Топ 15 забележителности на Валенсия

Свързвам Валенсия със слънце, портокалови дръвчета, паеля, много настроение и сангрия. Километрични плажове, уютни улички, безброй площади, пъстри сгради и футуристични постройки се сливат в една магична и очарователна картина, нарисувана сякаш от някой мечтател на южния бряг на Испания. Често сравняват Валенсия с Барселона, но за мен и двата града имат специално място в спомените и сърцето ми.

Забележителности на Валенсия, места за настаняване, градски транспорт, хотели

Кога да посетите Валенсия?

Очарователна Валенсия ще ви посрещне подобаващо по всяко време на годината, но ако не си падате по тежките летни горещини ви препоръчвам да планирате своето пътуване през пролетта и есента.

Къде да отседнете във Валенсия?

Ето и някои идеи за хотели и места за настаняване във Валенсия: Ramirez Flats Valencia, MYR Puerta Serranos, Hotel-Apartamentos Primus Suites, Palau Apartments Valencia, Citizentral Juristas, MYR Plaza Mercado & Spa.

Как да се придвижвате във Валенсия?

Градът разполага с много удобен градски транспорт. Билети може да купите от шофьора на автобуса или направо да се самотаксуване на апаратите в превозното средство (за целта просто приближете картата към четеца). От летището на града до центъра таксито излиза около 20 евро (2024г.)

Добра алтернатива са и туристическите автобуси Hop on hop off, които спират в близост до основните забележителности и предоставят слушалки с интересна информация на много езици. 

Забележителности на Валенсия:

Полезно: Ако сте си набелязали за посещение голямо количество забележителности, добра идея, за да спестите пари, е да използвате 24, 48, или 72-Hour Valencia Tourist Card.

1. Централният покрит пазар Mercado Central

    Останах меко казано очарована от централния покрит пазар във Валенсия. Както казват – от пиле мляко! Сергиите привличат с хамони, стриди, екзотични риби, плодове и зеленчуци от всички краища на света, подправки и всевъзможни кулинарни изкушения. Първият открит пазар на това място възниква през 1839 г., а днешната красива сграда е открита официално на 23 януари 1928 г. Почти 100 години по-късно това е притегателно място не само за жителите на Валенсия, но и за туристите, дошли да се потопят в автентичната атмосфера на града и да се насладят на типичните за региона вкусове и аромати.

    2. Площада на кметството (Plaça de l’Ajuntament)

      Площадът на кметството е един от най-големите площади във Валенсия. Има триъгълна форма и заема откритото пространство между кметството и пощата. В средата му има красив фонтан, а в периферията му са пръснати кафенета и малки магазинчета.

      Забележителности на Валенсия

      3. Църквата Сан Николас – Сикстинската капела на Валенсия

        Ако разполагате с ограничено време и можете да посетите един единствен храм в града, чиято красота да ви остави без думи, нека това да бъде Сан Николас или както е по-известен – Сикстинската капела на Валенсия. С прекрачването на входа му, ще разберете, че напълно оправдава името си. Почти 2000 кв. м. от свода са изцяло покрити с впечатляващи религиозни  стенописи, проектирани в края на 17 век от Антонио Паломино и изпълнени от неговия ученик Дионис Видал. Сред образите може да разпознаете и Алфонсо ди Борджия – бъдещият папа Каликст III, роден в Кралство Валенсия и бивш ректор на Сан Николас.

        Първата постройка на храма е издигната на това място още през 13 век от доминиканския орден. Днес църквата представлява уникална комбинация от готическа архитектура от 15 век, с богата барокова украса от 17 век. Постройката е еднокорабна, разделена на шест секции, в които са разположени множество странични параклиси. За съжаление, по време на Гражданската война от 1936-1939 г. Сан Николас претърпява сериозни щети, като параклисите са разрушени, а църквата разграбена и превърната в склад. През 1981 г. тя е обявена за национален паметник на изкуството и историята и след своята реновация тя отново блести и привлича туристи от цял свят.

        4. Plaça de Bous de València (Plaza de Toros de Valencia)

          В близост до площада на кметството и гара Север се намира Plaça de Bous de València. Ще го разпознаете по голямата арена за корида, наподобяваща отвън на съвременна мини версия на Колизеума. Построен е в средата на 19 век в стил неомудехар, като конструкцията му е оформена от 48-странен многоъгълник с 384 външни арки. Казват, че това е една от най-големите арени за борба с бикове в цяла Испания, побираща до 12 хил. зрители. 

          Забележителности на Валенсия

          5. Музей на керамиката (Palacio del Marqués de Dos Aguas)

            Музеят на керамиката във Валенсия днес се помещава в някогашното разкошно имение на маркиз Дос Агуас. По намерени в двора му артефакти, се предполага, че е било изградено върху стар римски некропол от 1 – 3 век. Първоначално дворецът е бил в готически стил, но през 18 век започва неговото обновяване и добавяне на барокови елементи. Впечатляващата барокова фасада на сградата ще привлече погледът ви отдалеч. Входът, дело на скулптура Игнасио Вергара, е богато орнаментиран и изработен от изящен алабастър. През 1941г. сградата е обявена за паметник на културата и през 1949г. е закупена от държавата. След реновацията й, през 1954г. е превърната в Национален музей на керамиката и декоративните изкуства, който да приюти колекцията, дарена от Мануел Гонсалес Марти. 

            6. Площада на кралицата (Plaça de la Reina)

              Посветен е в чест на кралица Мария от Мерседес, първата съпруга на крал Алфонсо XII (1857 – 1885г.). Това е един от най-оживените площади на Валенсия. Над него се издигат двете камбанарии – тази на църквата Санта Каталина и кулата Мигелете на катедралата.

              7. Катедралата на Валенсия (Catedral de Santa María de Valencia) и светия граал

                Катедралата на Валенсия е посветена на Дева Мария. Издигната е през 13 век на мястото на стар римски храм от 4 век. Днешната сграда, както и интериорът й представляват богата смесица от романски, готически, ренесансов, бароков и неокласически стил. По стените й са изложени произведения на религиозната живопис, включително картини на Гоя. Ако имате сили, изкачете се по всички 207 каменни стъпала до върха на кулата Мигелет, за да се насладите на прекрасната гледка над града.

                Най-ценната реликва не само на катедралата, а и на целия град, е (предполагаемият) Свети граал, съхраняван зад защитно стъкло в специален параклис. Свещената чаша, за която се твърди, че е тази, която Исус използва на Тайната вечеря, представлява красиво полиран съд изработен от ахат.  Установено е, че материалът е бил добит от района между Александрия и Сирия. Според легендите, в нея Йосиф от Ариматея събира последните капки кръв, след разпването на Божия син. Според изследователите, чашата действително може да се датира към 1 век, но едва ли е възможно да се определи, на кого е принадлежала.

                По време на гоненията на Валериан от 258г., Св. Лаврентий изпраща чашата в родния си град Уеска, Испания. Във времето чашата е укривана на различни места в Пиринеите, докато не попада в манастира Сан Хуан де ла Пеня. През 11 век към нея е добавен богато украсен обков с перли и скъпоценни камъни. Смята се, че съдът е донесен тук през 1437 г. и от тогава се съхранява в катедралата на Валенсия.

                8. Plaça de la Verge (Plaza de la Virgen) 

                  Площадът се намира на мястото на някогашния античен римски форум. Заобиколен е от Катедралата на Валенсия, базиликата Virgen de los Desamparados и дворецът Generalidad. Входът водещ до катедралата е украсен с образите на дванадесетте апостоли, затова е известен като Апостолските врати. Тук всеки четвъртък се събира най-старият правораздавателен орган – Водният трибунал, разрешаващ въпроси относно напоителната система на града. Най-впечатляващата забележителност на площада е красивият фонтан на Нептун, олицетворяващ река Турия. Богът на морето е заобиколен от осем женски фигури, символизиращи осемте напоителни канала от римско време. Фонтанът е дело на скулптора Мануел Силвестре Монтесинос и е открит през 1976г.

                  9. Кулите Serranos 

                    Кулите Серанос някога са имали отбранителни функции и са били един от основните порти на града. Издигнати са през 14 век като част от крепостните стени на Валенсия.  
                    По време на испанската гражданска война (1936 – 1939г.) кулите Серанос се използват за оказване на спешна медицинска помощ на гражданите. По-късно в нея намират убежище безценни експонати на изкуството, изпратени тук от мадридския музей Ел Прадо, за да бъдат защитени от евентуални бомбардировки. Срещу 2 евро (към 2024г.) може да се качите на върха, откъдето се разкрива гледка към парк Турия от едната страна и Plaça dels Furs от другата.

                    10. Паркът Турия (Jardín del Turia)

                      Един от най-големите паркове в Испания, представлява 9 км озеленено пространство, следващо естествените извивки на пресушеното корито на река Турия. След поредното опустошително наводнение през 1957г., причинено от преливане на реката, градската управа решава течението й да бъде отклонено на юг от града. Пресушените зони са превърнати в зелен оазис от дървета, палми и тихи цветни кътчета. Обособени са зони за отдих и спорт, алеи за колоездачи и много тичащи хора. Двата бряга все още са свързани с 18 моста. Ако сте с малки деца, непременно се отбийте до парк Гъливер, който се намира близо до Града на изкуствата и науките (Ciudad de las Artes y las Ciencias).

                      11. Градът на изкуствата и науките (Ciudad de las Artes y las Ciencias)

                      Може би най-емблематичното място във Валенсия е Градът на изкуствата и науките (Ciudad de las Artes y las Ciencias), проектиран от валенсианския архитект Сантяго Калатрава. Футуристичните на вид постройки се простират 2 км. по протежението на пресушената река Турия и ще ви накара неусетно да се пренесете в бъдещето. Тук се помещават най-големият аквариум в Европа (Oceanogràfic), IMAX кино (Hemisfèric), интерактивен музей на науката (Museu de les Ciències Príncipe Felipe), опера (Palau de les Arts), експозиционен център (Àgora) и красива ботаническа градина (Umbracle). Ако възнамерявате да посетите повече от един обект в комплекса, помислете за комбиниран билет.

                      12. Океанографик

                      Океанографик, Аквариумът, Забележителности на Валенсия

                      За малки и големи, задължителна спирка във всяка обиколка на Валенсия е Океанографик. Намира се в Града на изкуствата и науките и ще ви потопи в необятния и пленителен подвоен свят. Авангардният архитектурен комплекс се състои от няколко модерни сгради, в които се помещават аквариуми приютили над 45 000 екземпляра от над 450 вида животни и риби. Ще имате възможност да преминете през най-дългия подводен тунел в Европа (70м), докато над главите ви плуват акули и скатове и ще се насладите на хипнотичния танц на медузите. Вероятно повечето от вас за пръв път ще видят на живо очарователните белуги и ще отскочат до Антарктика, за да се срещнат с пингвините.

                      В огромната волиера достигаща на височина 26м., ще имате възможност да стоите на ръка разстояние от различни екзотични птици, а по-късно да присъствате на шоуто на закачливите делфини. Океанографик провежда множество изследователски и образователни проекти, свързани с моретата и океаните и предлага на посетителите си пътешествие през различни морски екосистеми. Билети може да вземете от ТУК.

                      До Океанографик може удобно да стигнете с градски транспорт или със собствен автомобил, който да оставите на паркинга, разполагащ с около 800 места.

                      13. Музей на науките (Museu de les Ciències Príncipe Felipe)

                      Знаете ли на какво мирише космосът? А Млечния път? Отговорите на тези и още много любопитни въпроси ще научите в Музея на науките (Museu de les Ciències Príncipe Felipe). Някои оприличават футуристичната сграда на скелет на кит. Под “ребрата” му ще откриете всякакви причудливи предмети и ще научите любопитни факти за себе си и за света около вас.

                      Забележителности на Валенсия, Музей на науките

                      От тавана на една от залите е провиснат един от най-големите модели на махалото на Фуко. Ще попаднете на летателни апарати, марсоходи, космически капсули и костюми на астронавти. В инкубатора може да наблюдавате как се излюпват пиленцата. Интерактивният музей е най-бързият и приятен начин за учене и превръща скучната понякога наука в забавление за цялото семейство!

                      14. Копринената борса (La Lonja de la Seda)

                        Срещу скромна входна такса (2 евро към 2024г.) може да посетите копринената борса на Валенсия. Елегантната сграда в готически стил е обявена за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Строежът й започва в края на 15 век. Куполният таван се издига на височина от 17 м и е подкрепян от елегантни спираловидни колони. , пленява посетителите с грандиозните спирални колони на своята Contract Hall и гаргойлите и фигурите на нейната фасада.

                        15. Биопарк

                          Биопарк, Зоологическа градина, Зоопарк, Забележителности на Валенсия

                          Биопаркът във Валенсия не е обикновена зоологическа градина. Макар и по-малка от повечето, които сме посещавали в Европа, тук концепцията е посетителите да се потопят в естествените хабитати на различните животни. Обитателите на парка изглеждат свободно пуснати в естветвената си среда, разделени от хората чрез поточета, скални образувания или защитно стъкло.

                          Ще имате възможност да се разходите до африканската савана, екваториалните гори и остров Мадагаскар. Под боабабите се шляят лежерно слонове, а палавите лемури често се престрашават да слязат на земята близо до посетителите. Наблюдавахме как хранят очарователните жирафи и как хипопотамите пигмеи се разхлаждат в реката.  

                          Полезно: Вземете своите билети предварително от ТУК и пропуснете дългите опашки и чакането под парещото слънце.

                          Храната на Валенсия

                          В родното място на паелята, ще може да я опитате почти във всяко заведение за хранене. Испанците са измислили какви ли не разновидности, като основата от ориз, зехтин и шафран е разнообразена обикновено с пиле, заешко или морски дарове. В оригиналната валенсианска паеля ще откриете също боб и зелен фасул. Оставете си място за скариди с чесън, различни видове тапас, емпанади, сардини и хамон. Не пропускайте да полеете богатата трапеза с чаша сангрия или коктейл Agua de Valencia (освежаващ микс от кава, портокалов сок, джин и водка). От сладките изкушения задължително опитайте характерния за региона турон, приготвен от мед, захар, яйчен белтък и много бадеми. Дегустирайте и традиционната напитка орчата от вода, захар и тигрови ядки.

                          Колкото и дни да посветите на слънчева Валенсия, най-вероятно ще си обещаете да се върнете тук отново.

                          Бонус идеи:

                          * Статията може да съдържа афилиейт линкове.

                          * Статията може да съдържа афилиейт линкове.

                          About the author

                          I don't know where I'm going, but I'm on my way!

                          Вашият коментар