Пещерата и гробът на Свети Иван Рилски

Мисля, че на всеки се случва понякога хем да му се ходи до някъде, хем да не му се върви много. Този път търсихме някоя по-лека разходка, тъй като децата страдаха от мускулна треска след тренировката по плуване предния ден. Посещавали сме безброй пъти Рилския манастир, но така и не стигнахе до пещерата, в която е живял Свети Иван Рилски. В непосредствена близост се намира и малката каменна църква с някогашния гроб на светеца. Подходяща кратка отбивка за хора на всякаква възраст.

Църквата “Успение на Св. Иван Рилски”
Църквата “Успение на Св. Иван Рилски”

Къде да обядвате

Винаги, когато пътуваме към Рилския манастир се отбиваме за обяд в хан Дяволски води, веднага след с. Пастра. Приятно зелено местенце с вкусна храна, разположено край р. Рилска.

Къде се намира пещерата на Св. Иван Рилски

Доволни и с пълни кореми поемаме отново към Рилския манастир. Пътят към пещерата продължава от лявата му страна. Подминаваме стоически мекиците зад светата обител. Обзалагам се, че за тях са чували и в чужбина. След около 4 км. се озоваваме при паркинга, от който започва пътеката към пещерата на Свети Иван Рилски. 

Пътеката до пещерата на Свети Иван Рилски

Пещерата на Свети Иван Рилски

Макар и камениста на моменти, пътеката върви лежерно през прохладна букова гора и след 15 мин. пред нас се появява средновековната църква “Успение на Св. Иван Рилски”. Веднага се забелязва как неволно посетителите притихват и стават по-смълчани. От дясната страна на храма се намира пещерата, в която светецът е прекарал в пост и молитва последните 12 години от живота си.

Изкачваме се приведени по тесните стъпала и се озоваваме в тясна и тъмна скална ниша. Пространството е “обзаведено” единствено с каменно ложе , превърнато сега в своеобразен олтар. Всяка пукнатина в пещерата е запълнена с монети, дребни предмети и бележки с най-съкровените молитви на поклонниците. В задния й край откриваме тесен отвор, наричан “провиралка”. Смята се, че през него могат да преминат само безгрешните хора. По времето на Христа никой не е посмял да хвърли пръв камъка, обаче в днешно време всички настояват да докажат колко са праведни.   

пещерата на Свети Иван Рилски до Рилския манастир
Входът на пещерата на Св. Иван Рилски

Житието на Свети Иван Рилски

Иван Рилски (876 – 946г.) е български монах отшелник и основоположник на Рилския манастир. Роден просто като Йоан от с. Скрино (край Дупница), той е съвременник на Златния век на Българската държава. Прекарва младостта си като пастир, а на 25г. раздава полученото от родителите си наследство и се отдава на монашески живот в манастир “Св. Димитър” под вр. Руен във Влахина планина. В светата обител получава богословско образование. През следващите години води отшелнически живот на различни места, след което се установява при днешната пещера в Рилската пустош. Тук остава до края на живота си, извършвайки различни благочестиви дела и чудеса. Славата му се разнася надалеч. В житието му се разказва, че самият цар Петър I идва да се срещне с монаха и му носи богати дарове. Иван Рилски скромно го поздравява от разстояние и приема единствено ябълките, които му носи владетелят. Земният му път завършва на 18 август 946г.

пещерата на Свети Иван Рилски до Рилския манастир
„Каменното ложе“ в пещерата

Църквата “Успение на Св. Иван Рилски” 

Гробът на Свети Иван Рилски
Гробът на Свети Иван Рилски

Тялото на светеца бива погребано в каменна гробница, която днес се намира в притвора на църквата “Успение на Св. Иван Рилски”, в непосредствена близост до пещерата. Предполага се, че малкият храм, изграден от ломени камъни и хоросан, е издигнат през X век. За първи път се споменава в документи от XIV и XVIII век. Днес мястото е известно като “Старата постница”, а стените му са украсени от красиви и цветни стенописи. Църквата е обновена изцяло през 1820г. със средства на йеромонах хаджи Корнилий и изрисувана от самоковски майстори. Около нея са съществували килии за монасите, последвали пътя на Свети Иван Рилски и оттеглили се в отшелничество. В ъгъла на нартекса все още стои каменният ковчег на светеца, покрит с бяла мраморна плоча. Тук прииждат миряни от близо и далеч, за да запалят свещ на това свято място.

Църквата “Успение на Св. Иван Рилски”

Гробът на Свети Иван Рилски

В края на X век тленните останки на Свети Иван Рилски са преместени в Средец (София). Първоначално те са положени в църквата „Св. великомъченик Георги Победоносец“, а след това пренесени в църквата „Св. апостол и евангелист Лука“. 

При превземането на Средец през 1183г. от съюзените войски на сръбския велик жупан Стефан Неманя и унгарския крал Бела III, мощите на светеца биват отнесени за няколко години в унгарската столица. През 1187г., уверили се в чудесата на светеца, унгарците връщат мощите на светеца в България с големи почести. През 1195г. българският цар Асен I ги пренася в столицата Велико Търново в църквата “Св. 40 мъченици”.      

Едва през 1469г. султанът разрешава останките на Свети Иван Рилски да се завърнат в основания от светеца Рилски манастир. Днес те могат да бъдат видени пред иконостаса на главната църква на светата обител. 

Аязмото

Съвсем близо до църквата “Успение на Св. Иван Рилски” се намира и аязмото. Смята се, че лековитата вода е избликнала на това място по молба на светеца. Тук са поставени и страници от завета, който той оставя на своите ученици малко преди да напусне този свят.  

Аязмото до пещерата на Свети Иван Рилски

Полезна информация:

Къде се намира пещерата на Свети Иван Рилски:

Подминавате Рилския манастир от лявата му страна и продължавате още 3,7 км. по пътя, докато достигнете паркинга за пещерата.

GPS координати на паркинга: 42.150550, 23.374581

Ниво на трудност:

Лека, подходяща за семейства с деца;

Необходимо време:

Ще са ви необходими около 15 мин., за да извървите пътеката в едната посока.

Забележителности в близост до пещерата:

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар