Червената църква край Перущица (V – XIII век)

Само на 2 км. от гр. Перущица се намират руините на късноантичната базилика “Света Богородица”, позната днес като Червената църква. Днешните останки само бегло напомнят за някогашното величие на този богато украсен и внушителен за времето си раннохристиянски храм. 

Червената църква, Перущица

Съвременното си название църквата получава заради червените тухли и розовия хоросан, с които е изградена. Днес тя е архитектурен, културен и исторически обект от национално и от световно значение със своя уникален строителен план и частично запазени стенописи на възраст над 15 века. 

ЗЕМИТЕ ОКОЛО ПЕРУЩИЦА В МИНАЛОТО

От намерените археологически находки в околността, се знае, че тя е била населена още от началото на новокаменната епоха, т.е. преди около 6 хил. г. пр. Хр. В по-късни времена тук живеят траките и районът става част от Римската империя. Съществуват данни, че на това място е съществувало селище с богато украсени постройки. От тук е минавал важен трансродопски път, свързващ Тракия с Беломорието и Константинопол със Западна Европа. 

Червената църква, Перущица

ПОСТРОЯВАНЕ НА ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА И ПЪРВИ ПЕРИОД

Предполага се, че Червената църква е построена по време на управлението на византийския император Анастасий I (491 – 518г.). Археологическите находки потвърждават съществуването на езически храм на това място, вероятно посветен на бог Митра.

Червената църква, Перущица

След официалното приемане на християнството в Римската империя, започва мащабно изграждане на храмове. Така Червената църква се превръща в мартирий – храм, в който са били съхранявани мощите на мъчениците, загинали в името на християнската вяра по време на гоненията в Римската империя в края на III – нач. на IV век. 

Червената църква, Перущица

В архитектурно отношение, сградата представлява тетраконх – четири полуцилиндрични ниши (ориентирани по посоките на света), заобиколили централното пространство. Над тях, на височина от 27-30м.,  се е издигал внушителен за времето си полусферичен купол с диаметър 8 м. Подобна раннохристиянска архитектура е изключително рядка и се открива при църквите на Богородица в Атина (от V век), в Охрид (от IV век), в Лин и в Албания (от VI век).

Червената църква, Перущица

В централната част на храма са били поставени саркофазите с мощите на мъчениците. От север и юг са били изградени засводени полукръгли обиколни коридори (деамбулатории), където са били приемани поклонници и дарове.

ВТОРИ ПЕРИОД

През VI век храмът е превърнат в базилика. Към основната постройка, от западната страна, са добавени два нартекса (преддверия). От южната страна е добавен параклис, в който вероятно са били преместени мощите на мъчениците. Достъпът до него се е осъществявал през вътрешния нартекс. В северната част е добавен баптистерий (кръщелня). Все още е съхранен отчасти малкият кръстовиден басейн, облицован в розов мрамор, в който е било извършвано покръстването. Стените на храма са богато изписани с раннохристиянска живопис.

Червената църква, Перущица

ТРЕТИ ПЕРИОД

Червената църква е сериозно повредена, вероятно през VII век по време на варварските нашествия от север. Това налага, около X – XI век, храмът да бъде основно възстановен и изписан наново. Под проходните арки се изграждат стени и се оформят прозорци. Църквата е изографисана отново върху нов слой положен върху старите фрески. Пред нартекса е добавено внушително стълбище и портик, издигнат върху колонада. Край стените на храма възникват селище и некропол, а археологическите находки показват, че те са функционирали до XIII век. 

Червената църква, Перущица

ИНТЕРИОРЪТ НА ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА

Както може да предположите, храм с подобна импозантна архитектура, притежава и не по-малко внушителен интериор. Поклонниците са пристъпвали в църквата по красиво редена мозайка, а стените са били облицовани с мрамор до 2 м. височина. Над него следват стенописи – забележителни образци на раннохристиянската живопис, неотстъпващи по нищо на тези в базиликата в Равена (Италия), църквата “Св. Димитър” в Солун (Гърция) или “Света София” в Истанбул. 

Стенописи от Червената църква, Перущица
Стенописи от Червената църква, Перущица

В Червената църква се разпознават стенописи от два периода – от VI век и от XI век. По-ранните изображения се отличават с по-меки и светли тонове, рисувани от майстор от много висока класа. За щастие, живописта от XI век покрива предходната, което е допринесло за нейното съхраняване. Новите стенописи са с по-ниско качество, а тоновете са осезаемо по-тъмни. Стените на храма са изрисувани с библейски сцени от Стария и Новия завет. В подкуполните арки личат медальони с изображения на ангели. Върху свода на северната конха е разказана историята на Моисей, а в средната арка е представена сцената с пророк Данаил в ямата с лъвовете. Открити са и декоративни елементи като рисувана имитация на мраморна облицовка, розети, кръстове и шахматни орнаменти.

Стенописи в Червената църква, Перущица
Стенописи в Червената църква, Перущица

ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА ДНЕС

Някога Червената църква е имала размери 33м. на 26м. За съжаление, към днешна дата частично е оцеляла единствено северната конха на главната постройка. Стените й са съхранени до 14 м. височина, сякаш до неотдавна е функционирала. Сред руините на храма, предимно във високите части на арките, все още могат да бъдат видяни части от запазените стенописи, изложени на безмилостното въздействие на природата.

Червената църква, Перущица

През 1915г. се полага началото на археологическите проучвания, но едва през 1921г. храмът е подробно заснет и са направени точни копия на стенописите. Днес те се намират в Колеж дьо Франс в Париж. Част от реставрираните мозайки и стенописи могат да бъдат видяни в Националния археологически музей (НАМ) в София и в Историческия музей в Перущица. 

Стенописи от Червената църква, Перущица
Акварелни копия на стенописите от Червената църква
Стенописи от Червената църква, Перущица
Оригиналните стенописи от Червената църква, НАМ – София

Основни укрепителни дейности са извършвани многократно – през 1954г., 1965-1966г., 1994-1995г. и последно в периода 2010-2012 г. От 1966г. Червената църква е обявена за паметник на културата от национално значение.

Районът около обекта е облагороден с алеи, информационни табели, осветление и пейки.

Полезна информация:

Как да стигнете до Червената църква:

Идвайки от Пловдив, точно преди входа на Перущица, има кафява табела упътваща към Червената църква в ляво. 

Паркинг:

На мястото има безплатен паркинг, а билетите и повече информация, ще откриете в новоизградения посетителски център. До Червената църква се стига по равна пешеходна алея.

Ниво на трудност: 

Лека, подходяща за семейства с деца и хора с увреждания;

Време за разглеждане:

30-60 мин.

Работно време на Червената църква:

Обектът е част от Исторически комплекс Перущица.

Юни – септември: от понеделник до петък от 9:30 до 18:00ч.; събота и неделя от 10:00 до 18:00ч.

Октомври – май: от понеделник до петък от 8:30ч. до 17:00ч.; събота и неделя от 9:00 до 17:00ч.

Цена на билета:

Билетите се закупуват в посетителския център. Цена за възрастни – 4 лв.; ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.; семеен билет – 10 лв.; безплатно за всички инвалиди и граждани на Перущица; беседа на български език – 10 лв.; беседа на английски език – 20 лв.

Има възможност да се закупи комплексен билет за всички обекти към Исторически музей Перущица. 

Контакти:  

Тел: 031 432 205

museum.perushtitsa@abv.bg

Официален сайт: http://museumperushtitsa.com

Забележителности около Червената църква:

  • Дановото училище в гр. Перущица;
  • Храмът на саможертвата “Св. Архангел Михаил”
  • Устински водопад

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар