Будистка ступа край София и параклис “Свети Киприян”

Има дни, в които просто ти се иска поне за малко да се откъснеш от хаоса на забързания град, да си обграден единствено от тишина и природа, за да можеш да чуеш мислите си. Само на 35 км. от столицата се намира едно такова хармонично и зареждащо място – будистка ступа София и близкият параклис „Св. Киприян“. Мястото е силно енергийно и гарантирано ще усетите мира и хармонията, които ще ви залеят.  

Будистка ступа София

Къде се намира будистката ступа София?

Ще откриете ступата над Турмачка махала на с. Плана. Още щом стигнете първите къщи, продължете надясно по ул. Милан Турмачки. Може да спрете колата в самата махала или да продължите още около 500м. до самата ступа по проходим черен път. В края му има и обособен паркинг. Повече подробности ще оставя в края на статията.  

Що е то будистка ступа?

Будизмът е четвъртата най-разпространена религия по света. Ступата, буквално преведена като купчина, е един от най-значимите нейни символи. Изграждат се за просперитет и за защита от злите сили. Вярва се, че изпълняват и желания. В будизма съществуват осем вида ступи, олицетворяващи отделни етапи от живота на Буда. 

Будистка ступа София

Ступа София е ступата на Просветлението. Формата й напомня стоящият в медитация Буда и символизира природата на напълно пробудения ум. Известна е и като “Ступа на победата над Мара”. Разказва се, че принц Сидхарта Гаутама сяда под индийското смокиново дърво Бодхи и дава обет да медитира под него докато не открие пътя към пробуждането. Тогава демонът Мара всячески се опитва да го изкуши, но не успява. На 49 ден принцът постига просветлението и се превръща в Буда (Пробуденият). Затова ступата на Просветлението се приема от будистите като най-важната от осемте.

Буда

Ретрит център Плана

Ретрит център Плана е изграден от практикуващите Диамантения път в будизма. Течението е създадено през 1972г. от Лама Оле Нидал (Дания), като съвременно направление, основано на Тибетския будизъм. 

За място на ретрит центъра край София след дълго търсене е избрано откритото плато над с. Плана с 360-градусова гледка, разкриваща прелестите на Рила, Витоша и Плана планина. Всичко тук е изградено с дарения и с безвъзмездния труд на доброволци. Сами усетихме мястото като сакрално и дори децата започнаха да си шепнат. Единственият шум, който достигаше до нас беше от пърхането на будистките флагчета, подмятани от вятъра.

В ретрит центъра първоначално са изградени зала за медитация и скромни дървени къщички за ламите и поклонниците. Самата ступа София е построена през 2015г. и е официално осветена от Лама Оле Нидал (Дания) и Лама Шераб Гялцен Ринпоче (Непал). Висока е 6,80м., с медитиращ Буда с центъра й и завършваща с бляскав позлатен връх, израз на мощната й енергия и закрила.  

Ом мани пеме хунг

Може би най-известната мантра в будистката практика е “Ом мани пеме хунг”. Самата дума “мантра” от санскрит означава “защита на ума” и всяка нейна сричка помага за трансформация на смущаващите чувства в ума. Това са ОМ – гордостта, МА – ревността, НИ – желанието, ПЕ – объркването, МЕ – алчността, ХУНГ – гнева. Според Буда, за постигането на нирвана умът трябва да бъде прочистен от тези емоции.   

будистка мантра Ом мани пеме хунг

Ако и вие сте поели по пътя на истината и сте в търсене на себе си, в ретрит център Плана, всеки може да намери усамотение и тихо място сред природата за усъвършенстване на медитационните си практики. Но дори и да не сте последователи на Буда, обиколете няколко пъти ступата. Ще усетите как вятърът отнася всяка ваша грижа и ще си тръгнете изпълнени със сила и яснота на ума.

Параклисът “Свети Киприян”

Параклис Свети Киприян Плана

Параклисът “Свети Киприян” в с. Плана е построен през 2009г. от Георги Йовчев и други доброволци. Портата му винаги е отключена и всеки, който желае може да запали свещ пред семплия иконостас. До него като стабилна опора се е извисило многогодишно дърво, която сякаш закриля параклиса с клоните си. Под сянката му има и масичка с пейки, на които може да си направите приятен пикник сред природата.

Кой е Свети Киприян?

Свети Киприян е роден през III век в Антиохия (днешна Антакия, Турция). Отраснал в семейство на жрец-магьосник, той получава солидно обучение в този занаят. Ученик е на жреците на Олимп и магьосниците в Мемфис (Египет) и житието му разказва, че е бил прочут в окултните науки. Веднъж, в сблъсък със сатанинските сили, Киприан призовава на помощ Господ, който му дава сили да се пребори с тях. От този момент той приема християнството и до края на живота си се бори срещу магьосничеството. Умира мъченически по време на християнските гонения и днес името му се чества всяка година на 2 октомври. 

Полезна информация:

Как да стигнете до будистката ступа?

От София поемате по пътя за Бистрица, подминавате и с. Железница. На разклона при ресторант “Брезите” и крайпътно ханче “Мечките” има указателна табела за с. Плана и завивате наляво. Продължавате само направо докато не стигнете до голям разклон с табела надясно към Турмачка махала. Поемате към нея и още щом стигнете първите къщи, продължавате надясно по ул. Милан Турмачки. Може да спрете колата в самата махала или да продължите още около 500м. до самата ступа по проходим черен път. В края му има и обособен паркинг.   

До с. Плана може да стигнете и с автобус No 70 на Столичния общински транспорт.

GPS координати: 42.4785944,23.4073778

Къде се намира параклиса “Св. Киприян”?

Ще откриете параклиса “Св. Киприян” в другия край на Турмачка махала, веднага след последните къщи.

GPS координати: 42.4810333,23.417275

Ниво на трудност:

Лека, подходяща за деца и хора в напреднала възраст.

Наоколо може да видите още:

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар