Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“ и Каменните къщи край Карлуково

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

Миналата година, при едно от посещенията ни до пещера Проходна, случайно попаднахме на скален манастир “Света Марина”, скрит в една от карстовите ниши в скалите, извисяващи се високо над Искърския пролом. Тогава имахме късмета да попаднем лично на г-н Флориан Марков, по чиято частна инициатива е възстановено наново това свято място. Още тогава той ни разказа, че по време на Второто българско царство, в района на Карлуково е съществувал ставропигиален (със самостойно управление) манастир Викторова лъка “Успение Богородично” (днес от него е останала само църквата), около който са възникнали множество малки скални манастири, в това число “Св. Марина”, “Св. Никола (Глигора)” и “Св. Безсребреници Дамян и Козма”. Тогава нямахме време, за да посетим и останалите, но решихме да се върнем някой ден специално заради тях.

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

И така, година по-късно, дойде време да посетим най-стария от скалните манастири в района – “Свети Никола (Глигора)”. От Луковит поехме към Карлуково. Малко преди пещера Проходна има разклонение надясно с указателни табели за скалните манастири. По този път има отбивка в дясно, водеща нагоре към Беседката, разкриваща невероятни панорами над околния пейзаж. Продължихме напред и за наша изненада, край пътя подминахме Фред Флинстоун и Уилма, изваяни от камък. Дори в ниското край реката, гледките наоколо са внушителни. При следващото Т-образно кръстовище завихме наляво за манастира (вдясно маршрутът води до Каменните къщи).

Пресякохме каменния мост при гара Карлуково, а на следващия разклон, табела поставена до дървена скулптура, ни отклони надясно по черен път. Стигнахме широко отворените дървени порти на манастира и продължихме с колата след тях. Пътят макар и черен, очевидно беше поддържан, равен и лесно проходим за леки коли. Паркирахме на малък паркинг със зидана чешма, точно в основата на стълбите, водещи до църквата високо горе в скалите. Благодарение на доброволци, достъпът до обителта е станал възможен за туристи и поклонници, чрез изграждането на масивни стъпала и парапети. Църквата се намира на толкова трудно достъпно място в скалния венец над реката, че докато се изкачвахме нагоре, естествено у нас възникваха въпроси, като например как са се справяли със стръмния терен монасите отшелници, как са се снабдявали в храна и как са преживявали суровите зими на това място. 

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

149 стъпала по-късно и силно запъхтяни стигнахме пред портичката на манастира, над която беше поставено каменното изображение на Св. Никола. Прекрачвайки прага, веднага се забелязва прилежно заметения плочник, новите стенописи по скалите и запалените свещи пред импровизирания олтар. В цепнатините покрай иконите бяха оставени бебешки чорапчета и безброй сгънати листчета с молитвите на непознати хора. Нишата зад олтара някога е била използвана като крипта, в която са били полагани останките на починалите монаси.

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково
Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

Както бяхме съвсем сами, в един момент пространството около нас се изпълни със звън на църковна камбана (разбира се, в края на въжето намерихме едно от нашите деца). Мелодията й ехтеше в скалите и се разнасяше надалеч. В такива моменти притихваш смирено и целият настръхваш. Спомням си, преди време бях гледала интервю с Флориан Марков, в което разказваше как при възстановяването на храма, докато се чудели как да закачат камбаната на такава голяма височина, случайно през църквата наминал посетител, който на всичкото отгоре се оказал алпинист и с радост им помогнал. Божествени случайности се случват всеки ден там и където са нужни!  

Манастирът “Свети Никола (Глигора)” е най-старият от всички в района. Смята се, че е възникнал към средата на XIII век, на място обитавано преди това от монах – отшелник. Скалите наоколо са били предпочитано място от исихастите, живеещи в строг пост и молитва. Установени са два периода на изографисване на скалната обител – през средата на XIV век и през XVII век. На една от стените са били изобразени ктиторите, заедно с първия игумен – Данаил, което доказва истинността на местните истории за болярина Доброслав, който е построил манастира, в знак на благодарност за оздравяването на своите деца. Днес оригиналните стенописи се съхраняват в Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в гр. Ловеч, а стените са покрити с прясно изрисувани сцени от житието на свети Никола.

Самата скална обител е изградена от ломени камъни, като за целта е използвана естествена двуетажна пещера над левия бряг на р. Искър, в местността Глигор. Към еднокорабната църква прилежи двуетажна “сграда”, в която са се намирали жилищната част и стопанското помещение. Пространствата са много тесни и скромни, в съзвучие с идеята на монасите исихасти за аскетски живот, лишен от всякакви земни притежания и удоволствия.

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково
Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

През вековете, манастир “Свети Никола – Глигора” е бил свидетел на множество исторически събития. Открити са следи от опожаряване, вероятно при едно от татарските нападения през XIII век. В близост са открити надписи, документиращи преминаването от тук на рицарите на Владислав Варненчик и Янош Хунияди през 1444г., които правят опит да отблъснат османските нашественици от Балканите. 

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

От сведения, оставени ни от Софроний Врачански, който през зимата на 1798г. е гостувал на Карлуковския манастир “Успение Богородично”, знаем, че скалните манастири в околността са функционирали и по време на турското робство. Те са изиграли съществена роля в съхраняване на християнската вяра и българщината в онези трудни времена.

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

Скалните манастири около Карлуково са обявени за Народни старини още през 1927г., а през 1967г. получават и статут на архитектурно – строителни паметници на културата. 

Скален манастир „Св. Никола (Глигора)“, с. Карлуково

В ляво на манастира може да поемете по екопътека “Седмовратица” и да стигнете до едноименната пещера и природния феномен Скална кула, а от там да слезете и до страта ЖП гара. Аз, лично, нямам опит с този маршрут, но реших да го спомена, ако търсите още идеи за разходка в района.

Каменните къщи край Карлуково

Ние предпочетохме да се отбием до Каменните къщи и се върнахме обратно до Т-образното кръстовище, при което, както вече споменах, трябва да се завие надясно (ако идвате от Луковит). Каменните къщи се намират в една от С-образните прегръдки на р. Искър, а насреща им, високо срещу тях се извисява скалният феномен Провъртеникът. Знае се, че в древни времена на това място е имало каменна къща, откъдето е дошла идеята и за днешното им име. Странните домове с хобитска архитектура са изградени от камък и са дело на Адриан и Петя от Луковит, които са част и от проекта по възстановяването на скалния манастир “Свети Никола (Глигора)”. Дворът се оказа добре поддържан и красиво озеленен, с нахлупени наобратно глинени съдове по оградата. По стените и дърветата висяха къщички за птици в причудливи форми. Макар и частна собственост, портата на имота стои отворена в очакване на всеки любопитен посетител. 

Полезна информация:

Местонахождение:

района на с. Карлуково, община Луковит; 

Как да стигнете:

Разстоянието от Луковит до манастира е около 30 мин. Малко преди пещера Проходна има разклонение надясно с указателни табели за скалните манастири. Подминава се отбивката за Беседката и каменните фигури на Фред Флинстоун и Уилма и при следващото Т-образно кръстовище се завива наляво. Пресича се каменният мост при гара Карлуково, а на следващия разклон табела поставена до дървена скулптура отклонява надясно по черен път. Стига се до дървените порти на манастира и ако са отворени, може да продължите с колата и след тях (1,2 км.) докато се озовете в основата на стъпалата към светата обител. На място има малък безплатен паркинг. 

Телефон за контакт: 0886 538 398

Степен на трудност:

Стъпалата са 149 на брой, но са масивни и лесни за изкачване;   подходящо и за семейства с деца (може би без изкачване на втория етаж в дясната пристройка на манастирската сграда);

Време за разглеждане (с включено изкачване и слизане):

около 30 мин.

Вход: безплатен. Ако имате желание, в храма можете да оставите дарение и да дадете своя принос за поддръжката му;

Официална страница:

skalenmanastir.com

Наблизо може да видите още:

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар