Кралска зоологическа градина ARTIS (Амстердам)

Никога не пропускам възможността да посетя добре уредена и богата на животински видове зоологическа градина. От дете много обичам животните и искрено ме радват срещите с тях. В Кралската зоологическа градина Артис животните са разпределени спрямо обичайната им среда на обитаване, като предлага и различни тематични кътове като Къща на птиците, Аквариум, Павилион на пеперудите, дори Планетариум.

Вземете своя билет за Кралската зоологическа градина Артис (ARTIS) от ТУК!

Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам
Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам

Кралската зоологическа градина Артис в Амстердам е открита през 1838г. и е една от най-старите в Европа. Разполага с богата колекция от животински видове, общо около 900 вида. За мен лично, за да е добър един зоопарк, в него трябва да има задължително жирафи. Любовта ми към това дълговрато същество е пословична!

Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам

Из алеите сред посетителите, често могат да се видят да обикалят свободно някои от обитателите на зоопарка като патета и пауни.

В определени часове, може да присъствате на храненето на различни животни като африкански пингвини, лъвове, лемури, азиатски слонове, морски лъвове и др., както и да чуете беседата за всеки от тях. Отметнах си, че съм пипала и пингвин.

Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам

Всяка събота и неделя от 14:00ч. може да се присъедините към група с водач (работят тук на доброволен принцип), който ще ви разкаже не само за самите животни, тяхното поведение, диета и грижи за тях, а и за растенията и паметниците наоколо.

Една от основните цели на Кралския зоопарк е запазване и размножаване на застрашени видове. От края на 2018г. тук се радват на ново бебе горила. Изключително добра новина за този изчезващ вид!

Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам
Photo credit: ARTIS, Ronald van Weeren

В Къщата на птиците може да се запознаете с различни екзотични пернати от всички краища на планетата.

Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам

В отделна сграда се помещава Аквариумът, представящ колекция от морски обитатели от цял свят.

Във Фермерския кът децата, могат да получат пряк достъп до селскостопански животни като агънца, козички, кокошки и зайчета. Изключително полезно и интересно за тези, които нямат баба и дядо на село.

Към зоологическата градина има и планетариум, в който проектират филми на големия му купол. Кога друг път ще имате възможност да направите обиколка из Слънчевата система, да се разходите край познати и непознати звезди и планети и поне за малко да сбъднете детската си мечта да станете астронавти?!

Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам
Червена панда

В Павилиона на пеперудите може да се срещнете с различни екзотични пеперуди (над 20 вида) в среда наподобяваща естествената им такава, включително една от най-големите пеперуди в света – Атлас, с размах на крилете 30см. Може да се насладите на полета им, да видите как се хранят или излизат от какавидите си и правят първия си полет. Ако имате интерес в областта на ентомологията, тук се намира и най-богатата колекция от живи насекоми в света.

Кралската зоологическа градина Артис, Амстердам

Вярвам, че по-доброто познаване на природата ни прави по-отговорни към нея!

Подробна информация относно билети и организирани турове, може да намерите на сайта на Кралската зоологическа градина Артис.

Всички статии за Амстердам ще откриете ТУК.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар