Винарска изба „Вила Мелник – вино, слънце и традиции

С радост приех поканата на Милица Зикатанова да гостуваме на Вила Мелник в с. Хърсово (Мелнишко) и да участваме в организирания от тях тур и дегустация на вино. До този момент познавах единствено серията Aplauz на винарната (което по-късно осъзнах, че е голям пропуск от моя страна). През 2020г. Вила Мелник са включени в Топ 50 на най-добрите винарни в света, което предвещаваше преживяване на истински високо ниво.

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

И така, понесохме се към Югозападна България. Регионът от край време е известен с винопроизводството си. Тук се отглеждат и уникални местни сортове грозде като Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Мелник 1300, Керацуда, Мелнишки рубин, Сандански мискет. 

По пътя се редуваха прилежно подредени лозя и свежо зелени полета с прелитащи над тях щъркели. На хоризонта все още белееха заснежените върхове на планината, сякаш свенливо докосващи ясното синьо небе. Едва бяхме излезли от с. Хърсово и пред нас се разляха лозовите масиви на Вила Мелник с кацналата бяла триетажна сграда на върха на хълма. 

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Посрещна ни майката на Милица, Любка Зикатанова, която ни поведе на тур, обещаващ да ни разкрие тайните на винификацията. Още на входа бяхме възхитени от своеобразната стена на славата, покрита с безброй дипломи, грамоти и награди, с които е удостоена Вила Мелник.

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

История и мисия на Вила Мелник

Преди повече от 20 години Вила Мелник е била само съкровенна мечта за семейство Зикатанови. През 2003-2004г. малко по малко започват да създават с много вяра и оптимизъм своите лозови масиви. За да гарантират систематично високо качество на крайния продукт, те отварят винарната едва през 2013г. Днес голяма част от продукцията им е отличена с най-високи отличия у нас и по света. 

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Любопитно: Преди години, когато семейство Зикатанови са създавали лозовия масив, на мястото имало голям широк път. Тогава агрономът препоръчал да го стеснят, защото не е нужен с тези размери за тракторите. Никола Зикатанов категорично отказал. Пророчески предрекъл, че някой ден ще е нужен за хората и чужденците, които ще идват към винарната. Тогава тази идеята все още не звучала съвсем реалистично, но днес е факт, че тук се стичат гости от цял свят.

Изключително бях впечатлена от мисията на винарната. Сем. Зикатанови са изцяло отдадени на идеята да популяризират у нас и по света местните винени сортове, запазена марка на Мелнишкия регион. 

Пътят от лехата до бутилката

Вила Мелник притежават около 300 декара лозови масиви и съвременно оборудвана винарна, способна да превърне над 200т. грозде годишно в първокачествено вино. Виненият поток тук преминава вертикално през трите нива на сградата, като 80% от него се случва единствено благодарение на гравитацията. И както поясни нашата любезна домакиня, виното не трябва да се стресира, с него човек трябва да се отнася нежно. Винарната притежава и специална мембранна преса, която позволява изцеждането на гроздовите зърна без да се нарушава целостта на семките, в които се съдържат т.нар. “лоши танини”.

Във Вила Мелник от джибрите не се произвежда евтино и нискокачествено вино. Те се компостират и с тях се наторяват лозовите масиви. Разходихме се измежду внушителните по обем съдове за ферментация. Надникнахме в кабинета на технолога и разгледахме поточната линия за бутилиране с капацитет 600 бутилки на час. По един много увлекателен начин ни беше разкрита магията, по която се сътворява истинското хубаво вино на Вила Мелник. 

Любопитно: Знаете ли, че при производството на бяло вино, за ферментация остава само сокът на гроздето. А за направата на червено вино е нужно ципите на гроздовите зърна да бъдат оставени известно време при сока, за да се извлекат нужните танини и цвят. Затова и белите вина притежават по-лек и елегантен аромат.

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Когато Любка Зикатанова разказваше за процеса на създаване на виното, говореше за него като за жив организъм със собствена душа и характер. Тогава усетих, че не си говорим за тривиално производство на търговски продукт, а за изкуство и истинско сътворение. Повече от очевидно е, защо виното е напитката на боговете!

Избата на Вила Мелник

И ето, че настъпи моментът, в който ни позволиха да надникнем в трезора на винарната – нейната изба. По традиционен за региона начин тя е изкопана в самия пясъчен хълм. Този метод гарантира относително постоянна влага и температура – перфектните условия за правилното и успешно съзряване на виното. Покрай стените бяха подредени български и френски дъбови бъчви, а в много от нишите на тунелите отлежаваха бутилки, отдавна чакащи своя специален повод.  

Любопитно: Знаете ли, че смесването на бяло и червено вино не е истинско розе? То се произвежда само от червени сортове грозде. За разлика от червеното вино, при розето сокът престоява относително малко време с ципите на плода, за да се извлече от тях нужния цвят и аромат. Розе може да се приготви и чрез т.нар. метод “кръвопускане”. В този случай, при производството на червено вино, част от сокът се изтегля докато е все още розов, за да бъде превърнат в розе. Останалата с ципите на плода част, ще се превърне в едно по-концентрирано и наситено като вкус червено вино.

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Винена дегустация

Дойде време и за най-приятната част от нашия винен тур – дегустацията. Настанихме се в двора, под дебелата сянка на тентата. Нямаше и помен от забързания ритъм на града, от който излязохме няколко часа по-рано. Дружелюбни котараци лентяйстваха наоколо, а докъдето погледът ни стигаше, се простираха лозята.  

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Из учебника по енология

Нашата домакиня възбуди веднага любопитството ни с чудатия учебник по енология. Вътре бяха подредени малки стъкленици с всевъзможни аромати, залегнали във винопроизводството. Бяхме провокирани да разпознаем някои от тях и се оказа, че имаме данни поне за сомелиери. Споменът за сладко от бели череши се примеси с цитруси, дъх на кожа, опушен дъб и къпини. Разгадавахме един по един мистериозните аромати и след това ги преоткривахме в чашата с вино.

Белите вина на Вила Мелник

На дегустацията усетихме колко любов и отношение има във всяка една бутилка, която ни представиха. Започнахме с белите вина и по-точно с Керацуда – един позабравен местен сорт, отличаващ се с по-ниска киселинност и по-приглушени аромати. След него, на сцената излезе купажното вино Bergulé (реколта 2019г.), произведено от френския сорт вионие и шардоне и с основание наградено с двоен златен медал от престижното японско състезание Sakura Japan Women’s Wine Awards. Останахме очаровани от богатия и пищен плодов аромат на Aplauz шардоне, отлежавало три месеца във френска дъбова бъчва

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Поредната изненада на Вила Мелник дойде от бутилка оранжево вино. По своята същност, това е вид бяло вино, произведено по технологията на червеното. Както вече споменах по-горе, ципите на гроздовите зърна не участват във ферментацията на бялото вино. В този случай обаче, те са оставени да наситят цвета и аромата на гроздовата напитка. В резултат се получава приятната комбинация от ефирността и плодовите акценти на бялото вино, обогатени с леката стипчивост на червените вина. 

Червените вина на Вила Мелник

Настъпи време и за гордостта на Вила Мелник – нейните фантастични червени вина. Отворихме бутилка Villa Melnik, Широка мелнишка лоза, от серията редки сортове. Към момента има произведени само 1200 бутилки от него. За момента това вино е един вид експериментално. Лозите са отгледани, по традиционния в миналото за нашите земи начин, а именно като храст, без да бъде подрязано и оформено във височина. Това позволява гроздовете да стоят по-близо до земята и специфичната за региона почва да продължи да отдава от топлината си и през нощта. В резултат се е получило едно вълшебно червено вино с елегантен цвят, приятна сладост и липса на тръпчивост. 

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

На масата се появи Aplauz, Каберне совиньон – международен златен медалист, което от 2013г. насам печели заслужено първото място. С плътен червен цвят и очарователен черешов аромат, веднага стана едно от любимите ми вина на Вила Мелник. 

Опитахме с удоволствие и Aplauz, Мерло, премиум резерва и Bergulé, Пино ноар и ШМЛ. Личи си колко сърце е вложено във всяка една бутилка.

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Черешката на тортата дойде с малка бутилка Sweet Wine, подходяща за съчетание с десерти или като диджестив. Виното е направено от късно набрано грозде от местния сорт Мелник 55. Преди да бъде обработено, то се разстила и се оставя за 2-3 седмици да засъхне, с цел концентрация на сладостта. Верни на високото качество, което предлагат, семейство Зикатанови не използват добавена захар и други нетипични за виното добавки, за постигането на търсения превъзходен краен резултат.

Докато слушах всички истории и отпивах от чашата с вино, усетих, че това, което се случва във Вила Мелник не е просто бизнес. Това е мисия, следвана със сърце и мисъл за общността. И според мен, успешно се справят в стремежа си да съхранят и популяризират местните винени сортове грозде и целия Мелнишки регион. Семейство Зикатанови бяха истинско вдъхновение за мен. Добър пример за това, как с отдаденост, знания и много любов, се прави устойчив и модерен бизнес в България, вплетен с родните традиции във винопроизводството.

Винарска изба Вила Мелник - вино, слънце и традиции

Часовете се изнизаха неусетно. Цяла енциклопедия се оказа нашата сладкодумна домакиня Любка Зикатанова. Едва ли с думи мога да ви предам всичко, което се усеща със сърцето, но ако пътят някога ви отведе към Мелник, непременно наминете покрай винарната, където ще ви посрещнат с чаша първокласно българско вино! 

Полезна информация:

Къде се намира винарска изба Вила Мелник:

Винарната ще откриете в края на с. Хърсово, Мелнишко;

GPS координати: 41°28’25” N 23°23’19” E

Официален сайт и онлай магазин:

Цялата палитра вина на Вила Мелник може да откриете ТУК.

Контакти: 

+359 884 840320; +359 888 007266;

Обектът е оборудван с красив стъклен асансьор и е пригоден за посещение и от хора в неравностойно помещение. 

Забележителности наоколо:

  • Роженски манастир;
  • гр. Мелник;
  • Екопътека Мелник – Роженския манастир с мелнишките пирамиди;
  • Рупите и къщата на Ванга;

*Тази статия е част от колаборацията ми с различни търговски партньори, но отразява искрените ми впечатления от преживяното.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар