Тракийска гробница Голяма косматка

Безспорно, едно от най-значимите открития в Долината на тракийските царе, е гробницата на владетеля на Одриското царство – Севт III (330 – 300г. пр.Хр.), една от най-големите в Тракия. Тя се намира на 10 км от одриската столица Севтополис, основана от владетеля около 320г. пр. Хр.

Голямата Косматка е открита на 1 км. южно от гр. Шипка през 2004г., по време на разкопки на ТЕМП (Траколожка експедиция за могилни проучвания), ръководени от  археолога Георги Китов.

Могилата е била изградена през V в. пр. Хр., първоначално като храм, в който са се изпълнявали орфически ритуали от тракийските жреци. Храмът се е състоял от представителна фасада и три помещения. Необичайно дългият дромос с дължина от 13м, с изградени каменни стени и дървен покрив, води до първото помещение с правоъгълна форма с двускато покритие и под покрит с каменни плочи. По време на разкопките, на това място, е открито жертвоприношение на кон, целящо да се осигури безпрепятственото преминаване на душата на погребания в отвъдния свят. При затварянето на гробницата дромосът е опожарен и запълнен със свлеклия се могилен насип. Между първите две камери има двукрила мраморна врата с образите на Хелиос и Горгона Медуза. Второто помещение е с кръгла  форма, покрита с купол и под от каменни плочи. Изградено е от отделни гранитни блокове, скрепени с железни скоби, залети с олово. От него се влиза в последната саркофагоподобна камера, изработена от гранитен блок с тегло 60 тона и покрита от втори монолитен блок. В нея е изсечено погребално ложе и маса.

В началото на III в. пр. Хр. в храма е извършено ритуално погребение на тракийски аристократ, с което сградата променя функцията си, превръщайки се в негова гробница.

За археолозите е изключителна рядкост да открият неограбена тракийска гробница. За щастие, Голямата Косматка е запазила изключително богат инвентар от лични вещи и гробни дарове – златен погребален венец с дъбови листа,  златен киликс (античен съд за вино с формата на чаша и две хоризонтални странични дръжки), златна конска амуниция, сребърна кутийка с формата на мида, златна апликация с глава на лъв, бронзов шлем със сребърна пластика на челото и надпис Севт, два бронзови наколенника с женски глави, меч, ножница със златни апликации, ножче със златна дръжка, сребърна фиала (ниска чаша, използвана за жертвоприношения), амфори и различни съдове. Тъй като в гробницата не са открити останки от тяло, предполага се, че погребението е извършено чрез трупоизгаряне.

Гробницата е ценно археологическо откритие и поради факта, че е предполагаемият последен дом на владетеля на Одриското царство – Севт III (330 – 300г. пр.Хр.). Учените съдят за това по надписите “Севт” върху три от намерените предмети – бронзовия шлем, фиалата и сребърната каничка. В Голямата Косматка са открити и три бронзови монети на владетеля.

Photo credit: bg.wikipedia.org

На 7 метра южно от входа е разкопана ритуално заровена бронзова глава на мъж с гъста къдрава коса, брада и мустаци. Очите са изработени от полускъпоценни камъни. Предполага се, че същата изобразява Севт III, поради приликата му с образа върху монетите на този тракийски владетел. Понастоящем находката се съхранява в Трезора на Националния археологически музей в гр. София.

В Голямата Косматка ще ви въведе компетентен екскурзовод, който ще ви разкаже интересни неща за погребалните обичаи на траките, за владетеля Севт III и Одриското царство и ще отговори на всичките ви въпроси, които неминуемо ще възникнат, потапяйки се в света на древните траки.

  • Адрес: на 1 км. южно от гр. Шипка
  • Време за разглеждане: 30 мин
  • Работно време: всеки ден от 9:00 до 17:00ч.
  • Такса вход: възрастни – 6 лв.; ученици и студенти –  2 лв.; деца под 7г. – безплатно
  • Всеки последен понеделник на месеца входът е безплатен

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар