От Бистрица до Железница по панорамна алея „Галунка“

Точно наваля пресен и пухкав сняг и обявиха студ и жълт код за цялата страна. Не можах да разбера добре призива по новините, гласящ “Стойте си вкъщи!”. Преценихме, че това е перфектна възможност за лежерна снежна разходка по някоя от популярните пътеки около София, които при “хубаво” време няма шанс да посетим, защото гъмжат от народ. Семейният съвет единодушно заложи на панорамната алея между с. Бистрица и с. Железница, носеща благозвучното име Галунка. 

Къде се намира?

По пътеката може да се тръгне, както от с. Бистрица, така и от с. Железница. Избрахме първия вариант, защото ни се стори по-удобен с кола. Алеята започва в края на ул. Стефан Стамболов след последните къщи на в.з. Бистрица. На място има обособен безплатен паркинг.

Трасето е с дължина 4300м. и е съвсем равно, като на разходка в парка. Липсата на денивелация е дало на пътеката и неофициалното име “пенсионерската”. -8 градуса не ни трогнаха изобщо. Седмица, две по-рано карахме ски на -15. Тотална прелест беше наоколо! Светът, притихнал под пухкав пресен сняг, този ден изглеждаше почти съвършен! 

Някой вече беше минал преди нас по пресния сняг, но децата се забавляваха да бият собствена пъртина. Срещахме само единични хора по пътя. Жълтият код, подозирам, беше обявен за тези, тръгнали в зимната планина по дънки и маратонки. Неадекватността, съм убедена, че може да убие всяко удоволствие.

По панорамната алея гората е смесена. Редуваха се оголени дървета с високи зелени борове, достолепно протегнали се към небето. На места, клоните бяха натежали над пътеката и образуваха красиви арки. На много места има дървени масички и пейки, които сега едва се подаваха изпод снега. По-късно разбрах, че същите са изградени по самоинициативата на дядо Тане и баба Галунка, които са решили да решат проблема с липсата на места за отдих по маршрута. Баба Галунка вече не е между живите, но алеята днес носи нейното име.

Край пътеката по дърветата има поставени табели с различни мъдри мисли. Планински потоци пресичат алеята на няколко места и се минава по малки мостчета над тях.

През повечето време, по панорамната алея бяхме само ние и премръзналите пилета. Предвидливо бяхме взели със себе си храна за птици и дадохме на децата  да разхвърлят семената наоколо. 

Полезна информация:

Как да стигнете:

Има две опции за начало на маршрута: 

  • От с. Бистрица – в края на ул. Стефан Стамболов след последните къщи на в.з. Бистрица. На място има обособен безплатен паркинг, затова, ако сте със собствен автомобил, ви препоръчвам този вариант;
  • От с. Железница –  ако ще използвате градски транспорт, това е по-удачния за вас вариант, тъй като алеята започва близо до спирка “Анева чешма”, където спират автобуси 69, 70 и 98;

Ниво на трудност:

Панорамна алея “Галунка” е изключително лека, подходяща за всички възрасти;  

Необходимо време:

Около 1 час и 30 мин в едната посока;

Идея: От панорамната алея може да се продължи към Симеоновските езера и кв. Бояна;

Съвет: Ако не обичате навалица, е добре да имате предвид, че през лятото тук е истинска магистрала. Но когато падне хубав сняг, мястото е перфектно за лежерна разходка сред красивата снежна гора.

Внимание: Маршрутът е споделен между пешеходни туристи и колоездачи, затова през топлите месеци внимавайте с преминаващите наоколо велосипеди!

Още маршрути на Витоша може да видите ТУК.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар