Всичко, което трябва да знаете за Фарьорските острови

Завръщайки се от Фарьорските острови, с изненада констатирах, че повечето хора дори нямат представа къде се намират те. Все ме питаха защо нямам тен и си представяха, че съм прекарала почивката си под палмите на някой екзотичен плаж. 

Къде се намират Фарьорските острови?

Убедена съм, че хората, които обичат северните дестинации вече знаят, че Фарьорските острови са архипелаг, състоящ се от общо 18 острова с вулканичен произход, намиращи се в триъгълника между Норвегия, Исландия и Шотландия. Шепа северна красота, стремително изправила се насред Атлантика.

Обща информация:

Фарьорските острови

Столица: Торсхавн, намираща се на остров Стреймой (Streymoy);

Територия на архипелага: 1,399 km2 

Форма на управление: парламентарна конституционна монархия, автономна територия на Дания от 1 април 1948г.

Летища: ​​Единственото международно летище се намира на остров Вагар (Vágar).

Население: около 50 000 души (при над 100,000 овце). 

Религия: християнство

Език: Датски и фарьорски език

Валута: фарьорска крона (DKK)

Визи: Макар Фарьорските острови да не е част от Европейския съюз, визи за български граждани не са необходими.

Кратка история на Фарьорските острови

Първите заселници на Фарьорските острови са ирландски монаси. Едва след тях, през 9 век пристигат и първите викинги. Те основават в Торсхавн един от най-старите действащи парламенти в света – Løgting-ът. По брой години съществуване го конкурират единствено Þingvellir в Исландия и Tynwald Hill в Тhe Isle of Man. 

Епохата на викингите приключва през 1035г., когато Фарьорските острови стават част от Кралство Норвегия. Норвежката корона установява кралски търговски монопол като местните продукти се изкупуват на безценица, а стоките, които пристигат в архипелага са ограничени и скъпи. През 1814 г. Договорът от Кил прехвърля Норвегия на Швеция, а Дания си запазва Фарьорските острови, Гренландия и Исландия. Така в периода 1816г. – 1851г. Løgting-ът е разпуснат, а архипелагът се управлява като обикновен датски окръг. Едва през 1856г. Търговският монопол е премахнат и Фарьорските острови се отварят за свободната световна търговия като модерна риболовна нация със собствен риболовен флот. 

След нацисткото нахлуване в Дания на 9 април 1940г., архипелагът е окупиран от британците. Те построяват във Вагар единственото летище на островите. През 1948г. архипелагът получава статут на автономна датска територия и право на самоуправление. Така през 1973г. Фарьорските острови отказват да станат част от Европейския съюз заедно с Дания. 

Как се стига до Фарьорските острови?

Със самолет

Оптималният вариант да стигнете от България до там е с полет от Копенхаген. 

Фарьорските острови

Фарьорските острови са автономна датска територия и дори имат собствена национална авиокомпания – Atlantic Airways. Редовни полети до малкото международно летище на остров Вагар (Vágar) се осъществяват до Рейкявик и Копенхаген (за около 2 часа). Може да проверите за полети и от Париж, Единбург, Осло, Берген или Лондон. 

С ферибот

Фериботите винаги са вариант, когато сте се насочили към дестинация, която се намира насред морето, но много по-бавен. Според мен не си струва да си губите от времето за почивка. Ферибот може да вземете от Hirtshals (Дания) до столицата на Фарьорските острови Торсхавн. Информация за разписание и цени на билетите може да откриете на сайта на Smyril Line.

Фарьорските острови, ферибот

Как да стигнете от летището до столицата Торсхавн?

Международното летище се намира на остров Вагар, а повечето туристи избират да отседнат в столицата Торсхавн, която се намира на съседния остров Стреймой. И, естествено, се появява логичният въпрос как да стигнете до там? Вариантите ви са няколко: 

С кола

Най-добрият начин да обиколите Фарьорските острови е с кола под наем. Ако и без това възнамерявате да наемете такава, съветвам ви да го направите още на летището и да си решите всички въпроси с придвижването. Двата острова са свързани с платен подводен тунел, а разстоянието ще ви отнеме около 40 мин.

Идея: Само на 15 мин. от летището се намира емблематичният водопад Múlafossur.

Gásadalur, Гасадалур, водопада Mulafossur, Vagar, Faroe Islands, Фарьорски острови, Вагар

С автобус

За да се придвижите до Торсхавн, може да използвате и междуградските автобуси, но винаги предварително проверявайте тяхното разписание. Пътят ще ви отнеме около 55 мин. От информационния център на летището може да си вземете карта за публичния транспорт на Фарьорските острови (не важи за ферибота до Микинес) за 4 или 7 дни или да си платите за еднократен билет направо на шофьора в автобуса. 

С такси

Винаги може да си вземете такси от летището. До столицата пътят ще ви отнеме 40 мин. и ще ви струва около 33 евро (към 2023г.). 

На автостоп

Предвид ниското ниво на престъпност, винаги може да помолите някой местен да ви качи в колата си. Тук уловката е дали ще срещнете изобщо някой.

Кола под наем

Най-добрият начин да разгледате Фарьорските острови е с кола под наем, която може да вземете още от летището. Оперират различни компании, ние използвахме rentyourcar.fo. 

Фарьорските острови, бензиностанции

Ето още няколко съвета:

  • На Фарьорските острови се шофира единствено по добре асфалтирани пътища, затова всякакъв лек автомобил би ви свършил работа. Наемането на SUV е по-скоро за ваше удобство, но не и необходимост. Цените варират между 600 и 1100 DKK (към 2023г.), в зависимост от конкретния модел.
  • Може да добавите допълнителна застраховка, за да намалите самоучастието си при настъпване на евентуална злополука. 
  • За втори шофьор се плаща допълнително.
  • Снимайте колата обстойно при получаването, както и при предаването.
  • Препоръчвам ви да наемете вашият автомобил предварително онлайн, особено ако посещавате островите в топ сезона.
  • За лица над 75г. възраст е необходимо шофьорската книжка да е подновена през последните 5 г., а за тези над 80г. – през последните 2г. 

Шофиране

Фарьорските острови имат над 600 км. добре асфалтирани пътища. С кола може да стигнете до следните острови: Стреймой, Ейстурой, Вагар,Садурой (чрез ферибота SMYRIL), Сандой (чрез ферибота TEISTIN), Бордой, Куной, Калсой (чрез ферибота SAM).

За да шофирате на Фарьорските острови трябва да знаете следните неща:

  • Ще ви е необходима валидна шофьорска книжка, в която имената ви са записани и на латиница. 
  • Пътищата са асфалтови в добро състояние, с дясно движение. Там където пътят/тунелът е еднолентов, ясно е обозначено кой преминава с предимство.
  • Скоростта в населени места е 50 км/ч, а извън тях – 80 км/ч. (освен ако няма изрични ограничения).
  • Офроудът извън официалната пътна инфраструктура е абсолютно забранен;
  • Вятърът на Фарьорските острови понякога е много силен (обикновено през зимата) и съществува реална опасност да обърне вратата на колата ви. Затова внимателно планирайте посоката на паркиране и дръжте здраво вратите при слизане.
  • Светлините на автомобила ви трябва да са включени дори и през деня.
  • За деца под 135 см. е необходимо столче за кола.
  • Коланите са задължителни за всички пътници.

При нужда, националният спешен телефон е 112.

Идея: Ако не желаете да шофирате на Фарьорските острови, може да отседнете в столицата Торсхавн и да използвате организирани дневни екскурзии, за да разгледате архипелага.

Бензиностанции

Бензиностанции, на практика, има навсякъде в радиус от 15 км. Ще ги познаете по големите надписи EFFO или MAGN. Ако, така или иначе, сте отседнали в столицата, може да сте спокойни, че винаги ще има къде да заредите колата си. Бензиностанциите понякога са и единствения ви шанс да си купите храна.

Фарьорските острови, бензиностанции, кола под наем

Фериботи

За да достигнете до някои от островите на архипелага може би ще ви се наложи да използвате ферибот (например до Калсой). На някои от тях може да се качите с автомобила си, но до Микинес ще трябва да разчитате единствено на краката си. Най-добре си вземете предварително билети онлайн

Съвет: За ферибота до остров Калсой гледайте да сте на опашката на пристанището час преди качването, защото на корабчето се побират около 12 автомобила, а може да има камиони или местни (те винаги са с предимство).

Хеликоптер

Сега ще ви изненадам, но на Фарьорските острови хеликоптерът е част от публичния транспорт и начин да се придвижите от един остров до друг. При това на нормални цени. Единствено трябва да имате предвид, че може да използвате хеликоптера само в едната посока (за деня) и трябва внимателно да планирате връщането си. Ние имахме билети за Микинес и планирахме да се върнем с ферибота, който през цялата седмица беше отменян ден след ден.

Тунелите на Фарьорските острови

Архипелагът се състои от общо 18 острова. Отделно, стръмният на места терен, обуславя нуждата от построяването на над 20 тунела. Някои от тях са еднолентови и са единствената връзка на някое населено място с цивилизацията, докато други са истински модерни инженерни конструкции.

На Фарьорските острови (за сега) има три подводни платени тунела. Vágatunnilin свързва Вагар с остров Стреймой, а Norðoyatunnilin – Ейстурой с Бордой. Най-атрактивен е Eysturoyartunnilin, който ще ви изненада с първото подводно кръгово в света. Той свързва Стреймой с Ейстурой. Навсякъде има камери, така че няма да ви се размине да минете безплатно. Може да платите онлайн на сайта, а ако сте с кола под наем, таксите ще ви бъдат начислени директно по сметката.

Подходящ сезон

Топ сезон, с най-много слънце и най-малко валежи, са месеците юли и август. Предимствата са дългите дни, благоприятното време и искрящо зелените пейзажи. Но пък тогава цените са най-високи.

Саксун, Фарьорски острови

Пролетта и есента са до някъде компромисен вариант. Ще има по-малко туристи, цените ще са по-приемливи, но рискувате с повече валежи.

Фарьорски острови

Зимният сезон по тези географски ширини привлича заради “северното сияние” (Aurora Borealis). Заради топлото океанско течение Гълфстрийм средните зимни температури обикновено са положителни. Но се пригответе за неприятни ветрове. През зимата някои обекти и фериботи не работят.

Подходяща екипировка

Времето на Фарьорските острови е невероятно динамично. Дори през лятото, в рамките на деня може да преминете през всички сезони и след късия ръкав да търсите зимна шапка. Затова ви препоръчвам да се обличате на леъри, за да може лесно да адаптирате облеклото според нуждите си. За разходки сред природата най-добре заложете на туристически дрехи и обувки, защото ще ви е максимално комфортно. Винаги имайте в себе си бутилка с вода и нещо за хапване.

Най-добре не пропускайте ветроустойчивите и водонепропускливи дрехи и обувки. Заради силния вятър, по-добре забравете за чадъра и си носете дъждобран. А през лятото не забравяйте слънчевите очила и зимната шапка!

Имайте предвид, че с изключение на летните месеци се стъмва рано, а извън населените места е тотален мрак, затова имайте под ръка фенерче или челник.

Места за настаняване

Ако посещавате островите през топ сезона, ви препоръчвам да направите резервация за мястото, където смятате да отседнете, колкото се може по-рано. Повечето хора предпочитат да отседнат в хотел или апартамент в столицата Торсхавн. Градът разполага с варианти за всеки джоб, дори четири и петзвездни хотели. 

Полезно: Няколко идеи от мен за места за настаняване в столицата Торсхавн: Hotel BrandanHilton Garden InnBroncks Apartment 1Nordic HouseGreat 3 BR Loft Apt.

Валута и плащания

Официалната парична единица на острова е фарьорската крона (DKK). Навсякъде може да се плаща с карти, затова не е необходимо да носите много пари в брой. В големите населени места има и банкомати. 

Колко е скъпо на Фарьорските острови?

Често ме питат “Скъпо ли е на Фарьорските острови?”. Коректният отговор би бил “Зависи с какво сравнявате”. По-евтино е от Исландия, но цените са над средния европейски стандарт. Цените може да следите ТУК.

Фарьорските острови

Дронове

Забранено е използването на дронове над населените места и главни пътни артерии. Уверете се, че сте на повече от 150м от подобни обекти. Забранено е и използването на дронове на летището в радиус от 5 км. 

Мобилни услуги

Макар Фарьорските острови да са официално част от Дания, архипелагът не е част от Европейския съюз. Удобен вариант е да си наемете мобилно устройство (hot spot) oще от летището заедно с колата (валидно към 2022г.).

Съвети за безопасност

И за финал, няколко съвета за безопасност, макар Фарьорските острови да са една от най-безопасните дестинации в света от гледна точка на престъпността. Хората тук все още не заключват домовете и колите си. Основните ви врагове на архипелага са времето и … овцете. Да, с последните трябва да сте изключително внимателни, защото са чести причинители на ПТП-та. Дори когато ви виждат, че се задавате отдалеч, нямате гаранция, че в последния момент пухкавите четириноги няма да решат да пресичат изскачайки пред колата ви. И често го правят много пъргаво и изненадващо за шофьорите.

Препоръчва се преди да тръгнете на преход да уведомите някого какви са плановете ви. Ако няма кого, може да попълните специална бланка Safe travel, която ще откриете на летището или на рецепцията на хотела си, и да я оставите на предното стъкло на колата преди да слезете от нея. 

Винаги проверявайте прогнозата за времето и бъдете адекватно екипирани и готови за всякакви изненади. 

Желателно е да не тръгвате съвсем сами, а да сте поне двама души.

Не се приближавайте до ръба на скалите. Често са отвесни и много високи, а вятърът е силен и на моменти непредвидим. 

Придържайте се към обособените пътеки и се съобразявайте с поставените ограждения. Не са случайни.

По пътя ще видите пирамиди от натрупани камъни. Изградени са от местните с цел по-добра ориентация. Не правете свои, нито разрушавайте наличните.

Още статии за Фарьорските острови може да откриете ТУК.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар