Тутанкамон и съкровищата на момчето фараон

златната погребална маска от гробницата на фараона Тутанкамон

От години чакаме подходящ момент да посетим Египет и да се потопим в славната му история сред величествени храмове, пирамиди, безкрайни пясъци и разкази за могъщи фараони. За Египет беше и първият ми пътеводител, който си купих навремето. Но събитията ни изпревариха и динамичните политически събития в арабската държава провалиха намеренията ни. Затова, нямаше как да пропуснем гостуващата в Бургас изложба, представяща съкровищата, открити в гробницата на един от най-известните днес египетски фараони – Тутанкамон (1336 – 1327 г. пр. Хр.). Куриозно и непредвидимо нещо е животът! Вероятно славата на Тутанкамон в днешни дни многократно надхвърля тази, на която владетелят се е радвал приживе или изобщо би могъл да си представи. И макар царуването му да не е оставило особен отпечатък в историята, малката и крайно неподходяща за фараон гробница, която той получава, се оказва в края на краищата едно от най-емблематичните открития, направени някога в Египет. Хиляди години по-късно, това все още е единствената открита царска гробница, която не е пострадала от набезите на иманярите. 

гробницата на фараона Тутанкамон

Кой е Тутанкамон?

Тутанкамон, в превод “живият образ на бог Амон”, е син на фараона Аменхотеп IV (познат и като Ехнатон) и неговата сестра. Едва 8-9 годишен се възкачва на престола и управлява с помощта на царския съветник Ай. Владетелят се жени за своята полусестра Анхесенамон, дъщеря на Нефертити, но за краткото си царуване, не успява да остави живи наследници. 

Смъртта на фараона

Тутанкамон умира неочаквано едва 19 годишен. Дълго време се спекулира относно причините за смъртта му. Една от версиите е убийство, базираща се на открити следи от удар по тила. По-късни изследвания с компютърен томограф разкриват, че травмата е нанесена посмъртно, но владетелят вероятно е паднал по време на бой и е бил прегазен от колесница. Най-новата теория е, че фараонът е починал от естествена смърт. 

гробницата на фараона Тутанкамон

Откриване на гробницата

Каквато и да е причината за ранната му смърт, четири малки и твърде недостойни за египетски владетел помещения в Долината на царете, хиляди години са пазили мумифицираното тяло и изумителното златно съкровище на момчето фараон. Днес, носеща скромното име KV62, гробницата е една от най-значимите археологически находки в Египет. Открита е случайно на 4 ноември 1922 г. от Хауърд Картър, с финансовата подкрепа на английския аристократ Лорд Карнарвън. Картър описва в дневника си своето откритие като “странна и прекрасна смесица от изключителни и красиви предмети”. Докато разглеждах експозицията, се опитвах да си представя чувството години наред да се ровиш из пясъците на Сахара и накрая да се озовеш неочаквано пред малко стълбище, което да те отведе до съкровище, което не си и сънувал. Гледката е била главозамайваща! 

Находките

На археолозите им е отнело години труд, за да опишат и изнесат откритите в гробницата 5398 предмета. Към днешна дата едва ⅓ от тях някога изобщо са били излагани пред публика. Повечето от тях се помещават на 2 етаж на Египетския музей в Кайро. В началото на 2024г. се очаква откриването на Grand Egyptian Museum, където ще бъдат изложени всички артефакти от гробницата на Тутанкамон.

гробницата на фараона Тутанкамон
гробницата на фараона Тутанкамон

В преддверието на гробницата са намерени шест разглобени и подредени колесници.

гробницата на фараона Тутанкамон

Открити са и няколко позлатени ритуални легла, едно украсено с глави на свещени крави, а друго със златни лъвове от двете страни.

гробницата на фараона Тутанкамон
гробницата на фараона Тутанкамон

Помещенията са били изпълнени с различни ритуални предмети или такива от бита, които древните египтяни са вярвали, че ще бъдат нужни на техния господар в отвъдния свят. По тази причина, в гробницата са поставени множество дрехи, обувки, бижута, козметика, дори мумифицирана храна, мебели, столове и различни съдове. Владетелят е бил придружен от 400 ушебти – миниатюрни човешки фигурки, които да придружат царя и да му служат в задгробния живот.

гробницата на фараона Тутанкамон
гробницата на фараона Тутанкамон

Открити са внушителен брой обекти, представящи Тутанкамон като могъщ воин – забележително количество лъкове, щитове, копия, стрели, както и модели на кораби със сложен такелаж. Всеки един от предметите впечатлява с изящна и прецизна орнаментика. 

Златната погребална маска на Тутанкамон

Най-запомнящият се предмет в колекцията, разбира се е златната погребална маска на Тутанкамон, превърнала се в емблема на египетската археология. Последният портрет на детето цар, създаден от 11кг. масивно 24-каратово злато, изящно украсен с полускъпоценни камъни, цветно стъкло, червен халцедон от Индия и обсидиан. Очите и веждите са красиво очертани от афганистански лапис лазурит. Майсторската и прецизна изработка на маската карат някои изследователи да смятат, че 70 дневния срок, който майсторите имат между смъртта на фараона и неговото погребение, не би бил достатъчен за изработката й. По тази причина се допуска, че маската е била предвидена за друг, вероятно за Нефертити, като ранната и неочаквана смърт на фараона е наложила подмяна на картуша с името на владетеля. За сега няма убедителни доказателства в подкрепа на подобно твърдение. 

златната погребална маска от гробницата на фараона Тутанкамон

Забележителна находка е златният трон, на който е изобразен владетелят с неговата любима. 

златният трон от гробницата на фараона Тутанкамон

Кинжалът на фараона

Сред погребалните предмети има и един с наистина необикновен произход. Директно върху мумифицираното тяло на Тутанкамон е поставен железен кинжал с дръжка с планински кристал и изящна златна ножница, украсена с флорални мотиви. Ще кажете „Какво необичайно има в това?“. Като за начало, необичаен е фактът, че египтяните започват да обработват желязото поне два века след смъртта на детето фараон. По-любопитен е въпросът от къде е дошло това желязо. Подсказка откриваме сред йероглифите, които го описват като „желязо от небето“. Анализите показват, че желязото, от което е направено острието е дошло от звездите като небесен дар за фараона. Изследванията разкриват необичайно високо съдържание на никел и кобалт в желязното острие, което се среща единствено в метеоритите, открити в Египет около бреговете на Червено море. Кинжал направен от материал дошъл от звездите е достоен погребален дар за фараон.

кинжалът от гробницата на фараона Тутанкамон, направен от желязо от метеорит
Снимка: Meteoritics and Planetary Science

Саркофазите

Безспорно, най-атрактивната зала е тази със саркофазите. Балсамираното тяло на фараона е положено в четири позлатени ковчега, украсени с животински глави, поставени един в друг като руски матрьошки. Те са съхранявани в други три саркофага. Най-външният е масивен, изработен от червен кварцит и все още се намира в самата гробница в Долината на царете. Тялото на Тутанкамон, заедно със златната маска е поставено в най-малкия от саркофазите. За разлика от другите ковчези, които са изработени от позлатено резбовано дърво, най-вътрешният е направен от 180 кг. масивно злато. 

гробницата на фараона Тутанкамон

Край тялото на фараона, в златно светилище, охранявано от самия бог Анубис, са положени органите на Тутанкамон, съхранявани в алабастров сандък. Край владетеля са погребани и саркофазите с двете му дъщери – едната преждевременно родена в 5-6 месец, а другата починала малко след раждането.

Защо гробницата на Тутанкамон е толкова малка?

Въпреки невероятните съкровища, които Хауърд Картър открива, гробницата на Тутанкамон е твърде скромна за който и да било владетел на Египет. Размерът и стенописите карат археолозите да смятат, че тези, които са подготвяли погребението са бързали. Вероятно гробницата, предназначена за владетеля все още не е била готова към момента на смъртта му, поради което се е наложило да използват тази. Не е имало време и за пищна украса. Традицията повелява стените да са изрисувани със сцени от Амдуат – древноегипетска езотерична книга, съдържаща напътствия и заклинанията, нужни на починалия, за да премине безпроблемно в отвъдното. В погребалната зала на Тутанкамон има само една сцена от свещената книга. 

Прибързаното погребение дава основание на някои археолози да смятат, че всичко това е пряко свързано с узурпирането на трона от страна на царския съветник Ай, тъй като Тутанкамон не оставя свои живи наследници. На един от стенописите в гробницата Ай е изобразен като този, който извършва ритуалното отваряне на устата на починалия владетел. За да му бъде оказана такава чест, това би означавало единствено, че най-вероятно фараонът го е посочил за свой наследник на престола. За да узакони окончателно правото си да управлява Египет, Ай се жени за вдовицата на Тутанкамон. Някои учени допускат дори, че узурпаторът си е присвоил гробницата предназначена за младия фараон, като го е погребал в настоящата. Ай прави всичко възможно Тутанкамон да бъде бързо забравен, но осигурявайки му невзрачна и трудно откриваема гробница, дори не предполага, че ще превърне детето цар в един от най-известните египетски фараони. Едва ли някога ще узнаем всички тайни, погребани в миналото, но е факт, че смъртта на Тутанкамон бележи залеза на XVIII династия за древен Египет.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар