С деца до хижа Вада (Рила)

Когато през зимата падне сняг, а не ни се посещават обичайните пренаселени места в планината, отбивката до някоя притихнала в гората хижа, е прекрасен вариант за спокойна разходка сред природата. При последното ни посещение до хижа Мальовица, случайно попаднахме край пътя, на отбивката за хижа Вада. Разклонението се намира между Говедарци и ЦПШ Мальовица и ще го познаете по почивната станция на Министерство на финансите на отсрещната страна на шосето. 

Маршрутът минава през долината на река Черни Искър, пресичайки я на три места по бетонни мостове. Пътят до хижата е асфалтиран (някога), с дължина 4 км., но през зимата рядко минават автомобили и е приятен за пешеходни разходки. Трасето е широко, с минимална денивелация и не става за спускане с шейни, както направихме на връщане от хижа Ловна, но при достатъчно сняг, е перфектно за дърпане на малки деца. 

Този ден случихме на слънчево и тихо време. Боровата гора зеленееше, слънчевите лъчи се процеждаха между клоните, а птиците се надпяваха, сякаш вече е пролет. Почти през цялото време се чува шумът на реката, а на места, пътеката стига до самия й бряг. Бистрата вода клокочи измежду речните камъни, сдобили се в началото на януари със снежни калпаци. От време на време, някой заблуден заек пробягва през пътя, за да напомни, че наоколо гората е пълна с живот.

На няколко места пътят е пресечен от по-малки разклонения, но ако се придържате към широкия асфалтов път, той ще ви отведе пред самата хижа Вада (1470 м.н.в.). Тя представлява продълговата едноетажна постройка с широка поляна отпред, където децата могат да играят на воля в снега. Ако все пак не ви се върви пеша, може да стигнете до хижата и с кола, която да паркирате на паркинга отпред.

От тук започват маршрути до някои от съседните рилски хижи:

Полезна информация:

Местоположение:

Отбивката за хижа Вада се намира на пътя от Говедарци за ЦПШ Мальовица. Ще го познаете по почивната станция на Министерство на финансите на отсрещната страна на шосето. Може да оставите колата в началото на разклонението, където е обособен малък безплатен паркинг.

Паркинг:

Ако не ви се върви пеша, може да стигнете до хижата и с кола, която да оставите на паркинга пред сградата.

Ниво на трудност:

Лека, подходяща за семейства с деца; 

Дължина на маршрута:

Разстоянието до х. Вада е около 4 км.

Необходимо време:

До хижата стигнахме след около 1,30 ч., прекарани в лежерна разходка и много снимки. 

Надморска височина:

1470 м.

Контакти:

Планинска спасителна служба: 02 963 20 00; 048 18 43

Контакти хижа Вада: 0888 23 41 70

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар