Кан – златни палми, яхти и лукс

Покрай целия шум около 72-рите филмови награди в Кан тази седмица, ме споходиха спомени от нашето посещение в европейската столица на киното и реших да ви предложа една кратка фоторазходка. Преди няколко години, по стечение на обстоятелствата, вместо в Ница, както беше по план, пътят ни отведе в малкото курортно градче Кан на Френската Ривиера. Градът не е голям, с едва 70 хил жители и може да се разгледа за ден.

Обиколката ни започна от пристанището, където се поклащат голям брой белеещи под слънцето луксозни яхти. След лежерна разходка по крайбрежния булевард Le Croisette се насладихме на ароматно кафе и френски кроасан в кокетно заведения край морето. Едно градче с палми, златист пясък, впечатляващи хотели с лъскави возила отпред и модни бутици! Над града се издига хълмът Le Suquet, до който ние лично се качихме пеша (за по-мързеливите има и туристическо влакче). Тук може да се разгледа етнографския музей или човек просто да се наслади на прекрасните панорамни гледки.

Нямаше как да посетим града без да отделим малко време на прословутия Фестивален комплекс, където се връчват едни от най-престижните награди в света на киното. Първото издание на кинофестивала в Кан е проведено на 1 септември 1939г. От тогава отличията се присъждат всяка година през месец май, с изключение на мрачните години на Втората световна война. Лично аз очаквах Фестивалната палата да е малко по-впечатляваща и звездна, но все пак не пропуснах да мина по червения килим и да се увековеча за поколенията.

На Алеята на славата, отпечатъци от своите ръце са оставили много знаменитости като Анджелина Джоли, Мег Райън, Силвестър Сталоун, Джоди Фостър и др.

На тръгване минахме покрай плажа и запретнахме крачоли, за да усетим за последно златистия пясък между пръстите на краката си и да нагазим поне за малко в морето.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар