Семеен уикенд в хотел Маунтин Лейк и разходка до Смолянски езера

След цялата плажна глъчка напоследък, с радост гостувахме на хотел Маунтин Лейк и прекарахме един лежерен семеен уикенд сред прохладата на любимите ни Родопи. Метнахме куфарите в колата и поехме по елегантно виещия се планински път в посока Смолян. Поне два пъти годишно посещаваме района на Пампорово и всеки път откриваме нещо ново и интересно да разгледаме. Точно след 3 часа бяхме в уютното лоби на хотел Маунтин Лейк, където ни посрещнаха любезно и с типичната за Родопите гостоприемност. Веднага усетихме във въздуха познатия аромат на борови иглички и смола и се почувствахме като у дома си.

Екопътека Трите смолянски езера, Родопи, Тревистото езеро

Хотел Маунтин Лейк (Mountain Lake Hotel)

За комплекса

Хотел Маунтин Лейк, Родопи

Хотел Маунтин Лейк е разположен на 1500 мнв, на южния склон на връх Снежанка. На площ от 12 декара са разпръснати множество симпатични триетажни вили в родопски стил, като между тях е оставено достатъчно свободно зелено пространство за релакс и игри сред природата. Гостите на хотела могат да избират измежду единични и двойни стаи, едноспални и двуспални апартаменти и мезонети. 

Хотел Маунтин Лейк, Родопи

Добре известен факт е, че гъстата иглолистна гора в района произвежда фитонциди, които правят въздуха особено здравословен за хора, страдащи от алергии и хронични заболявания на горно-дихателните пътища. Изключително високата му отрицателна йонизация го прави един от най-лечебните в света, благоприятстващ общото оздравяване и подобряващ състоянието на дихателната и централната нервна система. Затова със семейството ми често отскачаме до района на Смолян и особено зимата предпочитаме да сме по ски пистите отколкото пред лекарския кабинет.

Настаниха ни в елегантен и напълно реновиран мезонет с хол и две спални разположени на горния етаж. Веднага се впечатлихме от красивите ретро фотографии по стените и арт детайлите в интериора на апартамента. Високо оцених и кафемашината оставена на наше разположение и широката мебелирана тераса, от която се наслаждавахме на планинския пейзаж.

Ресторантът и градината

Закритият ресторант на хотел Маунтин Лейк разполага с 90 места, а интериорът му е решен в стилистиката на стара градска къща, украсена с етно елементи, старинни предмети и пушки по стените. А родопските гозби, както и сами бихте се досетите са неприлично вкусни, приготвени от пресни продукти от местни производители. 

Хотел Маунтин Лейк, Родопи

В двора открихме летен бар с шатра и маси на открито, барбекю със зидана камина. За наш късмет всяка събота от 13:30ч. до края на септември (или докато времето позволява) в градината на хотел Маунтин Лейк се приготвя сочно агнешко чеверме, разлива се руйно вино под звуците на родопски песни и сред прохладата на планината. Има някаква особена магия в родопската песен и гайда, която никога не те оставя равнодушен. Екне ли музиката, оглася сякаш цялата планина, кожата ти настръхва, душата ти притихва и очите се навлажняват. Като река от емоции се вие и извива, а гората я подема и я отнася надалеч!  

Хотел Маунтин Лейк, Родопи
Хотел Маунтин Лейк, Родопи

Комплекс Маунтин Лейк прилича на добре озеленен родопски оазис, с малко езерце и водоскок, шадраван и пръснати наоколо шезлонги за слънчеви бани. Някак неусетно градският стрес се изпарява и отстъпва ред пълната хармония и релакс.

Беше помислено и за хлапетата, защото освен вътрешния детски кът в двора имаха на разположение баскетболен кош, бадминтон, футбол на малки вратички, люлка, батут и пързалка. А там под елите, застанала на един крак, ги очакваше и дървената къщичка на баба Яга. 

Хотел Маунтин Лейк, Родопи

От двора на хотела тръгва и кратка пътека, която ни отведе до скътаното сред смърчовата гора езеро Лагера. 

Езеро Лагера, Смолянски езера, Родопи

Спа зона и басейн

Предиобедните часове прекарахме в СПА зоната на хотел Маунтин Лейк. Децата изразходиха цялата си излишна енергия в закрития басейн, който за наша изненада беше изцяло на наше разположение. За по-малките има отделна по-плитка зона.

Някои от нас не пропуснаха и релакс зоната. Комплексът разполага с финландска сауна, римска парна баня, арома парна баня и инфраред сауна. Високата температура и влага помагат за естественото изхвърляне на натрупаните в тялото токсини и имат детоксикиращ и антистресов ефект върху организма. Приключенският душ и студеното ведро ще засилят кръвообращението и ще тонизират ефективно нервната ви система. За съжаление не успяхме да се възползваме от студиото за масаж, но ще го оставим за следващия път.

Екопътека Трите смолянски езера

Посещението ни в Родопите нямаше да е съвсем пълноценно, ако не бяхме включили в програмата и някоя от великолепните екопътеки на Родопите. Този път бяхме наблизо до Смолянски езера, затова и изборът беше ясен.

Поехме по асфалтовия път от хотел Маунтин Лейк на север в посока хижа Смолянски езера. На 700м след нея се намира обширна поляна, използвана като паркинг и място за къмпингуване. Ще я познаете и по белия параклис носещ името “Свети Дух”. От тук започва и начало на екопътеката. Ние лично предпочетохме да изминем разстоянието от хотела пеша, което ни отне не повече от 15-20 мин.  

Смолянски езера

Смолянските езера са се образували по левия склон на долината на Черна река в подножието на връх Снежанка и Орфееви скали. Смята се, че произходът им е свлачищен. Някога в района е имало 20 езера, но днес са останали само 7.

Екопътеката с основание е наречена Трите смолянски езера, тъй като кръговият й маршрут обикаля само Тревистото, Бистрото и Мътното езеро.

Тревистото езеро

Екопътеката започва пред Тревистото езеро, което се намира край самия асфалтов път. То е най-голямото от всички Смолянски езера и заема площ от 6-8 хектара. Около 30% от нея е заета от торфен пласт с дебелина от около 1м, което благоприятства през лятото тук да се развива буйна тревиста растителност. Вече знаете откъде идва и името му.

Тревистото езеро, Екопътека Трите смолянски езера, Родопи
Тревистото езеро, Екопътека Трите смолянски езера, Родопи

Бистрото езеро

Непосредствено до Тревистото открихме и Бистрото езеро или поне това, което беше останало от него. Летните горещини го бяха пресушили почти напълно, като от него беше останало съвсем малко вода в единия му край .

Бистрото езеро, Екопътека Трите смолянски езера, Родопи

Край него ще забележите разклон с дървена беседка и указателна табела, която ще ви насочи да продължите по пътеката в ляво. Следвайте зелената маркировка!

Мътното езеро

След Бистрото езеро пътеката навлиза навътре в гората. Ще трябва да преодолеете кратък и малко по-стръмен участък, който не вярвам да ви стресне. Смята се, че разместването на земните пластове в района и подпочвените води са причина за т.нар. “пияна гора”, което кара дърветата наоколо да растат изкривени и под ъгъл. Няколко табели ни отведоха до чудати екземпляри като Трона на Евридика и Лирата на Орфей.

Мътното езеро е най-високо разположеното от трите и едновременно с това най-дълбокото (4,5м). Заема площ от 1,6 хектара и е скрито сред гъстата смърчова гора като добре пазена тайна.

Мътното езеро, Екопътека Трите смолянски езера, Родопи

Полезна информация за хотел Маунтин Лейк:

Местоположение: Хотел Маунтин Лейк се намира на 75 км от Пловдив и на по-малко от 9 км от гр. Смолян.

Официален сайт: https://www.mountainlake-bg.com

GPS координати: 41.614820, 24.667960

Телефон за връзка: 0888 774 464; 0887 001 650 

Полезна информация за екопътека Трите смолянски езера:

Начало на екопътеката: Началото на екопътеката започва малко след като подминете хижа Смолянски езера. GPS координати: 41°37’15.1″N 24°40’37.6″E

Дължина на маршрута: 1300м

Надморска височина: 1525 – 1595м

Дениелация: 70м

Необходимо време: 1 час

Ниво на трудност: лека, подходяща за семейства с деца;

Паркинг: В началото на маршрута, точно до Тревистото езеро има голяма поляна, където може да оставите колата си.

Тревистото езеро, Екопътека Трите смолянски езера, Родопи

Забележителности в района:

Каньонът на водопадите, Родопи

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!