Огледалото на язовир Пасарел

Знаете ли, че за да се получи водно огледало е нужно пълно безветрие. Дори най-малкият полъх на вятъра, го превръща в обикновен водоем. Е, разбира се, и нещо красиво, което да се отразява в него. От месеци чакаме есента да изпъстри живописно склоновете на Лозенска планина, за да отскочим до огледалото на язовир Пасарел и да прекараме един спокоен ден край брега му. 

Огледалото на язовир Пасарел

Къде се намира огледалото на язовир Пасарел?

До язовир Пасарел може да стигнете с кола или с автобус No 3. Точно зад спирката започва въженият мост над водоема.

Огледалото на язовир Пасарел

Още от тук се откриват фантастични гледки над околността и съседните хълмове. Извадихме късмет с меко слънце и приятни температури. Гората наоколо се беше преобразила в златисто-ръждиви нюанси, а дъждовете от предходната седмица я бяха напълнили с гъби. Веднага след моста започва пътека, следваща извивките на брега. Във вододайните зони риболовът и къпането са забранени, но има много приятни местенца за пикник край водата. 

Огледалото на язовир Пасарел

Язовир Пасарел

Язовирът се намира на река Искър, на около 3 км. преди с. Долни Пасарел (пътувайки от гр. София). Скътан е уютно в Панчаревския пролом между Лозенска планина и Плана. Част е от каскада Искър, изградена, за да обслужва питейните нужди на Столицата и околните села. Селото вече се споменава и само като Пасарел, тъй като с. Горни Пасарел отдавна е потопено при изграждането на язовир Искър.

Огледалото на язовир Пасарел

Сравнен със съседния язовир Искър, този при Пасарел е сравнително малък по площ. Водният му басейн се простира на 2,5 км. дължина и 320м. ширина. Но пък мястото е сравнително по-слабо посещавано, сравнено с близките водоеми, в т.ч. и Панчаревското езеро. В тихи дни, водната повърхност на язовир Пасарел се изглажда и се превръща в същинско огледало, в което се оглежда планината и облаците преминаващи над нея. Само от време на време някоя дива патица преминава с крясък, колкото да раздвижи картината. 

Огледалото на язовир Пасарел

Името “Пасарел”

Много интересна е теорията за произхода на името Пасарел. През 1205г. цар Калоян пленява латинския император Балдуин I заедно с 4 хил. пленници, които решава да разсели на територията на България. Смята се, че някои от тях дават имената на селищата, край които се заселват. Така днешното с. Бов получава името си от маркиз дьо Сент Бьов, кв. Орландовци – от граф Орландо, а с. Пасарел е кръстено на барон Арел. Предполага се, че Пасарел означава “проход на Арел”. Според друга версия полските рицари пан Чарли и пан Сарел идват в Софийско и дават имената си на Панчарево и Пасарел. Каквато и да е истината, ясно е, че корените на името достигат чак до 13 век.

Огледалото на язовир Пасарел

Прогнозата за времето се оправда и ранния следобед на небето се появиха първите дъждовни облаци. Задуха лек вятър, който предизвика разкошен златен листопад. Повърхността на водното огледало започна да потреперва и ясното отражение на отсрещните хълмове във водата се загуби. Сякаш магията изведнъж изчезна и то се превърна в най-обикновен язовир. 

Огледалото на язовир Пасарел

Лозенска екопътека

От язовира започва Лозенската екопътека, която свързва селата Пасарел и Лозен и по пътя си ще ви отведе до вр. Половрак. Ако сте с кола, вероятно ще се наложи да изкачите върха от едното или от другото село и да се върнете обратно до него. 

Огледалото на язовир Пасарел

Лобното място на Димитър Списаревски

Наблизо се намира и лобното място на капитан Димитър Списаревски. Славният ни летец, едва 27 годишен, безстрашно защитава София по време на бомбардировките през Втората световна война. Българските военновъздушни сили се изправят в неравностойна битка срещу многократно превъзхождащите ги като численост вражески самолети. На 20 декември 1943г. Димитър Списаревски сваля четиримоторен американски бомбардировач чрез самоубийствен въздушен таран, който респектира дори вражеските летци. Един от тях по-късно споделя: “Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!”. Самолетът на Списаревски пада близо до с. Пасарел, където днес има поставена паметна плоча напомняща за героичния му подвиг. Тялото му е положено в Алеята на летците в Централните софийски гробища.  

Полезна информация:

Къде се намира огледалото на язовир Пасарел:

Язовирът се намира само на 30 км. от София по пътя за Боровец. След като подминете Панчарево и Кокаляне, малко преди с. Долни Пасарел ще видите отбивка при автобусна спирка No3 (срещу Pasarel Lake Club). На мястото има и информационна табела относно Лозенската екопътека. Тук може да оставите колата си. Точно зад спирката започва въженият мост над язовира.

GPS координати:42.549378, 23.480525

Ниво на трудност:

Леко, подходящо за семейства с деца;

Забележителности наоколо:

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар