Детски научен център „МУЗЕЙКО“ (София)

Пореден дъждовен уикенд през май и отново провалени мераци да прекараме деня в планината. Децата са съкрушени, а ние трябва бързо да измислим добър алтернативен вариант. Още преди сутрешното кафе да е изстинало, решаваме да се възползваме докато София е все още празна от столичани по празниците и да отскочим до едно любимо място за малчугани – детски научен център Музейко.    

Децата имат потребност да учат чрез игри, експериментиране и изследване на околния свят. Така не само не се убива тяхното вродено естествено любопитство, а и се насърчава стремежа към откривателство и опознаване на заобикалящата ги среда.

На касата ни раздават гривни с баркод, с които освен да преминем през входа, имаме възможност за активиране на различни интерактивни стени с допълнителна информация.

Още с влизането ни посреща дървото на Музейко – огромна и цветна инсталация, която децата могат сами да задвижат и да накарат да свири. Домочадието вече е в еуфория! Толкова странно изглеждащи неща, които те приканват да бъдат изпробвани, а най-хубавото е, че никой не вика след теб да не пипаш. Музейко пленява не само хлапетата, но и възрастните, с интересно поднесената информация и интерактивни забавления.

Пространството е решено на четири етажа. На първото ниво (етаж 0) може да надникнете дълбоко в земните недра. Превърнете се в археолози, хванете четката и открийте древни останки. Или станете палеонтолози и изровете вкаменелости от праисторията.

Надникнете в пещерите и научете за техните обитатели и как се образуват сталактитите. Предизвикайте изригване на вулкан или земетресение. Малчуганите могат да сложат жилетка и предпазна каска и да се превърнат в малки миньори. Под истински микроскоп могат да бъдат разгледани различни образци и скали.

В Строежко малки и големи могат да се отдадат на констриуране на кораби или замъци. Освободете въображението си!

На партерното ниво (етаж 1) най-малките посетители (до 4г.) могат да се забавляват в прекрасно оформен и много цветен детски кът.

Етаж 1 е посветен на света около нас. В момента е представена временна експозиция на тема археологически находки на дъното на Черно море. Чрез очила за виртуална реалност може за миг да се превърнете във водолази и да се гмурнете до морското дъно, където ви очакват останките на стар дървен кораб. Почти можете да го докоснете!

На това ниво, децата могат да научат нови и любопитни факти за живота в градска среда. Интересен симулатор пресъздава различните степени на земетресение и последствията от него. Малките бъдещи архитекти и строители ще се запознаят с различни методи на строителство и строителни материали, ще могат да насочат водата от язовира към града, да захранят сградите с електричество или сами да организират уличния трафик. Винаги съм знаела, че детската енергия е неизчерпаема, но не ми беше хрумвало, че може да я впрегнем и превърнем в електрическа и да използваме за нещо полезно хаоса и шумотевицата, които хлапетата създават.

В отделът, посветен на заобикалящата ни природа, може да погледнете през очите на рибата, орела или скакалеца и да разберете как те виждат света. Запознайте се с камуфлажа при животните или се опитайте да скочите по-далеч от заека или пумата. Можете да се научите да разпознавате различни дървесни видове по листата им и да разчетете миналото им по дървесните кръгове на стеблата им.  

На етаж 2 отправяме поглед към бъдещето на земята и космоса. Пред бъдещите малки учени стоят сложни въпроси за решаване като неравномерното и неразумно разпределяне на храна по света, краят на изкопаемите горива и замяната им с природосъобразни източници на енергия, климатичните промени и развитието на новите технологии. Чрез интерактивен телефон децата научават полезна и любопитна информация за храните, които консумират всекидневно. Могат да посадят своя виртуална реколта плодове и зеленчуци.

Сложете скафандъра, изтегнете се в удобните кресла на совалката и потеглете на междугалактическо пътешествие. Претеглете се на космическия кантар и разберете колко бихте тежали на всяка една планета от Слънчевата система. Установих, че на Венера ще съм с точните килограми и без диета. Ако се имате за сръчни, изпробвайте уменията си като се опитате да съберате проби с механичната ръка на луно/марсохода.

Потренирайте като космонавти или научете как да отгледате растения без гравитация в космическата лаборатория.

Знаете ли, че първата космическа оранжерия на Международната космическа станция е дело на екип от специалисти от БАН, ръководени от проф. Таня Иванова от Института за космически изследвания.

В Планетариума, седнали на възглавници върху пода, може да се насладите на три различни програми – Вълшебните съзвездия, Звезден откривател и Разходка в Слънчевата система, всяка от които по 30 мин. Билети (2 лв.) се купуват допълнително на касата на музея, но ви препоръчвам да го направите още на влизане, тъй като залата е за 15 човека и прожекциите са в конкретни часове и може да се наложи да чакате ненужно. Допълнителна информация за възможните часовете, може да намерите на сайта на Музейко.

На това ниво е и експериментариумът и работилницата за деца над 7 години. На децата беше предложено да участват в уъркшоп за сглобяване на дронове.

Етаж 2 очаква малките градинари с открита покривна градина и амфитеатър. По-смелите могат да се възползват от пъстрата стена за катерене, обезопасена с мека основа.Тук се намира и демонстрационната метеорологична станция.

Уморени от емоции, решихме да се подкрепим в кафетерията на партера. Заведението е на самообслужване, много светло, просторно и приятно за бързо хапване. Може да избирате между различни сандвичи, които се приготвят на място, супи и салати. За пиене, освен обичайните безалкохолни напитки, се предлагат смутита и сок от бъз.

На изхода младите учени и изследователи могат да посетят магазинчето за сувенири и различни интересни и образователни игри.

Музейко предлага организирането на рождени дни и различни научни и творчески работилници.  А ако се чудите какво ще правят наследниците ви (от 7 до 10 г.) през лятната ваканция, екипът на музея предлага лятна академия на български и английски език през месеците юни – август.

Децата имат толкова много енергия и творчески потенциал, затова е хубаво, че има места като Музейко, които да ги откъснат от видеоигрите и да ги потопят в света на науката по забавен и завладяващ начин, който разпалва детското въображението. Както децата, така и ние възрастните, научаваме повече, когато се забавляваме.

  • Официален сайт: http://www.muzeiko.bg
  • Адрес: гр. София, ул. Проф. Боян Каменов 3
  • Време за посещение: 2+ часа
  • Работно време: вторник – неделя 10:00 – 18:00ч.
  • Такса вход: възрастни 15 лв.; деца (2 – 18г.) 10лв.; деца под 2г. и лица с трайни увреждания – безплатно; студенти и пенсионери 9 лв.; семеен билет за четирима – 40лв., семеен билет за трима – 30 лв.; след 16:00ч. входът е 7лв.; предлагат се годишни и сезонни карти
  • Планетариум: вход – 2 лв.; прожекции – от вторник до петък 11:30ч., 12:30ч., 14:00ч., 15:00ч.; събота и неделя (и през ваканциите) 10:30ч., 11:30ч., 12:30ч., 14:00ч., 15:00ч., 16:15ч., 17:15ч.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар