Камен дел. Този маршрут ще ви отнеме общо около 1,30ч. часа в едната посока. Всички подробности ще откриете ТУК.

От лифт Рилски езера до хижа Ловна

зимна разходка около София

Пътеката към хижа Ловна започва в ляво от лифт “Рилски езера”. През зимата достъпът до хижа Ловна се осъществява по черен път, по който рядко минават високопроходими джипове. Трасето по цялата си дължина е широко и лесно за вървене, дори през този сезон. В едната посока маршрутът ще ви отнеме около час. Някои участъци са чудесни за спускане с шейни, така че връщането гарантирано е по-бързо и по-забавно. Повече информация ще откриете ТУК.  

От Меча поляна до хижа Мальовица

За финал ви предлагам може би любимата си зимна разходка – до хижа Мальовица. През зимата, когато в градовете е сиво и студено, няма по-приятно бягство от това високо в снежната планината. По това време на годината тук ще се озовете в истинска бяла приказка. Пътят започва на едини край на Меча поляна (до ЦПШ Мальовица) и през по-голямата си част преминава по протежението на Мальовишка река сред гъста борова гора. Хижата е заобиколена от високите рилски хребети, включително и вр. Мальовица (2729 м.н.в.), извисяващ се над нея. Слизането винаги е епично – пързаляне, снежни битки и много смях! Повече информация ще откриете ТУК.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар