Разходка до Попово езеро в Пирин

След триседмична обиколка на Перу определено имахме нужда от по-спокойна програма и малко тишина. За целта се оттеглихме семейно в една вила в полите на Пирин, където всичко беше потънало в зеленина и компания ни правеха само птичките и една лисица, която често ни навестяваше. Но шило в торба не седи и красивите пейзажи започнаха да ни липсват. Затова в един от дните поехме на разходка към небезизвестното Попово езеро.

От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог до Попово езеро в Пирин

Маршрут, маркировка и етапи:

Маршрутът до Попово езеро е с дължина около 3,5км. (в едната посока) и цялата разходка ще ви отнеме общо около 3-4 часа (в двете посоки), без почивките. Началото му започва от хижа Гоце Делчев, която се намира на около 11 км. от Добринище. Условно трасето може да бъде разделено на два етапа: изкачване до хижа Безбог и от там до Попово езеро.

От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог до Попово езеро в Пирин

Важно: По маршрут до Попово езеро няма да намерите сянка, затова е добре да се подготвите с вода, шапка, слънцезащитно и удобни обувки.

Маркировката до Попово езеро е много добре поддържана. Следвайте бяло-зелените обозначения (почти през цялото време те съвпадат с жълтите към хижа Демяница), както и дървените табели поставени на разклоните.

Етап 1: от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог (около 20мин.)

Както вече споменах, ще откриете хижа Гоце Делчев на 11 км. от Добриище (GPS координати ще откриете по-долу). Тук се намира двуседалковият лифт до хижа Безбог построен през 80-те години на миналия век. Естествено, винаги може да се качите до горе и пеша, но лифтът определено ще ви спести време и усилия. 

Лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог

Важно: Имайте предвид, че лифтът има междинна станция, на която трябва да освободите седалката и да се прехвърлите на следващата. 

Горната станция се намира точно зад хижа Безбог (2236 м.н.в.), а пред нея се е ширнало красивото Безбожко езеро. Ние се озовахме горе точно по обедно време, затова решихме да се подкрепим с хижарски обяд.

Първата хижа Безбог е била построена край езерото през 1960г., но през април 1971г. тя е унищожена от лавина, паднала по улея на вр. Безбог. По чудо няма пострадали. Новата сграда е построена на по-безопасно място, а именно северния бряг на Безбожкото езеро. 

Безбожкото езеро е дълбоко 7м. и заема площ от 1,9 хектара. От него води началото си Безбожката река, която след 16 км. се влива в р. Места.

Етап 2: от хижа Безбог до Попово езеро (1 час и 30 мин.)

От дясната страна на Безбожкото езеро тръгва пътеката към Попово езеро. Предстои ви най-тежката част от маршрута, т.нар. “Душевадка”. Изкачването на склона ще ви отнеме около 20 мин., но не забравяйте да погледнете зад гърба си прекрасната панорама, която ще възнагради усилията ви.

През останалата част от маршрута пътеката ту плавно се изкачва, ту плавно слиза сред хълмовете на Пирин планина. В началото жълта, зелена и червена маркировка се припокриват. След около 50 мин. пътеката се разделя, а ние продължаваме по лявата. В дясно продължава червеният маршрут за хижа Демяница и вр. Полежан. Както вече споменах, следвате зелената маркировка (която от тук нататък продължава заедно с жълтата). Има обозначение и нови дървени табели със стрелки. 

От хижа Гоце Делчев до хижа Безног до Попово езеро в Пирин

С толкова красота и съвършенство са надарени родните планини! Жалко, че рядко го осъзнаваме. Край нас се редяха пейзажи достойни за картичка. Сред растителността преобладаваха треви, хвойна, клек и диви цветя. Дробовете ни се изпълваха с чист планински въздух, а сърцата ни с радост.

20 мин. преди да стигнете до Попово езеро (и около час след като сте тръгнали от хижа Безбог) зелената и жълтата маркировка се разделят. Ние продължихме по зелената, а и дървените стрелки не ни позволиха да се объркаме. Прекосихме по камъните малка рекичка, а от дясната ни страна в ниското се появи по-малко планинско езерце.  

От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог до Попово езеро в Пирин
От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог до Попово езеро в Пирин

Попово езеро

Докато се любувахме на красотите на Пирин, неусетно се озовахме на брега на Попово езеро. Намирахме се на 2234м.н.в. пред най-голямото и дълбоко (29,5м.) езеро в Пирин. Пълноводието му зависи предимно от валежите и топенето на снеговете през пролетта. До 29 юни 1942г. официалното му име е било Папагьоз, буквален превод на сегашното му име. 

От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог до Попово езеро в Пирин

Важно: Попово езеро се намира в национален парк. За да съхраним крехката му екосистема, топенето и плуването в него са напълно забранени! За боклуците, които не трябва да оставяме след себе, мисля, че е ясно. 

Попово езеро се простира на площ от 123-132 декара, което го нарежда на четвърто място по големина сред българските езера. По-големи от него са само рилските му събратя Смрадливо, Горно Рибно и Близнака. Попово езеро се отича към шестте Рибни Попови езера, а от там към р. Места започва пътя си река Ретиже. Поседяхме край брега да се полюбуваме на цялата тази пиринска красота. Около нас се издигаха величествените върхове Джангал, Сиврия, Джано, Кралев двор и Момин двор.

От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог до Попово езеро в Пирин

Легенди за Попово езеро

Сигурно сте забелязали как по нашите земи с повечето известни природни забележителности са свързани не една или две легенди. Попово езеро не прави изключение. 

Според една от легендите след покръстването и приемането на християнството в България през 9 век, един свещеник се качил в Пирин, за да прогони от там бог Перун, който така се разгневил, че го удавил в езерото. На повърхността изплувала само неговата калимявка, която днес се е превърнала в малко островче в средата на водната повърхност.

Друга легенда разказва, че в езерото смъртта си намира свещеник, чиято дъщеря била озлочестена от турците. От тогава езерото носи името Попово.

Полезна информация:

Как се стига до Попово езеро?

Началната точка на маршрута е хижа Гоце Делчев, която се намира на 11 км. от Добринище. На място има безплатен паркинг. Тук се намира и долната станция на двуседалковия лифт до хижа Безбог. 

Лифт към хижа Безбог

GPS координати на лифта при х. Гоце Делчев: 41.758939, 23.545253

Работното време и актуална информация за цената на билетите за лифта от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог може да откриете ТУК.

Лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог до Попово езеро в Пирин

Маркировка:

Следвайте зелената маркировка. На разклоните има и дървени табели указващи посоката.

Необходимо време:

Най-общо, за да отидете до Попово езеро и да слезете обратно до хижа Гоце Делчев ще ви отнеме малко над 3 часа без почивките.

Важно: Винаги имайте предвид работното време на лифта. Затова е добре да тръгнете достатъчно рано, за да не се наложи да слизате до хижа Гоце Делчев пеша.

Степен на трудност: 

Лека (на места средна), подходяща за семейства с деца.

Къде да хапнете:

Със сигурност ще огладнеете по някое време и в зависимост кога сте тръгнали към Попово езеро, вариантите ви са следните:

  • Първата ви възможност е някое от многобройните заведения около хижа Гоце Делчев. 
  • Имате възможност за обяд в хижа Безбог, след като слезете от лифта.
  • Може да си направите и пикник с гледка за милиони край самото Попово езеро.

Забележителности наоколо:

  • Маршрут от хижа Безбог до връх Безбог – 50 мин.;
  • Маршрут от хижа Безбог до връх Полежан – 2 ч.; 
  • Маршрут от хижа Безбог до хижа Пирин – 6 ч.; 
  • Маршрут от хижа Безбог до хижа Демяница – 4,30 ч.; 
  • Маршрут от хижа Безбог до заслон Тевно езеро – 4 ч. 

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар