Драгоманско блато – оазис за редки видове птици по Via Aristotelis

В един потенциално дъждовен ден решихме да си направим кратка разходка до Драгоманското блато, намиращо се само на 38км от София. По името може да се досетите, че е в близост до Драгоман – само на 1,5км. Следвайки табелите в района, първо се озовахме пред Центъра за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“. Надявахме се да получим повече информация и бинокли за наблюдение на птиците, но макар и в работно време, беше заключено. Блатото се намира на около 1км от Центъра, като оставихме колата на малък обособен в страни от пътя паркинг.

Драгоманското блато е най-голямото карстово блато в България с площ от 350 хектара. За орнитолозите е ценно поради факта, че се намира на миграционния път на птиците Via Aristotelis. Както подсказва името, пътят е описан за първи път от древногръцкият философ и учен Аристотел. Това е главен маршрут за миграция на птиците от Европа към Африка, като българският участък е свръзката между Бяло море и Дунав. Блатото, като един оазис, осигурява на прелетните птици подходящи условия за почивка и храна.

Разходка по дървени платформи над водата, като алеи, ни отведе сред високи треви и блатна растителност. Зад нас останаха белите варовикови възвишения на Чепън планина. Озовахме се пред метална наблюдателна кула. Стъпалата се оказаха твърде стръмни за деца, но се качихме за малко, за да огледаме района от високо. И без бинокли, в далечината се виждаха големи прелитащи птици. Съоръженията са изградени и се поддържат на доброволен принцип от СДП “Балкани”. http://balkani.org/accessible_marsh/

През 30-те години на 20 век, чрез изграждането на 11 отводнителни канала и помпена станция, блатото бива пресушено, вследствие на което редки видове растения и птици изчезват от нашата страна. През 90-те години отново бива възстановено и днес е включено към две защитени зони по НАТУРА 2000 – защитена зона “Драгоман” и “Влажни ливади Раяновци”. 

Днес в района могат да се открият редки и интересни растителни видове като насекомоядните растения алдрованда (Aldrovanda vesiculosa), обикновена мехурка (Utricularia vuigaris), ниска теменуга (Viola pumila), шахматовидна ведрица (Fritillaria meleagroides), гигантски живовляк (Plantago maxima) и др.

Орнитолозите идват тук, за да наблюдават над 240 вида птици – голяма бяла чапла (Egretta alba), сива чапла (Ardea cinerea), ръждива чапла (Ardea purpurea), голям воден бик (Botaurus stellaris), малък воден бик (Ixobrychus minitus), белоока потапница (Aythya nyroca), ливаден дърдавец (Crex crex), патици, гмурци, шиварчета и др.

Във водите на блатото могат да се видят видри, водни змии (неотровни), блатна костенурка, сребриста каракуда, жаби, тритони, различни видове охлюви и др.

Около един час се разхождахме в пълно уединение сред леко поклащащите се високи треви, заслушани в многогласния хор на различни птици, жаби и щурци. Надвисналите над нас дъждовни облаци не ни позволиха да останем повече, но Драгоманското блато е едно наистина интересно място, което ни подари един чудесен семеен предиобяд.

  • Местонахождение:  гр. Драгоман; на около 38 км от София
  • Степен на трудност на пътеката: ниска
  • Вход: безплатен
  • Работно време: няма
  • Контакти: 0884 268 552; 02/963 14 70; dragoman@balkani.org

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар