Топ 15 забележителности на Берлин

Берлин е едновременно модерен и преливащ от история, където старото и новото се преплитат в очарователна комбинация. Посетихме германската столица семейно и, честно казано, пет дни едва ни стигнаха, за да разгледаме всичко, което тя може да предложи на своите гости. Опитах се да събера за вас на едно място едни от най-емблематичните и интересни забележителности на Берлин, които не бива да пропускате. 

забележителности на Берлин
забележителности на Берлин

Полезно: Ако сте решили да посетите голямо количество забележителности в Берлин, може да си вземете Berlin WelcomeCard (за 2, 3, 4, 5 или 6 дни), с която да спестите от разходи за градски транспорт и входни такси.

Къде да отседнете в Берлин?

Ето и някои идеи за хотели и места за настаняване в самото сърце на Берлин: H4 Hotel Berlin Alexanderplatz, Precise Tale Berlin Potsdamer Platz, Leonardo Hotel Berlin Mitte, Mr(s)STiL Design Apartments, 25hours Hotel Bikini Berlin, Hotel Indigo Berlin – East Side Gallery, AMERON Hotel Abion Spreebogen Berlin, Townhouse Berlin, GINN City & Lounge Yorck Berlin. И макар да не съм почитател на хостелите, ще добавя един с добро местоположение и висок рейтинг – The Circus Hostel.

Полезно: Добра възможност е да използвате и туристическите автобуси Hop on hop off, които спират точно пред основните забележителности и предоставят слушалки с интересна информация на различни езици. В града оперират няколко фирми. Може да проверите още ТУК и ТУК.

забележителности на Берлин

1. Бранденбургската врата (Brandenburg Gate)

Бранденбургската врата, разположена в сърцето на Берлин, е един от най-иконичните забележителности на Германия. Построена през 18 век като символ на мира и процъфтяващата пруска империя, през 20 век тя се превърна в олицетворение на разделението, а по-късно и на обединението на Германия. Вратата съчетава класически стил с грандиозна архитектура и остава популярна туристическа атракция. Посетете Бранденбургската врата през деня, но не пропускайте да й се насладете и по тъмно, когато великолепието й е подчертано от допълнително осветление.

2. Райхстагът (Reichstag) 

Сградата на немския парламент предлага невероятна архитектура и панорамна гледка, която се разкрива от купола й. Тя е една от най-важните исторически и архитектурни атракции в Берлин. Открита е през 1894г. и финкционира до 1933г., когато грандиозен пожар изпепелява сградата напълно. С палежа се свързва и името на Георги Димитров, който бива оправдан на проведения Лайпцигски процес, заедно с други комунистически дейци. Смята се, че Райхстагът е подпален от нацистите, които месец по-рано печелят изборите в Германия, но нямат мнозинство в парламента. Вследствие на палежа в страната е обявено извънредно положение, ограничени са редица граждански права, комунистическата партия на Германия бива забранена, като вследствие на това комунистическите мандати в парламента са присвоени от нацистите. Адолф Хитлер придобива неограничена власт, което неизменно повлиява на политическите събития в Европа и довежда до началото на Втората световна война.

Райхстаг, забележителности на Берлин, Германия

След края на войната Райхстагът е реконструиран и от 1999г. отново става седалище на германския парламент и символ на демокрацията и обединението на Германия. Посещението на Райхстага е безплатно, но се изисква предварителна резервация. Може да се включите и в организиран тур с малка група, за да научите повече. На влизане в сградата ще преминете през процедурите за сигурност, подобни на летището. 

3. Берлинската стена

Едва ли има съмнение, че Берлинската стена е символът на разделението между Източен и Западен Берлин по време на Студената война и една от най-популярните забележителности в града. Издигната е през 1961г. с цел да предотврати масовата емиграция от Източен към Западен Берлин. В по-голямата си част тя е иззидана от бетон и желязо, достигайки височина от 3.6 метра. Тънка червена линия през сърцето на германската столица. 45-те хиляди бетонни блокове не успяват да предотвратят бягството на над 5 хиляди души на запад. Стремежът към свобода ражда планове като прокопаването на 149 метров подземен тунел, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента и полет с балон.

Берлинската стена, забележителности на Берлин, Германия

Падането на Берлинската стена през 1989 г., е ключов момент от европейската и световна история. Помня репортажите показващи младежи покачени тържествуващо върху нея. Днес фрагменти от стената са запазени като мемориал на свободата и са се превърнали в популярна туристическа атракция. Цветните графити изрисувани главно през 80-те и 90-те години на миналия век, като израз на протест и надежда допринесоха за културната стойност на стената и я превърнаха в своеобразна галерия на открито.

Любопитно: На Потсдамер плац (Potsdamer Platz) ще откриете фрагмент от Берлинската стена покрит от хиляди дъвки, оставени от туристите, които са се превърнали в мозайка. Този обичай с годините се превърна в своеобразен арт-феномен и част от съвременната история на стената.

4. Чекпойнт Чарли

Чекпойнт Чарли е един от най-известните гранични контролни пунктове по време на Студената война. Изграден е през 1961г. в историческия център на Берлин след издигането на Берлинската стена. През него строго бива контролирано движението на хора между Източен и Западен Берлин.

Чекпоинт Чарли, забележителности на Берлин, Германия

След падането на Берлинската стена през 1989 г., Чекпойнт Чарли се превърна в популярна туристическа забележителност и символ на обединен Берлин. В музея към пункта може да се видят редица експонати и информация, свързани с неговата история.

5. Островът на музеите (Museum Island)

Островът на музеите се намира в центъра на Берлин във водите на р. Шпрее. Изграден е в периода 1830 – 1930г. и днес тук се намират едни от най-впечатляващите музеи и галерии на Берлин. В комплекса ще откриете Старият музей (Altes Museum), Новият музей (Neues Museum), Старата национална галерия (The Alte Nationalgalerie), Bode Museum, Музеят Пергамон (Pergamon Museum), Berliner Dom, Галерията James Simon. От 1999г. Островът на музеите е част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Може да си вземете дневен билет за целия комплекс от музеи, но реално ще имате време за максимум два – три.

Островът на музеите, Боде музеум, забележителности на Берлин

6. Музеят Пергамон (Pergamon Museum)

Пергамон е част от музейния комплекс на Острова на музеите, но е толкова великолепен, че реших, че заслужава специално място в моя списък на топ забележителности на Берлин. Той се състои от три големи отдела: Антична колекция, Музей на ислямското изкуство и Музей на Предна Азия. Сред залите му ще откриете популярни съкровища от древния свят като олтарът от гр. Пергам, Мала Азия (180 – 160 г. Пр. Хр.), портата на Ищар (575г. Пр. Хр.) от Вавилон и пазарната порта на древногръцкия град Милет (дн. Анадола), всички те реконструирани в реални размери. 

Портата на Милет (древна Гърция), забележителности на Берлин

Останах безмълвна пред красотата и мащабите на едно от древните чудеса на света –  Портата на богинята Ищар. Някога това е бил главния вход на Вавилон, построен от вавилонския цар Навуходоносор II около 575 г. пр.Хр. До нея е водела Улицата на процесиите, украсена с цветни глазирани керамични плочки и барелефите на 120 лъва. Стените й от двете страни са се издигали над 7 м. Портата на Ищар е разкопана между 1902 и 1914 г. и част от нея е реконструирана в музея Пергамон в Берлин. Някои от плочките и днес носят следи от опожаряването на древния град. Билети може да намерите ТУК.

Портата на Ищар, музеят Пергамон, забележителности на Берлин, Германия

7. Новият берлински музей (Neues Museum)

Нямаше как да пропуснем Египетския музей (в Новия Берлински музей на Островът на музеите), където е изложен бюстът на една от най-красивите и влиятелни жени на древен Египет – Нефертити. Музеят съхранява богата колекция артефакти от древен Египет, ценни папируси и класически антики.

Нефертити е била „Велика царска съпруга“ на Ехнатон (1353 г.пр.Хр. – 1336 г.пр.Хр.), цар на древен Египет от XVIII династия, смятан за първият владетел в света, който въвежда монотеизма, под формата на култ, посветен на Атон, слънчевия диск. Бюстът е открит през 1912г. в древното ателие на главния придворен скулптор Тутмос в Амарна, от германската археологическа експедиция на Людвик Борхарт. Скулптурата е направена от гипс и оцветена в ярки цветове. Нефертити е представена почти съвършена, подчертавайки нейния божествен произход – с напълно симетрично лице, грациозна шия и фини черти. Днес за Нефертити е отделена специална зала с жива охрана, която зорко следи посетителите. За съжаление, вътре е абсолютно забранено да се снима. Билети може да вземете от ТУК.

8. Катедралата на Берлин (Berliner Dom)

Макар да е известна като катедралата на Берлин, величествената постройка на брега на р. Шпрее е протестантска църква. Днешната неоренесансова постройка е издигната през 1905г. на мястото на по-стара църква на същото място. Берлинската катедрала претърпява сериозни разрушения по време на Втората световна война. По време на Студената война тя попада на територията на Източен Берлин и по тази причина бива възстановена едва след падането на Берлинската стена. За разлика от повечето протестантски храмове, тук интериорът е изключително пищен. Ако намерите сили да изкачите над 200 стъпала до купола на катедралата, ще бъдете възнаградени от чудесна гледка над централната част на немската столица.

Берлинер Дом, забележителности на Берлин

9. Мемориалът на Холокоста

Между Бранденбургската врата и Потсдамер плац се намира една от сравнително новите забележителности на Берлин – мемориалът на Холокоста. Открит е през 2005г. – 60 години след края на Втората световна война, в която над 6 млн. евреи намират смъртта си под ботуша на нацисткия режим. На площ от 19 хил. кв.м., на мястото, където някога се е простирала “браздата на смъртта” между Източен и Западен Берлин,  са разположени 2 711 сиви безименни бетонни блокове, с които да бъдат почетени загиналите евреи. Стелите са с различна височина от 0,2м до 4,7м. и когато човек потъне сред тях усеща дълбокото въздействието на мемориала.

10. Берлинският зоопарк (Berlin Zoo)

Берлинската зоологическа градина е най-старата в Германия, създадена в далечната 1844г. Разположен в центъра на града, зоопаркът се простира на огромна площ и предлага дом на над 15,000 животни от целия свят. Тук посетителите  ще открият разнообразие от животински видове, включително горили, панди, слонове и тигри, и да научат повече за тяхната естествена среда и запазването им като видове. През 1913г. е открит и аквариумът.

За съжаление, през Втората световна война берлинският зоопарк е почти напълно разрушен, като от всички 4 хил. обитатели, оцеляват едва 91. В периода 1970-1980г. започват и първите развъдни програми с цел увеличаване популацията на различни застрашени видове.  

зоопарк, забележителности на Берлин

Официален сайт на берлинската зоологическа градина.

11. Паркът Тиргартен (Tiergarten Park)

Берлин ще ви изненада с още един прекрасен зоопарк, който освен забавна среща с различните животни предлага и прекрасни възможности за разходки и отдих сред природата. Разхождайки се по сенчестите алеи, ще се пренасяте неусетно от студения свят на полярните мечки, през влажната джунгла, до пустинните местообитания на камили и грациозни жирафи. Децата ще бъдат запленени от света на динозаврите, където ще имат възможност да срещнат гигантите в реални размери, а в селскостопанския кът ще имат възможността сами да нахранят козичките и овцете. 

12. Телевизионната кула (Berliner Fernsehturm)

Ако искате да се полюбувате на немската столица от високо, препоръчвам ви да се качите на телевизионната кула (Berliner Fernsehturm), която се намира до Александърплац. Обзалагам се, че сте я видели отдалеч, защото е едно от първите неща, който се открояват сред пейзажа на централен Берлин. Самата постройка е висока 368м, а модерен асансьор ще ви отведе до панорамната зала на 203м. над земята. Телевизионната кула е открита през 1969г., а от върха й се разкрива 360-градусова панорама. Препоръчвам ви да се качите горе по залез, когато гледката е най-красива.

Добре е да вземете предварително своите билети, защото желаещите да се качат на кулата винаги са много. Ако предпочитате преживяването ви да е още по-незабравимо, може да резервирате маса в ресторанта, разположен на височина от 207м над града. За един час ще имате възможност да направите две пълни обиколки около оста на телевизионната кула. Билети може да вземете от ТУК.

13. Мемориалната църква Кайзер Вилхелм (Kaiser Wilhelm Memorial Church)

В Берлин има много умишлено запазени спомени за ужасът на Втората световна война, които да ни напомнят, че омразата и войната винаги водят след себе си разруха и нещастие. Една такава емблематична сграда е мемориалната църква Кайзер Вилхелм, наричана от местните “кухият зъб”. Оригиналният протестантски храм е бил построен през 1890г., но е почти разрушен при бомбардировките над Берлин през 1943. При изграждането на новата сграда на църквата е решено повреденият шпил и приземният етаж да бъдат запазени и превърнати в мемориал, за да ни напомнят ужасите, които носи всяка една война.

мемориалната църква Кайзер Вилхелм, забележителности на Берлин

14. Дворецът Шарлотенбург (Charlottenburg Palace)

Дворецът Шарлотенбург (Charlottenburg Palace) се издига сред разкошен зелен парк в западната част на Берлин. Тук имате възможност да се потопите сред разкоша на бившите пруски крале. Бароковата сграда е построена през 17 век по нареждане на кралица София Шарлота Хановерска, съпруга на Фридрих I. 

Ще бъдете впечатление от неговата величествена фасада, богато украсена със статуи и орнаменти. Просторните и изискани стаи са изпълнени с произведения на изкуството и ръчно изработени мебели от изминалите епохи. За щастие, по време на Втората световна война дворецът Шарлотенбург остава незасегнат и днес представя своето великолепие пред посетители от цял свят.

Шарлотенбург, забележителности на Берлин

15. Мечките на Берлин

Мечката е символ на Берлин още от края на 13 век, като всяка година на 22 март се отбелязва Денят на берлинската мечка. През 2002г. се създава международния проект United Buddy Bears като символ на толерантността и разбирателството между различните нации и култури чрез изкуството и културния обмен. Днес над 140 мечки с размер от 2 метра са разположени в различни точки на Берлин. Всяка е нарисувана от различен художник и представлява различна държава или култура. Българският Buddy краси пространството пред посолството на България в немската столица.

мечките, забележителности на Берлин

Ето още няколко бонус идеи от мен: 

забележителности на Берлин

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар