Парга – спомени от Йонийско море

Парга, Гърция, Йонийски острови

Когато в края на лятото решихме да отскочим до Парга (Северозападна Гърция) за 4 дни, много хора ме погледнаха с изумление, че смятам да се занеса чак там за толкова малко време. Наистина не помня да ми се е случвало да употребявам израза “Чак там?!” за прекрасни и идилични местенца, без значение къде върху глобуса се намират те. Тегли ли те нанякъде, най-добре да не се съпротивляваш, пък макар и да ви делят някакви си 600 км. разстояние и около 7 часа път. 

Парга, Гърция, Йонийски острови

И така … Около 5ч. сутринта, изпълнени с обичайния ентусиазъм преди всяко пътуване, натоварваме багажа и полубудните деца в колата и потегляме. Обожавам ранните заминавания, когато хлапетата спят дълбоко на задната седалка, от термо чашите се разнася аромата на горещо кафе, а градът още спи и сякаш зората се разпуква само и единствено за нас. 

Толкова сме свикнали да пътуваме, че взимаме почти наведнъж (само с една кратка почивка за тоалетна) разстоянието и пристигаме в Парга направо за късен обяд. Специално в Гърция, избягваме да се настаняваме в хотели. Някак ми се губи автентичността и чара на мястото. Затова и този път заложихме на уютно кокетно апартаментче в центъра, намиращо се на последния етаж на триетажна къща. От великолепната веранда се разкриваше чудна гледка към околните хълмове, обсипани с маслинови и портокалови дръвчета и пръснати къщички по склоновете. 

Къде да отседнете в Парга? Ето няколко предложения от мен за хотели, вили и апартаменти в Парга: Leonidas House, Topos Villas, Vassilis Studios, Melcon Luxury Suites, Natura Luxury Suites Parga, Olia Suites Parga, Pagiatakis Suites, Byzantio Hotel & Apartments, Small luxury hotel 1800.

Парга е типично морско туристическо градче с множество жужащи наоколо туристи. Първото нещо, което веднага прави впечатление са цветните постройки, надвиснали амфитеатрално над морския бряг. Истински лабиринт от тесни калдъръмени улички, осеяни с магазинчета за сувенири, пекарни и малки рибни ресторантчета. Неусетно те пленява непринудената картина на къщите с отворени дървени кепенци и цветя по прозорците, прането по простирите и опънатите под сенките заспали котараци. За миг може да забравите, че сте в южната ни съседка в очаквате да чуете италианска реч. Няма грешка, в Гърция сте!

Парга, Гърция, Йонийски острови
Парга, Гърция, Йонийски острови

Венецианска крепост

Кацналата на един от хълмовете Венецианска крепост напомня, че Парга има дълга и интересна история, белязана от влиянието на различни завоеватели, които през вековете са владели града.

венецианската крепост, Парга, Гърция, Йонийски острови

Крепостта е построена през 11 век от жителите на града, за да се защитават от пиратите, които са кръстосвали и плячкосвали моретата в района. По-късно Парга е завладяна от венецианците, които укрепват защитното съоръжение през 13 век. При системните османски нападения крепостта бива тотално опожарена и разрушена  на няколко пъти.

Венецианската крепост, Парга, Гърция, Йонийски острови

Над една от портите днес може да се види каменна плоча, удостоверяваща годината на нейното поредно (четвърто поред) възстановяване от венецианците – 1624г. Построени са осем защитни кули извън крепостта и две цистерни, които да осигуряват вода по време на война. Върху една от стените на централната кула все още стои барелеф на крилат лъв – символът на Венецианската република.

Венецианската крепост, Парга, Гърция, Йонийски острови
Венецианската крепост, Парга, Гърция, Йонийски острови

По бойниците все още стоят строени оръдията в готовност да защитават града. Италианското влияние в района приключва през 1797г. с падането на Венецианската република, но то оставя своя траен отпечатък върху цялостния облик в местната архитектурата.  

Парга, Гърция, Йонийски острови
Парга, Гърция, Йонийски острови

Следват години на френско и английско управление. През 1819г. Англия продава града на Османската империя и така той попада под турска власт. Тежките години на турското робство са белязани от жестокото управление на деспотичния управител на района – Али Паша. По това време крепостта е достроена, а на върха на хълма е изграден хамам (турска баня).

Венецианската крепост, Парга, Гърция, Йонийски острови
Венецианската крепост, Парга, Гърция, Йонийски острови

Интересно е, че местните са се отървали от тиранина, след като той е бил убит от собствените си сънародници. Али паша се е оказал твърде непокорен и самонадеян, открито заявяващ намерението си да превърне областта, която управлява в независимо от Османската империя владение. Не знам на какво е разчитал, но историята винаги следва своя естествен ход и логика. Султанът решава кардинално проблема и заповядва Али паша да бъде елиминиран. Убит е в манастира на о-в Ниси до близкото градче Янина, където беглецът е потърсил спасение от своите преследвачи. Пашата е обезглавен, а главата му е изпратена на султана като доказателство за добре свършената работа. Османското присъствие в района приключва през 1913г. с Балканските войни и Парга окончателно става гръцка.

Венецианската крепост, Парга, Гърция, Йонийски острови

Предлагам ви да се качите горе на крепостта в края на деня, за да видите как градът долу бива облян от топлата залезна светлина. Полюбувайте се на пасторалната картина, която ще се разкрие пред вас с пъстрите къщички по крайбрежната улица и малкото островче Панагия насреща с ясно открояващата се малка бяла църквичка.

Парга, Гърция, Йонийски острови
Парга, Гърция, Йонийски острови
Парга, Гърция, Йонийски острови

Може да завършите подобаващо вечерта в някои от рибните ресторанти на върха на хълма. Някои разполагат със собствени рибарски лодки, които сутрин носят пресния улов от морето. Калмари, октоподи, чаша студено вино и заливът на плажа Валтос с леко поклащащите се бели яхти, закотвени близо до брега.

Парга, Гърция, Йонийски острови

ПЛАЖОВЕТЕ НА ПАРГА

На тема плажове с половинката не сме “всеядни”. Мога да обобщя, че сме любители единствено на по-красивите и спокойните от тях. До толкова сме завладени от идеята за плаж, че чак на следващия ден забелязахме, че сме оставили кошницата с плажните хавлии в София. Наложи се набързо да попълним липсите. Намирайки се на брега на Йонийско море, не можеше да не отделим подобаващо време за малко слънчеви бани. Имаме невероятни спомени от о-в Кефалония, където тюркоазено сините води на морето не биха оставили никой равнодушен.

Парга, Гърция, Йонийски острови

Крионери бийч

По протежението на главната крайбрежна улица на Парга се простира Крионери бийч. Насреща му се намира малкото островче Панагия с бялата църква. До там може да се стигне с лодка, водно колело или направо с плуване. Плажът е малък, със златист пясък, но дори и през септември, твърде пренаселен за моя вкус. Ако не ви пречат всички туристи, които се разхождат по променадата зад гърба ви, Крионери бийч е може би с най-удобен и бърз достъп от центъра на града. 

Крионери бийч, Парга, Гърция, Йонийски острови

Писо Крионери бийч

Близо до него може да откриете малкия и скрит зад къщите по брега – Писо Крионери бийч (в превод “задният Крионери”). На мен ми се стори твърде пренаселен и не особено привлекателен с примесения си с чакъл пясък. 

Валтос бийч

От западната страна на хълма с Венецианската крепост се простира най-дългата пясъчна брегова ивица в района (около 1км.) – Валтос бийч. Тук пясъкът е едър, на места примесен със ситни камъчета. Част от плажа е облагородена с чадъри и шезлонги, обслужвани от таверните в близост. Оставена е и голяма част на разположение на свободно плажуващите. Където и да решите да постелите хавлиите си, тук личното ви пространство не е заплашено от прескачащи ви летовници. Поне през септември. Валтос бийч е обграден от много зеленина, а над него като горд страж се извисява крепостта. Като на всички плажове около Парга, морето тук е много солено и кристално чисто. Препоръчвам ви да си носите и очила, защото под водата може да видите различни любопитни рибки, плуващи необезпокоявано наоколо.

Валтос бийч, Парга, Гърция, Йонийски острови

Лихнос бийч

Ако разполагате с кола, Лихнос бийч ви очаква само на 4 км. от Парга. Брегът е от едър пясък с малки камъчета. И тук на ваше разположение са поставени шезлонги и чадъри, а от близките крайбрежни заведения с радост ще ви сервират студено фрапе. 

Лихнос, Парга, Гърция, Йонийски острови

Сарakиниκo бийч

До Сарakиниκo бийч може да стигнете с кола или с водно такси от кея на Парга, тъй като е отдалечен нa 12 κм от града. 

ИДЕИ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ 

Не пропускайте да се насладите на нощна Парга, когато градчето сякаш се преобразява, потопено в разноцветни светлини, ресторантчетата са препълнени и сякаш тук никой никога не спи. А ако имате късмет, може да попаднете на концерт под открито небе.

Парга, Гърция, Йонийски острови
Парга, Гърция, Йонийски острови

Може да си направите разходка сред природата до река Ахерон. Един от ръкавите й минава под земята и според легендите тя е една от петте реки, които отвеждат мъртвите в подземния свят на Хадес (другите са р. Кокит, р. Стикс,  р. Перифлегетон и р. Лета). Предлагат се и разходки с коне през синьо-зелените води на река Ахерон сред тесния й красив каньон с надвисналите отгоре бели варовикови скали. На много места може да наемете и кану или каяк.

Парга, Гърция, Йонийски острови

Може да се потопите под повърхността на Йонийско море и да разгледате подводния живот около Парга на борда на малка червена подводница. Е, няма да откриете коралови рифове и пъстри рибки, но особено за децата е наистина забавно.

Ако имате повече дни на разположение, не пропускайте да отскочите с корабче до някой от съседните Йонийски острови като Пакси и Антипакси. Ще бъдете очаровани от цялата красота, съсредоточена с района и от всички нюанси на синьото, с които е нарисуван пейзажът наоколо. 

Любопитно: Парга е родното място на великия османски везир Ибрахим Паша (1493–1536г.)

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар