Тъпоклюна кайра (пъфини)

Исландия е дом на любимото ми пиле – тъпоклюната кайра (пъфин). Прилича на комична кръстоска между пингвин и папагал. Срещат се в Исландия, Фарьорските острови, Гренландия, Норвегия и Британските острови и живеят на колонии от по няколкостотин хиляди екземпляра. Пъфините са водни птици, поради което прекарват по-голямата част от годината в Атлантическия океан. Идват на сушата само, за да се размножат и отгледат малките си. Тези малки пилета, с тегло около 300гр., имат размах на крилата около 30-36см., които са чудесно приспособени за плуване под водата. В менюто им влизат дребни риби, ракообразни и мекотели.

Много се надявах да ги срещнем по време на едноседмичната ни обиколка на Исландия. По време на разходката ни около морския фар на  Dyrhólaey, група китайски туристи се удивляваха на нещо, което не се виждаше от пътеката. О, каква изненада, когато открихме малка колония пъфини по скалите над океана!

Имаше майки, които се подаваха от гнездата, поклащайки се на късите си крачка, както и ловки рибари със стърчащи рибки от пъстрите им човки. Същински палячовци!

За разлика от другите птици, пъфините не вият гнезда. През размножителния период, с помощта на силната си човка и крака, изкопават сами на сушата гнездо с дълбочина около 1-2м и странични разклонения. Украсяват го с мъх, треви, пера и друг подходящ материал, след което тъпоклюната кайра снася едно единствено яйце, тежащо повече от 1/10 от масата на майката. Женската мъти яйцето през по-голямата част от времето. След като се излюпи малкото, родителите му го хранят обилно в продължение на 6 седмици, след което то е готово да се справя само с живота.

Дори не предполагахме, че няколко дни по-късно, в търсене на китовете, близо до Хусавик, ще минем край Puffin Island, където бройката на тези пилета е наистина впечатляваща – 200 хиляди.

Пъфини може да срещнете още в менютата на някои исландски ресторанти, но не ви препоръчваме да ги консумирате. По-ефектни са сред природата, отколкото в порцеланова чиния, придружени с гарнитура.

книга Исландия дневник на една мечта

Книгата, в която разказвам за моето исландско приключение, може да откриете ТУК. Освен пътепис, в него съм включила ценен пътеводител, както и три готови програми за разглеждане на острова.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар