Пещера Ухловица – подземният дворец в Западните Родопи

Пещера Ухловица, Западни Родопи

Винаги отскачаме до Родопите, когато имаме нужда да заредим батериите и се чувстваме уморени от забързаното градско ежедневие. Тези дни планината точно беше избухнала с цялата си есенна палитра. Отвсякъде ни обгръщаха меки цветове и в душите ни ставаше лека полека златисто, лешниково кафяво, ръждиво оранжево или огнено червено. На места по хълмовете, иглолистните дървета създаваха свежо зелени петна, сякаш планината все още не искаше да пусне лятото да си отиде.

Западни Родопи

За наша изненада, първата ни сутрин в Родопите започна с гъста мъгла. Бяхме решили да отскочим до пещера Ухловица с децата, а ни чакаше нелеко изкачване пеша по хълма от паркинга на обекта до самата пещера. Вероятно само снежна виелица би ни спряла и потеглихме с колата. Отвъд бялата пелена на мъглата не се виждаше нищо. Изчаквайки времето да се проясни, се отбихме до Смолян, където изгледахме чудесна презентация в планетариума. Загасиха лампите и настана пълен мрак. В този момент усетих как малкият ми син (5г.) ме хваща за ръката и ми прошепва притеснено “Мамо, а ще има ли гравитация?”.

След атрактивната разходка в космоса, от мъглата нямаше и следа. Пещера Ухловица се намира на около 25 км от Смолян (на 3 км от с. Могилица). На паркинга се оказахме единствените ентусиасти. 

Във височината на върха на скалата се виждаше малка дървена къщичка (касата), до която трябваше да се доберем на собствен ход. Отправихме се ентусиазирано нагоре по мократа стръмна пътека, а земята цялата беше покрита с плътен есенен килим от пъстри листа. Дължината й е 800м., а денивелацията от реката до входа на пещерата е 160м., като по най-стръмните участъци имаше поставени метални стъпала (общо 190 на брой) и парапети, които в един момент ми се струваше, че нямат край.

И ето ни на 1040м. надморска височина пред касата и входа на Ухловица, където се оказа, че ни предстои VIP обиколка, защото нямаше други кандидати да влизат в пещерата в това време. От панорамната площадка отпред се разкриваше изумително красива гледка над местността и долината на р. Арда. Есента беше творила със замах!

Нашата водачка ни поведе навътре в една от най-старите пещери в Родопите – на цели 3 500 000г. Температурата е постоянна целогодишно 10-11 градуса при 90% влажност. Ухловица е двуетажна пропастна пещера с дължина 460м., като облагороден с достъп на туристи е участък от 330м. Наред с обичайните сталактити, сталагмити и сталактони, тук се натъкнахме и на някои изненади. На човек му е необходимо известно време, за да се отърси от първоначалното смайване от гледката на пещерните стени, покрити плътно с карфиол. Е, както се оказа, това са дентрити, образували се продължително време в почти неподвижна  водна среда. На вид най-много се доближават до морските корали по рифовете.

Пещера Ухловица, Западни Родопи
Пещера Ухловица, Западни Родопи
Пещера Ухловица, Западни Родопи

На самата пътека край нас блажено подремваха с главата надолу малки прилепчета. Пещерата е дом на 8 вида прилепи (защитен вид), които раждат само по едно малко през годината. През зимата изпадат в хибернация, като сърдечният им ритъм пада до невероятните 18 удара в минута (при 880 удара при полет). Не знам, защо са ги нарочили като неприятни животни. Намирам ги за много крехки и нежни създания, които ни спасяват от по-неприятните за мен насекоми. Вероятността да ви нападне прилеп е не по-голяма от тази да срещнете истински вампир.

Пещера Ухловица, Западни Родопи

Ухловица е проучена от пещерен клуб Чепеларе под ръководството на спелеолога Димитър Райчев и отваря за посетители на 08.09.1984г. Фактът, че по времето на комунизма, районът е бил гранична зона, обяснява защо пещерата придобива популярност едва след идването на демокрацията. Усещането ми през цялото време беше като да се намирам в цепнатината между два скални масива, обградена от причудливи форми и посипани каменни пуканки навсякъде.

Пещера Ухловица, Западни Родопи
Пещера Ухловица, Западни Родопи

Докато слизахме към дъното на пропастта, се наложи да преодолеем още 280 метални стъпала, но след 1500-те стъпала, които изминахме лятото в най-дългата ледена пещера в света – Айсрийзенвелт (Eisriesenwelt), тези изобщо не ни трогнаха.

Пещера Ухловица, Западни Родопи
Пещера Ухловица, Западни Родопи

За първи път се натъкнахме и на едни много по-особени и различни видове сталактити, наречени “вимета”, поради специфичната им форма. Според нашия гид, такива се срещат само в пещера Снежанка, която се надявам да посетим съвсем скоро.

Сталактити “вимета” в пещера Ухловица, Западни Родопи

Нямаше как да ни убегнат вандалските прояви на някои посетители. Да, сърцевината на сталактитите е впечатляваща и силно наподобява концентричните кръгове на стволовете на дърветата, но скалните образувания са най-красиви в естествената им среда. Непростимо е да се унищожава с лека ръка нещо, за образуването на което са необходими, ако не хиляди години, то най-малкото векове.

Пещера Ухловица, Западни Родопи

На финала на подземния маршрут ни очакваше изненада – снежно бял варовиков водопад блестеше като заскрежен на светлината на прожекторите. Варовиковите кристали действително искряха като лед. В дъното на пещерата са се образували и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода. Прозрачните капчици вода, висящи от върховете на сталактитите, подсказваха, че процесите, формирали цялата тази красота, продължават и до днес. 

Пещера Ухловица, Западни Родопи

Маршрутът в Ухловица не е кръгов, поради което трябваше да се върнем по целия път на обратно. 

Пещера Ухловица, Западни Родопи
Пещера Ухловица, Западни Родопи

Завладени от емоцията, изобщо не усетихме кога слязохме по пътеката обратно до паркинга, където се сдобихме с нови запаси от родопски сладка и пчелен мед.

Полезна информация:

  • Как да стигнете: Пещера Ухловица се намира на 25км. от Смолян и 3-4км. след с. Могилица, ако идвате от обратната посока. От Смолян се минава през с. Чомаково,  с. Смилян и на 2 км след с. Кошница се намира паркингът за пещерата. 
  • Официален сайт на пещерата: www.uhlovica.com
  • Контакти: 0889 121 014
  • Работно време: 9:00 – 17:00ч.; от май до септември няма почивен ден, а от октомври до април почивните дни са понеделник и вторник. Последната група влиза в 16:00ч. 
  • Време за разглеждане: обиколката с екскурзовод в пещерата трае около 40 мин., но си предвидете и достатъчно време, за да изкачите пътеката от паркинга до входа – около 30 мин. спокоен ход; Влизането е задължително с екскурзовод, на всеки кръгъл час, като последната група влиза в 16:00ч.
  • Вход: възрастни – 6лв.; ученици – 3 лв.; за групи под 5 човека – 30лв. общо. Пещерата не е подходяща за хора с двигателни и сърдечно-съдови проблеми, както и за деца под 7г. Малкият ни син е на 5,5г. и се справи без проблеми, но е с достатъчно туристически опит зад гърба си.
  • Сложност на терена: средна

Наблизо може да разгледате още:

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар